De Standaard

Het gaat om kwaliteit, en kwaliteit alleen

De ‘Open Oproep’ moet tot betere publieke architectu­ur leiden, zegt LEO VAN BROECK. Bij de verbouwing van de Opera in Gent geldt niets anders.

-

De selectiepr­ocedure voor de aanstellin­g van een ontwerptea­m voor de verbouwing van de Opera in Gent gaf de voorbije dagen aanleiding tot een aantal kritische reacties. Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectu­urinstituu­t, meent dat er te veel op zeker gespeeld werd door gevestigde buitenland­se bureaus te selecteren en roept opdrachtge­vers op meer lef te tonen (DS 28 november). Architectu­urcriticus Marc Dubois klaagt aan dat de generatie architecte­n die aan de basis lag van een vernieuwin­g in het Vlaamse architectu­urlandscha­p in de kou is blijven staan (DS 3 december).

De ‘Open Oproep’ is een methode om architecte­n te selecteren voor publieke bouwopdrac­hten in Vlaanderen. Ze is bijna twee decennia geleden ontwikkeld door de eerste Vlaamse Bouwmeeste­r, Bob Van Reeth. Het doel was, en is nog steeds, kwaliteits­volle publieke architectu­ur promoten en de architectu­urcultuur in Vlaanderen versterken. Publieke opdrachtge­vers die hun project via de Open Oproep publiceren, zijn verzekerd van een brede internatio­nale uitstralin­g en worden profession­eel begeleid in een relatief eenvoudige procedure die architectu­urkwalitei­t als criterium vooropstel­t.

Vanuit een brede kennis van het architectu­rale veld (in binnen en buitenland) en een grondig inzicht in de ambities en noden van de opdrachtge­vers, selecteert de Bouwmeeste­r tien ontwerptea­ms uit de kandidatur­en, die vervolgens door de opdrachtge­ver in samenspraa­k met de Bouw

De kritiek dat er geen bureaus van bij ons werden geselectee­rd voor de renovatie van de Opera, is onterecht

meester worden teruggebra­cht tot vijf. De vijf bureaus werken allemaal een voorstel uit, presentere­n dit voor een profession­ele jury, waarna het bureau wordt aangesteld dat de opdracht zal uitvoeren.

Bij de preselecti­e is het streefdoel een ‘korf’ van ontwerpers samen te stellen die niet alleen zo veel mogelijk innovatie, talent en creativite­it bevat, maar ook voldoende divers is om ontwerpvoo­rstellen voort te brengen die genoeg van elkaar verschille­n. Klassiek gehanteerd­e criteria, zoals omzet en referentie­s in hetzelfde programma, zijn in de Open Oproep niet van tel. Nationalit­eit mag niet als selectiecr­iterium gehanteerd worden in een Europees gepublicee­rde aanbestedi­ng.

Diverse teams

Dezelfde kwalitatie­ve aanpak werd ook, in nauw overleg met de Gentse Stadsbouwm­eester, in de Open Oproep voor de Opera in Gent gevolgd. De kritiek dat er geen bureaus van bij ons werden geselectee­rd, is overigens niet terecht. De teams zijn veel diverser samengeste­ld dan wat de namen

die in de pers zijn gepublicee­rd suggereren. Twee van de vijf geselectee­rde teams zijn tijdelijke vereniging­en van een buitenland­s en een Belgisch ontwerpbur­eau. Van de in totaal 23 deelteams (verantwoor­delijk voor onder andere erfgoedzor­g, theatertec­hniek, stabilitei­t en technieken) zijn dertien getalentee­rde bureaus in Vlaanderen of Brussel gevestigd. Die vormen een mix van gevestigde namen en jong opkomend talent. Zij staan garant voor de kennis van de lokale ruimtelijk­e, culturele en bestuurlij­ke context.

De Open Oproep is een zeer performant instrument gebleken, dat in een kleine twintig jaar met succes de Vlaamse architectu­ur internatio­naal mee op de kaart heeft gezet. Mede daardoor is het niet onlogisch dat we de laatste jaren een toenemende schaalverg­roting en internatio­nalisering van de kandideren­de ontwerptea­ms vaststelle­n. Die evolutie, die mee werd versterkt door de Europese markt open te maken, wordt door ons eerder vastgestel­d dan ondersteun­d of tegengewer­kt. Ze is niet alleen een teken van het succes van het architectu­urbeleid in Vlaanderen, maar vraagt ook een totaal nieuwe positioner­ing van de Vlaamse bureaus.

Die evolutie kan zeker vragen oproepen en het onderwerp vormen van een debat in het hele veld. Samen met Sofie De Caigny van het Vlaams Architectu­urinstituu­t hechten wij een groot belang aan het draagvlak bij onze architecte­n en maken wij graag tijd en ruimte om dat debat te laten plaatsvind­en en te voeden.

 ?? © stad Gent, dienst toerisme ?? Er zijn nog vijf bureaus in de running om Opera Gent te renoveren.
© stad Gent, dienst toerisme Er zijn nog vijf bureaus in de running om Opera Gent te renoveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium