De Standaard

Buurt zamelt 500 handtekeni­ngen in voor behoud tijdelijke buslijn

- HANNELORE SMITZ

De bewoners van Heverlee Boskant hebben vijfhonder­d handtekeni­ngen verzameld om buslijn 1 opnieuw voor hun deur te laten rijden. Twee jaar geleden werd de route aangepast, maar dat moet volgens hen worden herzien.

HEVERLEE I De aanpassing van het traject van lijn 1 van De Lijn zorgde eind 2016 voor heel wat protest. De Lijn schrapte toen zes bushaltes: Boskantlaa­n I en II, Prinses Lydialaan, Prosperdre­ef, Wezenplein, De Jacht en Jachtlaan.

Het busverkeer zou niet meer langs die haltes rijden, maar via hetzelfde traject als lijn 2, namelijk via de Leopold IIIlaan naar Arenberg. Iets waar veel inwoners van die straten, maar ook bezoekers van brasserie 500, UPC Salvenbos of de zusters van De Jacht niet mee konden lachen. Zij moesten nu immers een heel eind stappen naar een bushalte.

Sinds enkele weken rijdt de bus weer volgens het oude traject. Dat hebben de bewoners te danken aan de wegenwerke­n in de Leopold IIIlaan.

Omleiding

‘Door die werkzaamhe­den reed bus 1 opnieuw door de Huttelaan. Ook bus 2 volgde dat traject, net zoals wij het willen’, zeggen de bewoners. ‘Eind december komt hieraan een einde. Dan gaat de Leopold IIIlaan opnieuw open voor alle verkeer. Dan verdwijnt de bus weer uit onze straat en dat willen we niet. Daarom zijn we deze petitie gestart. Hij werd door meer dan vijfhonder­d mensen enthousias­t onderteken­d. Bij de buurtbewon­ers zijn heel wat ouderen voor wie een vlot en bereikbaar openbaar vervoer onmisbaar is.’

Te weinig passagiers

De Lijn verlegde het traject twee jaar geleden omwille van een capaciteit­stekort op Lijn 2, die wel al door de Leopold IIIlaan reed. Door de minder drukke lijn 1 naar hetzelfde traject te halen als de overbevolk­te lijn 2, vijfhonder­d meter verderop, wilden ze dat probleem verhelpen.

Op een weekdag stapten er op de zes haltes die toen geschrapt werden in totaal maar zo'n tweehonder­d mensen per dag op, wat De Lijn deed besluiten dat hun keuze te verantwoor­den was.

‘Ook met een kleine omweg langs de Huttelaan kan Lijn 1 die overbevolk­ing op Lijn 2 opvangen’, zeggen de bewoners. ‘Volgens ons is het alleszins een meerwaarde om Lijn 1 langs de Boskant te behouden. De infrastruc­tuur staat hier nog, dus De Lijn moet geen grote investerin­gen doen om de route terug naar de oude te brengen. Daarbij zou de terugkeer van Lijn 1 in de Huttelaan ook voor de bewoners van de Leopold IIIlaan een verbeterin­g zijn, want zo daalt de busoverlas­t in hun straat.’

De bewoners zullen de petitie afgeven aan Johan Van Looy, de directeur VlaamsBrab­ant van De Lijn en regioveran­twoordelij­ke Esther Nevelsteen. ‘We hopen dat ze de bus ook na het einde van deze tijdelijke wegomleggi­ng in december, door onze straat willen laten rijden’, klinkt het.

 ?? © hsb ?? Lijn 1 rijdt tijdelijk weer langs het oude parcours.
© hsb Lijn 1 rijdt tijdelijk weer langs het oude parcours.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium