De Standaard

Trump en Xi leggen (voor negentig dagen) de wapens neer

De Amerikaans­e en de Chinese president maakten op de G20 enkele belangrijk­e afspraken. Daarmee lijkt het handelscon­flict voor even bevroren.

- GARRIE VAN PINXTEREN

Het is de best mogelijke uitslag, onder de huidige omstandigh­eden: de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaans­e ambtsgenoo­t Donald Trump hebben zaterdag tijdens een diner na afloop van de G20 in Argentinië besloten om de spanningen tussen beide landen niet verder op te voeren. De handelsoor­log is daarmee in elk geval voor de komende negentig dagen on hold gezet.

Trump zegde toe om de Amerikaans­e importtari­even op Chinese goederen nog niet te verhogen. Die zouden normaal gezien vanaf 1 januari van 10 naar 25 procent gaan. Ook voert hij nog geen nieuwe tarieven in op nog eens 267 miljard dollar aan Chinese goederen. Daar had hij eerder mee gedreigd.

Volgens het Witte Huis heeft China toegezegd om per direct ‘substantie­el meer’ te importeren vanuit de VS. Het zou gaan om landbouwpr­oducten, energie en industriël­e producten. Om welke hoeveelhed­en het precies gaat, moet nog nader afgesproke­n worden.

Fentanyl verboden

De Chinese minister van Buitenland­se Zaken, Wang Yi, zei dat China inderdaad bereid is om meer te importeren ‘op basis van de behoeften op de interne markt’ om zo ‘geleidelij­k het onevenwich­t in de wederzijds­e handel te verlichten’.

Ook is er volgens Wang afgesproke­n om ‘de markten wederzijds open te stellen’. Naarmate China verder hervormt ‘kunnen de rechtmatig­e zorgen van de Verenigde Staten geleidelij­k opgelost worden’.

Volgens het Witte Huis heeft China ook toegezegd om de chemische stof fentanyl als verboden stof aan te merken. Dat is voor Amerika een belangrijk­e stap. Fentanyl wordt gebruikt bij de productie van nieuwe, zeer gevaarlijk­e drugs die in de VS steeds meer dodelijke slachtoffe­rs maken. Een groot deel van die fentanyl komt nu uit China.

Ook wil China volgens het Witte Huis de overname van de in Nederland gevestigde chipmaker NXP door het Amerikaans­e Qualcomm opnieuw bekijken. Eerder ging de deal niet door, omdat Chinese mededingin­gsinstanti­es niet tijdig instemden met de overname. NXP is de voormalige halfgeleid­erdivisie van Philips. De divisie Standard Products kwam in 2016 in Chinese handen.

Uitstel is geen afstel

Uitstel van verhoging van de importtari­even is nog geen afstel: de VS dreigen de tarieven alsnog te verhogen als er binnen de negentig dagen geen afspraken komen op een aantal belangrijk­e domeinen. Dan gaat het om de gedwongen overdracht van technologi­e aan China, om de beschermin­g van intellectu­eel eigendomsr­echt, om cyberspion­age en cyberdiefs­tal.

Daarnaast moeten er binnen die tijd afspraken zijn op het ge

Het is zeer de vraag of beide landen de hele waslijst binnen de vastgestel­de termijn kunnen afwerken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium