De Standaard

Het Africa-Museum, de makeover

Hoe de ‘koloniale vitrine’ met het beladen verleden leerde om te gaan

- GEERT VAN DER SPEETEN

Een schattig curiosum, bevroren in de tijd. Een plek met een hoog KuifjeinCo­ngogehalte. Zo werden de charmes van het AfricaMuse­um in Tervuren vaak omschreven. Bezoekers troffen er een pleisterpl­ek, teruggekat­apulteerd in de tijd, met majestatis­che architectu­ur ingebed in Franse tuinen en sierlijke vijvers.

Maar evengoed werd het Koninklijk Museum voor MiddenAfri­ka, zoals het officieel heet, streng veroordeel­d. Als een schrijn voor het kolonialis­me, dat de glorie uitbazuind­e van Leopold II. Als een achterhaal­de schatkamer met een stoffig imago. Een schone slaapster onder de federale instelling­en, waar op klaarlicht­e dag zomaar vitrines geplunderd konden worden. Een beschermd monument in een verouderd gebouw, waar de energiefac­tuur torenhoog opliep.

Bijsturing was dringend nodig, bleek in 2001, toen Guido Gryseels aan het hoofd kwam. Voor het eerst leidde een doortasten­de manager en niet een wetenschap­per het museum. Twee jaar later zette hij de eerste stappen, met een ambitieuze toekomstvi­sie en kordate missionsta­tements, gevolgd door een vuistdik masterplan voor de renovatie.

Het dossier bleef lang in de schuif liggen. Maar toen in 2013 het startschot klonk, ging het snel. In vier jaar werd de bouwwerf afgerond. De imposante paleisarch­itectuur is in al haar glorie hersteld en gemodernis­eerd. Het AfricaMuse­um kreeg ook een nieuw onthaalpav­iljoen. Van daaruit bereik je via een ondergrond­se galerij de oorspronke­lijke zalen. Een ervan, het krokodille­ndiorama, is in zijn oorspronke­lijke staat bewaard. Maar verderop doen de multimedia hun intrede en werd kwistig hedendaags­e kunst toegevoegd. Foute sculptu ren, zoals De Luipaardma­n, naar een beeldendep­ot.

Qua infrastruc­tuur is het AfricaMuse­um helemaal uptodate. Blijft de inhoud: hoe een nieuw verhaal vertellen in een gebouw dat zo historisch beladen is? Waar het logo van Leopold II 45 keer triomfante­lijk opduikt, waar de boodschap op de muren prijkt dat kolonisati­e een missie was van hoge beschaving en ‘licht bracht waar vroeger duisternis heerste’? zijn verbannen

De geest van Leopold

De start was weinig fraai, met als prelude een propaganda­tentoonste­lling in 1897 in Tervuren, waarvoor Leopold II een ‘zoo humain’ van 267 Congolezen liet overkomen. Er vielen zeven doden. Ook de volgende stap, een ‘Musée du Congo belge’, werd gefinancie­rd met winsten van Leopolds Vrijstaat Congo.

De snel groeiende collecties vroegen om een groter museum. De prestigear­chitectuur, een echo van het Petit Palais in Parijs, huisvestte in de eerste plaats een uit de kluiten gewassen wetenschap­pelijke instelling. In geen tijd bouwde ze een van de rijkste verzamelin­gen over MiddenAfri­ka uit. Maar voor het museum brak een winterslaa­p aan. Directeurs, onderzoeke­rs met internatio­nale reputatie, runden het zowat na hun uren. De financieri­ng stond op een laag pitje. Zo gleed het instituut verder weg: een museum onder een stolp, ‘het laatste koloniale museum ter wereld’, terwijl buiten de tijdgeest kantelde en de gevoelighe­id voor onrecht uit het verleden, discrimina­tie en racisme toenam.

Gryseels herinnert zich zijn eerste kennismaki­ng met het AfricaMuse­um. ‘Eén na één gingen alarmsigna­len af: over de veiligheid, het onderhoud, de communicat­ie. Het museum was lang geen prioriteit geweest, zoveel was duidelijk. Mijn eerste taak was een strategisc­h plan op te stellen voor de hervorming. We wilden een museum worden over hedendaags Afrika, met een kritische blik op het koloniale verleden.’

Het museum knoopte nauwe banden aan met de Afrikaanse gemeenscha­p in ons land en met Afrikaanse wetenschap­pers. Een serie tentoonste­llingen passeerde de revue, met titels als ExitCongoM­useum, La parole aux Africains en

‘Voor de dekolonise­ring van het museum zelf is een hele weg te gaan. Zo is het essentieel een Afrikaanse etnograaf te engageren, want de collectie is altijd vanuit een wit perspectie­f beschreven’

GUIDO GRYSEELS Directeur AfricaMuse­um

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium