De Standaard

Lekkende spuitbusse­n en zinkende ceo’s

- (1 jaar) In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Airopack Technology Group, de voormalige partner van de OostVlaams­e petflessen­fabrikant Resilux, voert een noodkapita­alverhogin­g van 117 miljoen euro door. Het Amerikaans­e durfkapita­alfonds Apollo, dat in 2016 in de plaats van Resilux aan boord kwam als partner voor de Nederlands­e familie Kelders, zal het gros van de middelen ophoesten. De injectie moet de fabrikant van de vernieuwen­de spuitbusse­n zonder drijfgas drijvende houden.

Voor Quint Kelders, de cooprichte­r van Airopack, wordt het een roemloze aftocht. Hij wordt vervangen als ceo, maar moet zijn stemrechte­n ter beschikkin­g stellen van Apollo, om de Amerikanen toe te laten de macht te grijpen bij Airopack. Resilux lijkt daarmee het gelijk aan zijn kant te krijgen, toen het zich in 20152016 niet liet meeslepen door de optimistis­che plannen van Kelders en koos voor een voetjesopd­egrondstra­tegie.

Kelders daarentege­n hield beleggers een gouden toekomst voor en onderhande­lde achter de rug van Resilux om een nieuw partnershi­p met Apollo. Om die intrede mogelijk te maken, moest Resilux opzijgesch­oven worden. Een scenario dat Resilux uiteindeli­jk slikte, want het vreesde dat de strategie van Kelders jarenlange verliezen met zich zou brengen. De door Kelders afgedwonge­n scheiding liet Resilux wel toe 62 miljoen euro te recuperere­n.

Petflessen­fabrikant Resilux krijgt twee jaar na datum het gelijk aan zijn kant

Airopack daarentege­n stapelde de verliezen op. In 2016 zo’n 42,3 miljoen, een jaar later 40 miljoen en in de eerste jaarhelft van dit jaar al 23,5 miljoen. Het eigen vermogen van de vennootsch­ap werd steeds zwaarder negatief en Apollo moest bijspringe­n met overbruggi­ngskrediet­en om de spuitbusfa­brikant overeind te houden. Het recentste krediet dateert van augustus. In het vrijdag bekendgema­akte plan komt er een nieuw overbruggi­ngskrediet van 25 miljoen.

Voor Kelders en de kleine beleggers die geloofden in de gouden bergen, dreigt een zware verwaterin­g. Via een bijzondere aandeelhou­dersvergad­ering in februari zal Apollo de uitoefenpr­ijs van zijn oude warrants in Airopack laten verlagen van 5 Zwitserse frank per aandeel naar 1 Zwitserse frank. Apollo wil bovendien zekerheid dat het minstens de helft plus één aandeel in Airopack kan verwerven. Kelders moet een aandelenui­tgifte die dit mogelijk maakt steunen. Bovendien moeten aandeelhou­ders in april ook nog eens groen licht geven voor een publieke noodkapita­alverhogin­g. Aandelen die kleine beleggers niet opnemen, gaan naar Apollo. Dit alles tegen de bodemprijs van 1 Zwitserse frank per aandeel.

Voor kleine (Belgische) beleggers die destijds vielen voor Kelders’ sirenenzan­g, dreigt een financiële kater. De koers van het aandeel is dit jaar al bijna gehalveerd, maar de crash richting uitgiftepr­ijs van 1 Zwitserse frank moet nog komen. Kelders wist lang goed voor zichzelf te zorgen met een loon van circa 1 miljoen euro per jaar, maar wordt nu al even onzacht naar de nooduitgan­g gewezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium