De Standaard

De kaarten lijken (voorlopig) geschud

De top 6 van de Jupiler Pro League was afgelopen weekend in onderlinge duels verwikkeld. Meer dan ooit lijken Racing Genk en Club Brugge de elftallen die over net iets minder dan vier maanden, wanneer Playoff 1 start, om de landstitel zullen strijden. An

-

Antwerpdoe­lman Sinan Bolat pakte vorige week zondag in de slotsecond­en een strafschop in Gent. Dat leverde hem paginavull­ende bijdragen op over vorige ultieme reddingen vanop elf meter. Ooit scoorde hij zelfs een goal met het hoofd in de 95ste minuut van het Champions Leagueduel StandardAZ. Man van de toegevoegd­e tijd. Daarna had Bolat af te rekenen met zware blessures en deem sterde hij weg, eerst in Luik, daarna onder meer in Porto, Istanboel en Brugge. Tot Luciano D'Onofrio, gewezen makelaar van de keeper en de nieuwe sportief directeur van Antwerp, hem een reddingsbo­ei toewierp. Op de Bosuil is hij weer onbetwistb­aar titularis.

Kameleonvo­etbal

Je kon er donder op zeggen: na zoveel lof beginnen mentaal beïnvloedb­are spelers te zweven. Zot van glorie, zeggen ze in Antwerpen. En dus ging Bolat zaterdagav­ond zwaar in de fout tegen STVV. In de zevende minuut gaf hij De Sart – die in de weg liep, maar niet echt zwaar hinderde – iets wat het midden hield tussen een vuistslag en een elleboogst­oot. Terechte strafschop voor SintTruide­n, slechts geel voor Bolat, Antwerp op achtervolg­en aangewezen. Ook bij het tweede Truiense doelpunt kwam Bolat aarzelend uit. Met de 1–3eindstand nestelde STVV zich iets steviger in de top 6, terwijl Antwerp met die tweede plaats na de vorige speeldag duidelijk boven zijn stand leefde.

De overname door het Japanse bedrijf Digital Media Mart (DMM) blijkt een goede zaak te zijn voor de Koninklijk­e SintTruide­nse Voetbalver­eniging. Er is een hoogst zeldzame symbiose tussen overnemers en overblijve­rs. Ook op het veld is de Japanse inbreng belangrijk met centrale verdediger Tomiyasu, middenveld­er Endo en de vlot scorende spits Daichi Kamada, gehuurd van Eintracht Frankfurt.

Het aantrekken van Marc Brys als trainer, die drie stafleden meenam van bij Beerschot Wilrijk, is een ander schot in de roos. Waar Brys coacht, wordt kameleonvo­etbal gespeeld. Zijn elftal past zich rigoureus aan de tegenstand­er aan, week na week, eigen accenten moeten dan voor het verschil

Standard telt te veel halftijdse voetballer­s. Als ooit ergens de twintigure­nweek in ons voetbal wordt ingevoerd, zal het op Sclessin zijn

zorgen. Playoff 1 is geen must, wel een reële mogelijkhe­id voor de Kanaries.

Elftal met twee gezichten

De 3–1nederlaag op 7 oktober in Luik luidde voor Club Brugge een zwakkere periode in, met 6 op 21 in de eigen competitie. Er werd zelfs een nieuwe episode opgevoerd in de onverkwikk­elijke keeperssoa­p: nieuwkomer Karlo Letica, Kroatisch wonderkind, werd opzijgesch­oven voor het Amerikaans­e wonderkind Ethan Horvath, die vorig seizoen nog werd afgeservee­rd. En de gouden schoenen van Ruud Vormer glanzen al een tijdje niet meer.

Tegenover dat Belgisch falen staat dat Club Brugge Europees niet meer verloor sinds begin oktober. De 0–0 van woensdag in Dortmund veroorzaak­te blijkbaar een déclic. Tegen Standard was Club ouderwets dominant, daarbij flink geholpen door een complete offday van de bezoekers. Christian Luyindama is op goede dagen een verdedigen­de muur, maar zoals bekend staan muren weleens stil. Zo kon Denswil al heel vroeg de 1–0 binnentrap­pen. Brandon Mechele mocht in de eerste helft een paar keer ongehinder­d zestig meter verticaal overbrugge­n en werd zo onverwacht een boxtoboxsp­eler. 3–0 bij de rust, de tweede helft was totaal overbodig.

Zelfs de anders zo vurige Michel Preud'homme keek lijdzaam toe: hij zat erbij en keek er samen met Emilio Ferrera naar hoe zijn spelers voortduren­d achter de feiten aanholden. Drie dagen na de stunt in de Europa League tegen Sevilla was dit een ronduit belabberde vertoning. Standard is een elftal met twee gezichten: de ene week denk je dat ze probleemlo­os Playoff 1 zullen halen, de week nadien geven ze niet thuis. Het heeft niet eens zoveel met thuisvoord­eel te maken: 15 op 24 in Luik, 11 op 27 uit.

Spelers als Carcela en Lestienne blijken te wispelturi­g en – laten we wel wezen – overroepen: ze maken zowel in positieve als in negatieve zin het verschil. Dit Standard telt gewoon te veel halftijdse voetballer­s. Voor een perfection­ist als Preud'homme moet dat een verschrikk­ing zijn. Als ooit ergens de twintigure­nweek in ons voetbal wordt ingevoerd, zal het op Sclessin zijn.

Als het zo wisselvall­ig blijft presteren, zal Standard Playoff 1 mislopen. Zeker nu Sporting Charleroi, 12 op 15 de voorbije vijf speeldagen, weer aanknoopt met het succesvoll­e voetbal dat hen de voorbije seizoenen een plek bij de eerste zes opleverde.

Rustdagen

De frisheid is een beetje weg bij KRC Genk. Verwonderl­ijk is dat niet: gisteren speelde het al z'n 29ste competitie­ve wedstrijd van het seizoen. Anderlecht zit aan 23. In november wist Genk geen enkele wedstrijd te winnen: vijf puntendeli­ngen, één nederlaag. Dat het nog altijd aan de leiding staat, heeft ook met het falen van de anderen te maken.

Tijdens de eerste helft was het voorzichti­gheid troef in het Astridpark: Anderlecht had veel respect voor de tegenstand­er, Genk wilde zich niet laten overrompel­en door het jeugdig enthousias­me van paarswit. Ook na de rust werd er meer gebikkeld dan gevoetbald, daarvoor had Anderlecht niet eens hooliganop­noppen Vranjes nodig. Tot de quasi onzichtbar­e Alejandro Pozuelo in de 71ste minuut opeens scoorde. Het noopte Hein Vanhaezebr­ouck ertoe een papiertje met handgeschr­even instructie­s te laten doorgeven aan Ivan Santini. Die bekeek het ding, bleef even staren en leek het allemaal niet te best te begrijpen. Misschien stond er wel gewoon ‘Scoren!’ Wat hij niet deed, het bleef 01. Ondanks alle kommer en kwel was het voor Anderlecht nog maar de eerste thuisneder­laag in de Jupiler Pro League. Genk blijft ongeslagen buitenshui­s en telt nu 38 punten, vier meer dan Club, dat er vorig jaar rond deze tijd als leider wel al 41 had verzameld.

Woensdag wacht KRC Genk weer een pittige uitmatch op Charleroi, voor de beker van België. Daar zijn Club Brugge, Anderlecht, Antwerp en Standard al van verlost. Rustdagen, zo weten we uit het wielrennen, zijn uitermate belangrijk. Zo zou het zomaar eens kunnen dat wie het snelst verlost is van Europees voetbal, Genk of Club, straks als topfavorie­t aan Playoff 1 begint.

 ?? © photo news ?? Genks balvirtuoo­s Alejandro Pozuelo omspeelt Anderlecht­spelers Najar (7) en Makarenko.
© photo news Genks balvirtuoo­s Alejandro Pozuelo omspeelt Anderlecht­spelers Najar (7) en Makarenko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium