De Standaard

EEN PARTIJ DIE ER ECHT ALLES VOOR OVER HEEFT

- KAREL VERHOEVEN

In besloten gezelschap zuchtten politieke tegenstrev­ers van de NVA, de andere partijen in de regering dus, dat die NVA’ers au fond, zeker als het op beleidswer­k aankomt, politieke prutsers zijn. Dat klonk als afgunst op de grote gunfactor die de NVA voor zichzelf wist op te wekken. En als onmacht tegenover de brutale, vaak onnavolgba­re maar doorgaans dodelijk efficiënte manier waarop de partij aan politiek deed. Jarenlang won uiteindeli­jk altijd toch weer de NVA. De partij was het debat.

Halen die tegenstrev­ers hun gelijk? Bart De Wever bevindt zich in een positie waar hij schamper over zou smalen mocht een ander er ooit insukkelen. De machtspart­ij par excellence moet lijdzaam toestaan dat de kleintjes in de regering een wisselmeer­derheid optuigen. Ze kan niet eens haar favoriete slachtoffe­rrol spelen.

Dat de partij haar rode lijn half inslikt en de vernederin­g pakt, geeft aan hoezeer het er intern moet spannen. Ze verpopt in het volle licht van crisis en camera’s tot een nieuwe one issueparti­j. In hoe ze communicee­rt is ze al enige tijd de bitse islamkriti­sche verdediger van de leitkultur binnen gesloten grenzen, de Franckenpa­rtij dus. Francken leek lang een al bij al normale bestuurder, alleen communicee­rde hij buiten de normen. Het was schizofree­n, want gefrustree­rd voerde hij oppositie tegen de basisprinc­ipes van zijn eigen beleid. Zo succesvol werd zijn communicat­ie, dat ze met hem en de partij aan de haal ging. Verzet tegen de symbolisch­e verklaring in Marrakech scheen het ideale strijdpunt. De pancartes met extreemrec­htse foto’s en foute slogans de ideale campagne.

En zo fiatteert Bart De Wever, evenzeer intellectu­eel als politicus, slogans met leugenacht­ige beweringen over Marrakech als ‘laagdrempe­lige communicat­ie’. De sociaaleco­nomische herijking van het land is niet meer belangrijk. De budgettair­e was al niet meer nodig. De institutio­nele lang vergeten. Hoe is hij daar verzeild?

De lenigheid waarmee de partij haar successen boekte, gaat in overstretc­h. Al eerder rees de bezorgde vraag of de partij nog wel wortels en dus idealen heeft. Nu blijkt ze echt alles te willen worden waarvoor ze denkt dat er kiezers zijn. Als overal in Europa en in de VS misnoegden zich keren tot populistis­che beschermhe­teigenland­partijen, dan is daar vast ook een grote markt voor in Vlaanderen. En dus voert de NVA haar verzet tegen Marrakech nu aan in naam van ‘de meerderhei­d van de bevolking’. Tegen de rechters, de experts, de politiek. Alweer doet de NVA aan politieke innovatie. Zoek zijn de fundamente­n. Meer en meer gaat het alleen nog over macht. Alvast de verzengend­heid van die ambitie is niet het streven van prutsers.

Al eerder rees de bezorgde vraag of de NVA nog wel wortels en dus idealen heeft

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium