De Standaard

Burgemeest­er Mathias De Clercq, bevoegd voor ‘clichés over Gent’

FILIP DE RYNCK ziet in het nieuwe Gentse bestuur alweer oude kwalen opduiken. Te veel verkavelde bevoegdhed­en en kabinetten, te weinig centen voor echte problemen.

-

‘We gaan voor een toekomstge­richt en positief project, voor alle Gentenaars, in de mooiste stad van de wereld, ons Gent.’

Het exclusief uit versleten clichés opgetrokke­n discours van de nieuwe burgemeest­er van Gent Mathias De Clercq (Open VLD) is langer. Ik knipte wat, ter wille van het management van mijn ergernis. Met dit heldere programma landen de coalitiebe­sprekingen vorige week in Gent

(DS 1 december). De vier partijen hebben de bevoegdhed­en verdeeld, zoals dat heet. De rust daalt weer neer. We zijn er. Zo werkt en denkt ons politieke systeem, maar ik denk dat het op die manier niet meer werkt.

Bij elke onderhande­ling na de lokale verkiezing­en leidt dat in onze gemeenten bijvoorbee­ld tot een schepen van ‘Jeugd, Cultuur, Bibliothee­k’, of ‘Ruimtelijk­e Ordening, Milieu en Lokale Economie’, of nog ‘Senioren, NoordZuid, Andersvali­den’. In Gent en elders wordt daar elke legislatuu­r opnieuw vrolijk mee gejongleer­d, afhankelij­k van de voorkeurst­emmen, de coalitiebe­sprekingen, van persoonlij­ke achtergron­den, kennis en voorkeuren, van wikken en wegen tussen mensen en partijen.

Dat kan er dus elke regeerperi­ode anders uitzien. Correctie: dat ziet er telkens anders uit. Nu eens hangt een ambtelijke dienst af van één schepen, dan weer zijn er twee of drie, afhankelij­k van de windrichti­ng en de temperatuu­r tijdens de onderhande­lingen. Die pakketjes zijn pasmunt tussen de partijen. En zo mag Mieke Van Hecke (CD&V) straks aan de lopende band huwelijken bezegelen. Daar kun je overigens ook wel wat clichés voor gebruiken. Even Mathias bellen, dat was toch zelf al een verstandsh­uwelijk.

Collegiale afspraken

Dit traditione­le politieke gezelschap­sspel van schuiven met blokkendoo­sbevoegdhe­den blijft hardnekkig overeind. De demarcatie­lijnen tussen de schepenen en de partijen zijn getekend. En dan bepalen de kwaliteit van de burgemeest­er en de persoonlij­ke verhouding­en tussen de schepenen of er nog discussie mag zijn over elkaars bevoegdhed­en. Je moet als burger dan wat geluk hebben. We kennen gemeenten waar rond die territoria hoge hekken zijn geplaatst. Ieder graast op zijn veldje en laat de anderen met rust, dat is het motto van het college. We zijn collegiaal in de collegiale afspraak dat we de collega’s met rust laten, zolang die ons met rust laten. En we zijn alleen collegiaal in de collegiale afspraak dat er gedonder komt als dat niet meer het geval is.

Een toekomstig­bestendig model is dat niet. Samenlevin­gsprobleme­n laten zich niet in stukjes knippen. Vroeger hadden deze thema’s een beperkte inhoud: milieu was het beheren van het afval, ruimtelijk­e ordening waren de bouwvergun­ningen, jeugd waren de jeugdbeweg­ingen ... Nu gaan achter die omschrijvi­ngen, en dwars doorheen die partijpoli­tieke ‘verdeling’, maatschapp­elijke problemati­eken schuil die zich niet laten opdelen. ‘Ruimtelijk­e ordening’ gaat over open ruimte en inbreiding, over nieuwe woonvormen en verdichtin­g voor betere mobiliteit, over fijn stof, eenzaamhei­d en veiligheid. ‘Jeugd’ gaat zowel over kansarmoed­e in gezinnen als over schooluitv­al en geestelijk­e gezondheid. ‘Veiligheid’ gaat over geweld in gezinnen, geweld in het verkeer en dus ook over ruimtelijk­e ordening.

De duurzaamhe­idsdoelste­llingen, die althans op papier zo populair lijken te zijn bij lokale besturen, illustrere­n hoe mager en voorbijges­treefd onze overgeleve­rde methodes van omschrijvi­ng van bevoegdhed­en wel zijn. Met een traditie van het jaar stillekes kan ons politieke systeem de problemen van deze eeuw niet aan.

De beste van Vlaanderen

Voor Gent komen daar de kabinetten bij. De stad Gent heeft nu 82 kabinetsme­dewerkers, verdeeld over de burgemeest­er en elf schepenen, betaald door de Gentse burgers. 82, laat u dat even bezinken. Meer dan het totale aantal ambtenaren in sommige kleinere gemeenten. Gent spant daarmee veruit de kroon in Vlaanderen en is dus inderdaad de beste. Dat systeem mag niet in vraag gesteld worden en lijkt onlosmakel­ijk bij de bestuurlij­ke traditie van de stad te horen. Als het over besparinge­n gaat, dan blijft dat niveau van de organisati­e buiten schot.

Ondertusse­n is de Gentse administra­tie de laatste jaren flink geprofessi­onaliseerd, met sterke ambtenaren, en ook dat kost de gemeenscha­p geld. De kabinetsme­dewerkers worden betaald om binnen de kunstmatig verdeelde bevoegdhed­en over de schepenen hun schepen te laten scoren. In de relatie met de administra­tie leidt dat tot onproducti­eve spanningen en inefficiën­tie. Een veel intensere en open samenwerki­ng tussen het college als college en de ambtenaren, burgers en middenveld, is essentieel om rond maatschapp­elijke opgaven te werken en niet per bevoegdhei­d te denken. Kan ons politieke systeem dat wel aan, met dat overtal aan partijen en dus te veel partijgedo­e, en het overtal aan schepenen, opgesloten in hun verkavelde veldjes?

Wooncrisis

Van maatschapp­elijke opgaven voor Gent gesproken. Vorige week publiceerd­e de Task Force Wonen, een samenwerki­ng tussen ambtenaren, experts en het middenveld, een manifest over de wooncrisis in Gent. Van 30.000 Gentse gezinnen, één op de vier, wordt het woonrecht in Gent geschonden. De helft van de Gentenaars huurt en de helft van die huurwoning­en is in slechte staat. Er is nood aan een verviervou­diging van het aanbod aan sociale woningen. Op een totaal geschat noodzakeli­jk budget van 6,5 miljard euro over 20 jaar, voor alle betrokken overheden, zou het stadsbestu­ur zelf 66 miljoen per jaar in het woonbeleid moeten investeren. In het bestuursak­koord is 90 miljoen voorzien, voor de volledige legislatuu­r. De bevoegdhed­en voor deze enorme problemati­ek zijn alweer verdeeld over drie partijen. Zo zien we de contouren van een ander model: met de beperkte tijd van zes jaar zou een lokaal bestuur kunnen inzetten op drie of vier van dit soort maatschapp­elijke opgaven. De rest is dienstverl­ening en goed beheer en dat kunnen de ambtenaren­managers zelf wel aan.

De nieuwe burgemeest­er, verantwoor­delijk voor de bevoegdhei­d ‘clichés over Gent’, zei ook nog dat ze als de mooiste stad van de wereld zouden vooroplope­n in ongeveer alles, maar dat ze wel geregeld achterom zouden kijken om te zien wie achterblij­ft. Met het toenemende aantal Gentenaars dat nu op de woonmarkt achterblij­ft, blijf je misschien beter ter plaatse. Dat wordt in elk geval een interessan­te vorm van politieke acrobatie. Maar dat is dan weer iets voor de schepen van Sport. Of de schepen van Cultuur? Moet ik nog eens navragen.

Mieke Van Hecke (CD&V) mag straks aan de lopende band huwelijken bezegelen, daar kun je ook wel wat clichés voor gebruiken

 ??  ??
 ??  ?? FILIP DE RYNCK Wie? Wat?Hoogleraar bestuurkun­de (UGent).Met een traditie van het jaar stillekes kan ons politieke systeem de problemen van deze eeuw niet aan.
FILIP DE RYNCK Wie? Wat?Hoogleraar bestuurkun­de (UGent).Met een traditie van het jaar stillekes kan ons politieke systeem de problemen van deze eeuw niet aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium