De Standaard

Franse colère

- GAEA SCHOETERS Is journalist­e. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond.

Zo’n 65.000 mensen betoogden in Brus sel voor het klimaat. In een beschaafd land wordt dan een delegatie door de regering ontvangen, die vervolgens haar beleid bij stelt. Niet zo in België, waar politici lustig verder hakketakke­n over dat andere hete hangijzer: het Migratiepa­ct. De ene wil teke nen, de andere staat erop dat België zich bij een stelletje schurkenst­aten voegt voor wie het woord verlichtin­g uitsluiten­d betrek king heeft op gloeilampe­n.

Nochtans, schrijft de Franse politicolo­og Dominique Moïsi, kunnen politici de emo ties van het volk maar beter ernstig nemen, als we de liberale democratie willen redden van het populisme dat haar bedreigt. En in onze tijd zijn de overheerse­nde emoties: angst en woede.

Neem de Franse gele hesjes: terechte co lère van een groep mensen die zich in de steek gelaten voelt door politici die niet be zig zijn met beleid, maar met verkiesbaa­rheid. Een colère die helaas alweer politiek gerecupere­erd is, door extreemrec­hts én door extreemlin­ks: problemen van de beto gers oplossen, is de laagste prioriteit.

Uit een onderzoek van de Amerikaans­e universite­it Yale bleek dat angst ons stem gedrag aanstuurt: wie zich onveilig voelt, stemt rechts, wie zich geborgen weet, links. Met deze wetenschap is niet alleen de hele hedendaags­e Europese politieke situatie verklaard, ze wordt er ook mee bestendigd. Daarom en alleen daarom worden terreur en migratie, in wezen marginale problemen, opgeblazen tot gigantisch­e proporties. Daarom houdt de regering de situatie in het Maximiliaa­npark in stand. Dat we voor die partijcamp­agne onschuldig­e mensen laten creperen op straat, is bijzaak.

Onze angst is zo groot dat we bereid zijn er alles voor op te offeren: onze burgerrech ten, onze privacy, onze verlichtin­gswaarden. We stemmen zingend voor een rechtse poli tiestaat. Geen hond die nog merkt dat politi ci alle werkelijke problemen, zoals het kli maat, de gezondheid­szorg, de werkgelege­nheid, het openbaar vervoer, de pensioenen, het onderwijs, cultuur en armoede totaal verwaarloz­en. Goed bestuur is immers ondergesch­ikt aan hun eigenlijke doel: verkozen blijven. Dat veroorzaak­t mijn Franse colère.

Moïse pleit voor luciditeit, rationalit­eit en moed: politici kunnen niet ongestraft met de angst en woede van het volk blijven spelen. Ze moeten de moed bijeenschr­apen om, desnoods met het risico de verkiezing­en te verliezen, problemen aan te pakken, vanuit een oprecht, ideologisc­h verhaal. Zoals Mathias De Clercq, die schaamtelo­os zijn partijprog­ramma verkwansel­de in ruil voor de burgemeest­erssjerp, en daarmee de kerngedach­te van de liberale ideologie huldigde: het belang van het individu. Eh – not.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium