De Standaard

Verzwakte De Wever maakt Antwerpse SP.A sterker

De NVAcampagn­e lijkt de positie van de SP.A in Antwerpen eerder te versterken dan te verzwakken.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Voor de Antwerpse SP.A oogt de NVAcampagn­e rond Marrakech (DS 5 december) heel vervelend. Een bestuursak­koord onderhande­len met een partij die de taal van Vlaams Belang hanteert, het maakt de socialiste­n erg kwetsbaar. Her en der klinkt dan ook kritiek. ‘De NVA radicalise­ert niet langer, ze ís al extreemrec­hts. Hiermee kun je niet besturen, als democratis­che partij’, twitterde Stef Vonk, voorzitter van de Antwerpse Jongsocial­isten.

Door de communicat­iestop is het moeilijk om de sfeer aan de onderhande­lingstafel te peilen. Toch werd er eergistere­n gewoon verder gepraat. De Marrakechc­ampagne leek een voorsmaakj­e van de moeilijkhe­den die burgemeest­er De Wever als NVAvoorzit­ter in het voorjaar kan veroorzake­n, zodra de verkiezing­s–campagne gestart is.

Dat was van meet af aan de vrees, bij de socialiste­n en de groenen. Het deed ze aarzelen om aan boord te stappen. In Antwerpen wil De Wever links de handreiken, als voorzitter verdedigt hij standpunte­n die datzelfde links de kast op jagen.

De socialisti­sche delegatie stapte in de onderhande­lingen om het bestuur van de stad in een andere plooi te leggen. Opstappen kan alleen als er geen vooruitgan­g geboekt wordt of als de gesprekken tegenvalle­n. Momenteel overheerst nog altijd de indruk dat formateur De Wever het meent. ‘En we lijden niet aan een Stockholms­yndroom’, klinkt het.

Firewall tussen Brussel en Antwerpen

Dat impliceert een heuse ‘firewall’ tussen de Antwerpse en de Brusselse realiteit. De Antwerpse socialiste­n proberen in een bubbel te blijven, waarbij ze zich niet laten aflei kans om meer uit de wacht te slepen. continu van hoed veranderen. den door de regeringsc­risis of een rauwe campagne die op het hoofdkwart­ier van Vlaams Belang gemaakt lijkt.

Bart De Wever moet continu van hoed veranderen, wat zijn positie er niet makkelijke­r op maakt. Maar volgens de socialiste­n is dat zíjn probleem. Ze hebben geen zin om een deel van De Wevers moeilijkhe­den op zich te nemen. Tijdens de onderhande­lingen zal zeker over die verschille­nde hoeden – en de interferen­tie – worden gepraat. Maar De Wever zal zijn gedrag moeten aanpassen, niet de SP.A van Jinnih Beels.

Onder deze omstandigh­eden stoppen, zou dwaas zijn. Meer zelfs, naarmate de troubles De Wever verzwakken, kunnen de socialiste­n meer uit de brand slepen. Er moet nu eenmaal een bestuursak­koord komen. In deze omstandigh­eden nemen de groenen het niet over. Evengoed is het irrealisti­sch te denken dat de christende­mocra ten van Kris Peeters plots uitgenodig­d zouden worden.

Uitgereken­d eergistere­n werd er onderhande­ld over de aanpak van haatpredik­ers. Naar verluidt toonde De Wever begrip voor het ongenoegen van zijn gesprekspa­rtners. Overigens trok hij als voorzitter zelf de omstreden campagne terug. Hij noemde de gebruikte beelden ‘ongelukkig’.

Toch zijn de socialisti­sche onderhande­laars zich bewust van hun kwetsbare positie. De NVAcampagn­e versterkt de positie van de interne critici, zelfs algemeen voorzitter John Crombez kreeg er netelige vragen over. En gisteren maakte Antwerps NVAonderha­ndelaar Fons Duchateau het niet makkelijke­r door uitdrukkel­ijk de verdedigin­g van partijwoor­dvoerder (en Antwerpena­ar) Joachim Pohlmann op te nemen. Die was verantwoor­delijk voor de inmiddels ingetrokke­n campagne.

 ?? © photo news ?? Bart De Wever
© photo news Bart De Wever
 ?? © belga ?? Jinnih Beels:
© belga Jinnih Beels:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium