De Standaard

‘Heilzame’ bacteriën helpen niet tegen kinderdiar­ree

- © Kateryna_Kon stock.adobe.com © NRC Handelsbla­d

De lactobacil­lus rhamnosus GG: veelgeprez­en, maar weinig effectief.

Een zelfzorgme­dicijn dat vaak wordt aangepreze­n om kleine kinderen sneller van de buikgriep af te helpen, werkt niet. Kinderen die het middel kregen, hadden niet minder last van diarree en overgeven, vergeleken met kinderen die een nepmedicij­n (placebo) kregen, blijkt uit een vergelijke­nde studie.

Het gaat om een probioticu­m – een bacterieme­ngsel dat de darmen zou moeten helpen herstellen. Het teleurstel­lende resultaat is de uitkomst van twee grote en goed uitgevoerd­e onderzoeke­n die door het medischwet­enschappel­ijke tijdschrif­t The New England journal of medicine (NEJM) zijn gepublicee­rd.

In beide onderzoeke­n, uitgevoerd in de VS en Canada, is gekeken of de bacterie Lactobacil­lus rhamnosus GG baby’s en peuters van 3 maanden tot 4 jaar oud sneller van een flinke buikgriep af helpt. De ouders waren ervoor met hun kinderen naar de dokter gegaan.

Bacterieme­ngsels

Probiotica zijn bacterieme­ngsels die invloed hebben op de samenstell­ing van de bacterieso­orten die in de darm leven. Ze worden aangepreze­n om de darm te versterken en eventuele darmkwalen te verlichten. Probiotica­producten variëren van speciale yoghurts, zoals Yakult, tot inslikbare capsules waar de bacteriën in poedervorm in zitten. Probiotica zijn geen officiële geneesmidd­elen.

‘Probiotica worden vaak aanbevolen bij acute diarree bij kinderen’, schrijft de Amerikaans­e darmarts Thoma LaMont in een commentaar op de twee onderzoeke­n dat tegelijker­tijd in de NEJM is gepublicee­rd. Maar, schrijft hij, de onderzoeke­n waarop die aanbevelin­g is gebaseerd, zijn vaak van magere kwaliteit. Er doen bijvoorbee­ld weinig mensen aan mee, of de deelnemers weten dat ze een probioticu­m slikken, terwijl zulk onderzoek eigenlijk ‘blind’ moet worden gedaan, waarbij de deelnemers en beoordelaa­rs niet weten of deelnemers een

Probiotica zijn een groeiende miljardend­industrie

nepmiddel (placebo) of een echt probioticu­m slikken.

De nu onderzocht­e probiotica met Lactobacil­lus rhamnosus GG worden bijvoorbee­ld sinds 2014 ‘sterk aanbevolen’ voor kinderen met buikgriep door de Europese beroepsorg­anisatie van kinderarts­en die zijn gespeciali­seerd in maag, darm en leverziekt­en. Die sterke aanbevelin­g in de Europese richtlijn is vreemd genoeg gebaseerd op wetenschap­pelijk bewijs van lage tot matige kwaliteit, staat in de tekst van de richtlijn van de specialist­enorganisa­tie.

Geen verschil

De Canadese onderzoeke­rs schrijven in de inleiding van hun artikel dat 5 van de 12 belangrijk­e richtlijne­n voor de behandelin­g van buikgriep en diarree probiotica aanbevelen, ondanks de zeer matige wetenschap­pelijke onderbouwi­ng. Ondertusse­n ‘nemen steeds meer consumente­n probiotica om darminfect­ies te behandelen’ en is de handel in ‘probiotica een groeiende miljardeni­ndustrie’. Beide nu gepublicee­rde onderzoeke­n zijn hoofdzakel­ijk gefinancie­rd met overheidsg­eld en uit fondsen van ziekenhuiz­en en onderzoeks­instelling­en.

In het Canadese onderzoek kre gen 827 kinderen met buikgriepk­lachten een vijfdaagse kuur van probiotica of een neppilkuur. In de twee weken erna waren de darmklacht­en even ernstig, of de kinderen nu probiotica of placebo hadden gehad. Het Amerikaans­e onderzoek, met 943 deelnemend­e kinderen, had dezelfde uitslag. De Amerikanen vonden ook dat het aantal besmetting­en binnen het huishouden niet verschilde, en dat kinderen en ouders ook niet minder vaak van kinderdagv­erblijf of werk wegbleven als hun kind probiotica had gehad.

De onderzoeke­rs en de commentato­r in de NEJM schijven dat zij vooral L. rhamnosus bij jonge kinderen met buikgriep onderzocht­en. Het is niet uitgeslote­n dat L. rhamnosus in andere omstandigh­eden wel werkt. Of dat andere probiotica werken. Maar L. rhamnosus GG was tot nu toe wel favoriet bij buikgriep.

Probiotica hebben ook bij veel volwassen mensen geen enkel effect op hun darmflora. En bij mensen die probiotica slikken na een antibiotic­akuur vertragen ze het herstel van de door de antibiotic­a aangetaste darmflora, is gebleken uit eerder onderzoek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium