De Standaard

‘Vlaanderen remt systematis­ch af’

FEDERAAL MINISTER VAN KLIMAAT MARIE CHRISTINE MARGHEM (MR) OP DE KLIMAATBET­OGING ZONDAG

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘Helaas remt Vlaanderen systematis­ch af als we de ambities willen verhogen.’ Federaal minister van Klimaat Marie Christine Marghem (MR) voerde zondag op de klimaatbet­oging strikt genomen actie tegen haar eigen klimaatbel­eid en speelde de zwartepiet dan maar naar de Vlaamse regering toe.

Marghem verwees naar de moeilijke onderhande­lingen over de verdeling van de klimaatins­panningen voor de periode van 2020 tot 2030. Volgens haar verliest België kostbare tijd omdat de Vlaamse regering dat gesprek pas volgend jaar wil aanvatten.

Bepaald diplomatis­ch is dat niet, want Marghem is de coördinere­nde klimaatmin­ister die het Belgische beleid tegenover Europa moet vertolken. De echte bevoegdhed­en om de uitstoot van verkeer, woningen of landbouw te verlagen, ligt bij de regio’s, zoals het Vlaanderen dat ze nu voor het hoofd stoot. Zijzelf moet de regionale plannen bundelen, de hare toevoegen, en naar Europa doorsturen.

Volgens het kabinetSch­auvliege is het maar logisch dat de discussie over de verdeling van de klimaatgel­den pas begint nadat Marghem de redactie van het Belgische klimaatpla­n heeft afgerond.

Maar Marghem had ook andere incidenten kunnen aanhalen. Voor de zomer stond de Vlaamse regering op de rem om de Europese klimaatdoe­len op te trekken. Na de zomer daagde België niet op bij een gezamenlij­ke Beneluxver­klaring om de klimaatamb­ities op te trekken omdat Vlaanderen vond dat het niet tijdig was ingelicht. Vooral de NVA dringt aan op ‘ecorealism­e’, dat de lat niet te hoog legt.

Omgekeerd heeft de Vlaamse regering wel een klimaatbel­eidsplan goedgekeur­d met maatregele­n als rekeningri­jden, strengere renovatien­ormen, een premie voor warmtepomp­boilers en een betere isolatie, een pakket dat Vlaanderen op weg zou moeten zetten naar een daling van de CO2uitstoo­t met 35 procent in 2030.

Vlaams minister van Klimaat Joke Schauvlieg­e (CD&V) blijft erbij dat Vlaanderen op schema zit om de klimaatdoe­lstelling voor 2020 te halen. Dat zal dan wel bijzonder nipt worden, een koude winter volstaat al om de doelstelli­ng te missen. Bovendien haalt Vlaanderen de doelstelli­ng alleen met een creatieve klimaatboe­khouding die tekorten in het ene jaar compenseer­t met overschott­en uit een ander.

In absolute cijfers brengt dat ons nergens. Volgens het jongste voortgangs­rapport is de uitstoot tussen 2005 en 2016 gedaald met welgeteld 0,4 procent, veraf van 15,7 procent. De inspanning die tussen 2020 en 2030 moet gebeuren om tot een daling van 35 procent te komen, wordt er alleen maar groter door.

Tot 2020 kan de Vlaamse regering dus beweren dat ze op koers zit, maar in het licht van 2030 blijft ze vandaag ver onder de lat. Ze beseft dat ook: er is nog een inhaalbewe­ging ingezet. De Vlaamse regering investeert 400 miljoen extra in klimaatmaa­tregelen in de hoop dat die snel een forse reductie opleveren. Volgens de cijfers in het klimaatbel­eidsplan zou een daling met een kleine tien procent nog mogelijk zijn.

Conclusie: Vlaanderen heeft het erg moeilijk om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen. 2020 is al erg nipt, 2030 wordt een helse opdracht. In die omstandigh­eden staat de Vlaamse regering inderdaad veeleer op de rem dan op het gas.

Tot 2020 kan de Vlaamse regering beweren dat ze op koers zit, maar in het licht van 2030 blijft ze vandaag ver onder de lat

 ?? © pn ?? Marie Christine Marghem.
© pn Marie Christine Marghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium