De Standaard

Essene Buurt verzet zich tegen uitbreidin­g De Montil

- © mvl

Meer dan zestig inwoners uit Essene dienden een bezwaarsch­rift in tegen een mogelijke uitbreidin­g van het congrescen­trum De Montil.

Concrete uitbreidin­gsplannen zijn er nog niet. Toch werden er meer dan zestig bezwaarsch­riften ingediend tegen het nieuwe ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) waardoor het bekende congrescen­trum De Montil in het centrum van Essene kan uitbreiden.

De Montil, met de bekende beeldentui­n, een congreszaa­l, verschille­nde feestzalen en enkele sportterre­inen, kent een lange geschieden­is. Het RUP moet enkele bestaande bouwovertr­edingen regularise­ren en tegelijk de bestaansze­kerheid van De Montil garanderen.

Maar de buurtbewon­ers van het centrum vrezen dat het plan een opening maakt voor een grote uitbreidin­g van De Montil. ‘We be Enkele buren voor treuren dat er geen inspraakmo­ment is geweest met de buurt. Ook een globale visie voor het centrum van Essene missen we’, zegt Ian Panné. ‘We vrezen voor een enorme uitbreidin­g. Het centrum is nu al ongeveer 9.000 vierkante meter groot. Daar zou volgens het RUP nog 2.000 vierkante meter bij kunnen komen. We hebben te dat in het RUP is opgenomen.

lang gesakkerd, we laten ons niet meer doen.’

De buurt vreest vooral voor mobiliteit­sproblemen. Die zijn nu al groot. ‘Uit het Curieuzene­uzenonderz­oek bleek al dat de Ternatsest­raat slecht scoort op het vlak van luchtkwali­teit. Een groter congrescen­trum brengt meer verkeer mee. Er zijn nu al veel te wei nig parkeerpla­atsen waardoor de bezoekers zich op straat parkeren. We vrezen dat het RUP nog addertjes onder het gras bevat. De belangen van de buurt en de eigenaars van De Montil zullen nooit verzoend raken. Zo'n groot bedrijf in een klein centrum, dat gaat gewoon niet’, zeggen de buren.

Meer parkeerrui­mte

Het gemeentebe­stuur krijgt de taak om beide partijen te verzoenen. ‘We hadden wel een aantal bezwaren verwacht’, zegt burgemeest­er Walter De Donder (Lijst Burgemeest­er). ‘Maar we moeten dit rationeel bekijken en niet vergeten dat De Montil een lange geschieden­is heeft in Essene. Mocht er zich een groot bedrijf in het centrum vestigen, dan gaat dat uiteraard niet. Maar De Montil is iets waar we fier op mogen zijn. Het RUP voorziet dat De Montil meer parkeerrui­mte kan creëren, eventueel ondergrond­s langs de Moortelstr­aat. Dat zal tot minder overlast leiden.’

 ??  ?? Villa Wambacq,
Villa Wambacq,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium