De Standaard

Wat de Marrakech-crisis kan

De NVA of premier Michel: juridisch getouwtrek bepaalt wie als winnaar uit de perceptieo­orlog komt. Maar zelfs specialist­en raken het niet eens.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I ‘Ik neem aan dat de premier de regels wel zal volgen.’ Voor de NVA is het bij monde van federaal fractielei­der Peter De Roover duidelijk: er kan geen sprake zijn van Belgisch groen licht in New York voor het VNMigratie­pact, zonder haar uitdrukkel­ijk fiat. De vraag of dat klopt, beheerst de perceptieo­orlog rond de huidige politieke crisis. Zo ja, dan kan de NVA zeggen dat Michel zijn eigen regering begraaft, als ons land toch voor stemt. Indien niet, dan moet de NVA er zelf de stekker uittrekken.

Het antwoord begint bij een vorige – voor Vlaamsnati­onalisten bij uitstek legendaris­che politieke crisis – waarover uiteindeli­jk een regering viel. In 1983 werd José Happart benoemd tot burgemees ter van de Limburgse faciliteit­engemeente Voeren. Maar de Raad van State deed de benoeming van de rabiaat Waalsgezin­de socialist teniet wegens een schending van de taalwetten. De toenmalige minister van Binnenland­se Zaken Joseph Michel ging tegen die beslissing in beroep, zij het zonder voorafgaan­d akkoord van zijn coalitiepa­rtners.

‘Er bestaat geen algemeen staatsrech­telijk rechtsbegi­nsel luidens hetwelk voor de geldigheid van regeringsh­andelingen een voorafgaan­d overleg in de ministerra­ad zou zijn vereist’, oordeelde het Hof van Cassatie in 1987, in wat specialist­en het enige gekende precedent noemen. Het Hof erkende wel dat er mogelijk ‘enig gebruik’ bestond om zaken met ‘een zeker belang’ aan de ministerra­ad voor te leggen, maar zei dat het ge Peter De Roover: geen groen licht in New York zonder het

brek daaraan geen invloed heeft op de geldigheid van de beslissing. Alleen in enkele specifieke gevallen schrijft de wet wel expliciet – en dus juridisch afdwingbar­e – consensus voor.

Ook dertig jaar later zijn experts het erover eens dat een juridische nietigverk­laring eisen van de beslissing om in New York op groen te duwen, uitgeslote­n is. ‘Dergelijke handelinge­n worden niet aangevocht­en voor rechtscoll­eges’, zegt professor internatio­naal recht Jan Wouters (KU Leuven). Bovendien kan bij de Raad van State pas een zaak over het VNMigratie­pact aangespann­en worden, zoals Vlaams Belangpoli­ticus Filip Dewinter aankondigt, wanneer de Belgische beslissing definitief is en dus de stemming in New York achter de rug is. En dan nog moet Dewinter een persoon van de NVA.

Bij de Raad van State kan pas een zaak aangespann­en worden als de stemming in New York achter de rug is

 ?? © Bart Dewaele ?? uitdrukkel­ijk fiat
© Bart Dewaele uitdrukkel­ijk fiat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium