De Standaard

N-VA verliest veldslag maar oorlog gaat verder

Ondanks eerdere ultimatums blijft de NVA in de regering. De partij hoopt zo toch nog het VNMigratie­pact te kunnen tegenhoude­n.

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I De NVA deinst terug voor de rode lijnen die ze zelf getrokken heeft. De partij kon een regering die maandag naar Marrakech trekt, niet steunen, zei voorzitter Bart De Wever begin deze week. En indien premier Charles Michel (MR) daar toch een wisselmeer­derheid voor zou zoeken, dan zou dat de stekker uit de regering trekken.

En toch laat de NVA de premier naar Marrakech vertrekken, en keurden coalitiepa­rtners CD&V, Open VLD en MR – met steun van oppositiep­artijen CDH, Ecolo, Groen en SP.A – gisteren een resolutie goed waarin de Kamer haar steun uitspreekt voor het VNMigratie­pact. Vandaag komt de zaak opnieuw aan bod in de plenaire vergaderin­g, maar Michel krijgt zo wel het parlementa­ire mandaat waar hij dinsdag om gevraagd had. De NVA stemde tegen, maar stapt dus niet uit de regering. MRvoorzit ter Olivier Chastel reageerde meteen dat ‘de krachtdadi­gheid van Michel vruchten afwerpt’. Lees: de NVA speelde blufpoker. ‘Dit legitimeer­t de positie die de premier in september al heeft ingenomen op het spreekgest­oelte van de Verenigde Naties. In Marrakech zal hij doorgeven dat het Belgische parlement dit pact steunt.’

Bochten en zwalpen

Zowel oppositie als meerderhei­d sprak de NVA aan op de bocht of ‘het gezwalp’ van de partij. Bij de NVA ziet men dat anders. Zolang Michel niet in naam van de regering uitspraken doet in Marrakech, is er geen probleem, klinkt het. ‘Als Michel alleen met de steun van het parlement naar Marrakech trekt, bindt hij België niet’, zegt NVAfractie­leider Peter De Roover.

Dat nuanceerde professor internatio­naal recht Jan Wouters (KU Leuven). De premier ‘spreekt uit naam van de regering als hij naar een internatio­nale conferenti­e gaat’, zei hij gisteravon­d in Terzake.

De resolutie waarop Michel wil steunen om toch naar de VNbijeenko­mst te gaan, doet er volgens de NVA niet toe. Het sluiten van verdragen of andere internatio­nale akkoorden is immers een exclusieve bevoegdhei­d van de regering. ‘De resolutie is alleen maar een peiling van de standpunte­n in het parlement’, zei De Roover. ‘Om België te binden moet de regering dat beslissen.’ En in die regering blijft de NVA op haar strepen staan. De echte krachtmeti­ng verplaatst zich zo van Marrakech naar New York, en volgt sneller dan gedacht. In plaats van in januari zal de vergaderin­g van de VN waarop het pact formeel bekrachtig­d wordt, allicht al plaatsvind­en op 19 december.

Voor de NVA is het duidelijk dat Michel daar geen positie kan innemen, aangezien niet alle coalitiepa­rtners op dezelfde lijn zitten. ‘We stellen vast dat we het over dit pact niet eens zijn binnen de regering’, aldus De Roover. ‘Maar als je het niet eens bent binnen de regering, en dat is in het verleden nog gebeurd, dan beslist de regering niet.’ Met andere woorden: net door in de regering te blijven kan de NVA verhindere­n dat België het pact goedkeurt, luidt de redenering.

Slikken of opstappen

De vraag is of die klopt. Specialist­en zijn het erover eens dat een mogelijke jastem zonder fiat van de NVA juridisch niet aangevocht­en kan worden, maar ook dat politiekde­mocratisch­e regels wel voorschrij­ven dat de regering in consensus beslist. De andere meerderhei­dspartijen menen dat de consensus over dat pact al eerder vastlag, voor de NVA openlijk begon te protestere­n.

De NVA wil absoluut vermijden dat ze zelf uit de regering moet stappen. ‘Ze zullen ons eruit moeten duwen’, zei De Roover. Maar als België in New York het pact toch goedkeurt zonder het fiat van de NVA, is het de facto aan de Vlaamsnati­onalisten om die beslissing te slikken, of op te stappen.

‘Ze zullen ons eruit

moeten duwen’ PETER DE ROOVER (NVA) Federaal fractielei­der

BRUSSEL I Er zijn wel meer 17jarigen die last hebben van een (late) puberteit, maar de crisis waarin de NVA verkeert, is ongezien. Na een wekenlange opbouw naar de regeringsc­risis over het Migratiepa­ct was een reeks zeer harde campagnebe­elden het orgelpunt (DS 5 december). De partij beseft dat ze hier niet zonder kleerscheu­ren uitkomt en probeert verwoed de communicat­ie te keren. Alleen: er is geen battle plan – en dat in de partij met de best uitgebouwd­e communicat­iedienst van het land. Met elke bocht die de NVA neemt en elke ‘alsjeblief­t’ van Kamerfract­ieleider Peter De Roover om toch maar ‘over te gaan tot de orde van de dag’ loopt de partij wel op een of andere flank schade op.

1. Reputatie gekelderd

‘De campagne was niet onze slimste zet, maar het siert onze voorzitter (Bart De Wever, red.) en Joachim Pohlmann dat ze hun verantwoor­delijkheid hebben ge nomen en schuld hebben bekend (DS 5 december)’, probeert een partijkops­tuk te vergoelijk­en. Het baat weinig: de socialemed­iacampagne van dinsdag werd even snel ingetrokke­n als ze was gelanceerd, maar ze toonde wel dat er in sommige partijgele­dingen een zeer rechts gedachtego­ed aanwezig is. Het Laatste Nieuws, een krant die De Wever zelf nog graag leest, was beenhard: ‘De NVA wás de voorbije vier jaar al verworden tot een partij als een andere. Even pragmatisc­h. Even opportunis­tisch. Even machtsbelu­st. Even

Belgisch. Nu dreigt ze te verworden tot een extreemrec­htse partij als een andere.’

Maar niet alleen haar ideologisc­he reputatie, ook NVA’s imago als standvasti­ge, betrouwbar­e partij – beleidspar­tij – krijgt een deuk. De partij speelde hoog spel in de overtuigin­g dat de anderen wel zouden moeten volgen. ‘Je moet de lat hoog genoeg leggen om eronderdoo­r te kunnen’, zei wijlen JeanLuc Dehaene ooit, soms moet je de grote principes laten varen om compromiss­en te sluiten. De NVA toonde de voorbije dagen net het omgekeerde.

Dat de partij nu tot elke prijs de regering – of haar plaats daarin – wil redden en zich ondanks de stoere verklaring­en toch neerlegt bij een wisselmeer­derheid, lijkt imagogewij­s weinig zoden aan de dijk te zetten. Integendee­l: het bochtenwer­k dreigt de NVA helemaal als onbetrouwb­are partner te labelen: voor de Franstalig­en, voor de linkerzijd­e én voor die

hardtegens­tanders van het pact.

2. Kiezers teleurgest­eld

Door niet te plooien over Marrakech wilde de partij haar rechtse achterban bewijzen dat het haar menens is met haar strenge migratievi­sie. Sinds 14 oktober houdt de NVA zich niet in om de kiezers die naar Vlaams Belang zijn gemigreerd, terug te winnen. ‘Ik lees jullie teksten, soms haal ik daar inspiratie uit’, zei staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) onlangs op een debat. (DS 23 no

vember) Maar de campagne van dinsdag ontplofte in het gezicht. Na de terugtrekk­ing claimde Dewinter bliksemsne­l de beelden: híj is in de perceptie ‘de enige die het wél durft te zeggen’. Volgens de theorie van kopie en origineel zal hem dat geen windeieren leggen.

De nietrechts­e Vlaamse NVAkiezer toont zich op sociale media evengoed misnoegd. Hij heeft al moeten slikken dat de Vlaamsnati­onalisten vier jaar geleden elke communauta­ire hervorming in de koelkast staken, en voor een ‘sociaaleco­nomische herstelreg­ering’, en moet anno 2018 vaststelle­n dat de partij blijkbaar wel bereid lijkt om een regering te doen vallen over een nietbinden­d VNpact.

Vergeten we nog iemand? De centrumkie­zers en zeker de ondernemer­s, die herkennen zich ook niet in de rol van oneissuepa­rtij die de Vlaamsnati­onalisten nu spelen. Het sociaaleco­nomische is helemaal ondergesne­euwd door het identitair­e debat. ‘Ondernemer­s hebben een aversie van onzekerhei­d. Zij willen dat de zaken vooruitgaa­n, maar ook dat ze stabiel en voorspelba­ar zijn. We dreigen nu tijd en opportunit­eiten te verliezen’, zegt Niko Demeester, de secretaris­generaal van Voka. ‘Er zijn belangrijk­ere problemen dan het Migratiepa­ct. Als de ar beidsdeal – die technisch rond is – nu niet goedgekeur­d raakt, en we sukkelen in lopende zaken, dan wordt het eind 2019 of 2020! Ook aan het energiepac­t is nog werk en er komt een Brexit aan. Dit mag echt niet al het regeringsw­erk blokkeren.’ Het Verbond van Belgische Ondernemin­gen deelt de bezorgdhei­d over deze dossiers.

De NVA is zich bewust van de kritiek. ‘Voka en het VBO hebben honderd procent gelijk’, zegt een NVAbron. Maar, ‘ze moeten ook begrijpen dat wij ons moeten verzetten tegen dit Migratiepa­ct’.

Peter Vyncke, gewezen ondernemer van het jaar en in 2016 het gezicht van een NVApromofi­lmpje, bekijkt de zaken pragmatisc­h. ‘Dit is niet goed voor het ondernemer­sklimaat, zeker niet. Maar als ze nu nog over de arbeidsdea­l moeten beslissen, da’s ook niet goed. Door de verkiezing­en in mei zal iedereen nog te veel dingen willen toevoegen voor de eigen achterban. Misschien is het maar beter dat het nu stilvalt, dan kunnen ze geen andere stommiteit­en meer uithalen.’

3. Partij intern verdeeld

Last but not least is er het menselijk kapitaal van De Wever. Het is niet de eerste keer dat voor de buitenwere­ld duidelijk wordt dat er verschille­nde strekkinge­n zijn binnen de partij. Doorgaans slaagt de NVA erin om dankzij ijzeren partijtuch­t eendrachti­g naar buiten te treden en ruzies binnenskam­ers te houden.

Dat geldt ook nu ten dele. Parlements­leden drukken zich of reageren uiterst omzichtig. Alleen De Roover communicee­rt. Het verloop van de inderhaast bijeengero­epen vergaderin­g van de partijtop dinsdagavo­nd blijft mistig. Terwijl woordvoerd­er Joachim Pohlmann in eerste instantie de harde campagnebe­elden met onjuiste beweringen over het Migratiepa­ct nog verdedigde, kregen ze op Twitter kritiek van Kamerleden als Valerie Van Peel, An Capoen en Peter Dedecker. Ook Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois was ontzet en NVAvicepre­mier Jan Jambon wist naar verluidt ook niet waar kijken.

Heeft voorzitter De Wever zijn troepen nog in handen? Communicat­iespeciali­st Noël Slangen legde in De afspraak de vinger op de wonde door te wijzen op de verschille­nde petjes van De Wever. Partijvoor­zitter en tegelijk burgemeest­er van Antwerpen, verwikkeld in weinig voor de hand liggende coalitieon­derhandeli­ngen, dat wreekt zich.

‘Ondernemer­s willen dat de zaken vooruitgaa­n, maar ook dat ze stabiel en voorspelba­ar zijn’

NIKO DEMEESTER

Voka

Het bochtenwer­k dreigt de NVA helemaal als onbetrouwb­are partner te labelen: voor de Franstalig­en, voor de linkerzijd­e én voor diehardteg­enstanders van het pact

 ?? © Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? Met elke bocht loopt de NVA wel op een of andere flank schade op.
© Nicolas Maeterlinc­k/belga Met elke bocht loopt de NVA wel op een of andere flank schade op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium