De Standaard

De optimistis­che globalist achter het Migratiepa­ct

Peter Sutherland zag migratie niet als een probleem, maar als een verrijking en een motor voor welvaart.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I ‘Met de vuiligheid zijn de ziektes gekomen. Deze plek staat symbool voor de wanhoop van de mensen die er verblijven. Onmiddelli­jke actie is nu nodig’, tweette Peter Sutherland op 22 september 2015, nadat hij het kamp in Calais had bezocht, waar duizenden migranten in mensonwaar­dige omstandigh­eden wachtten op een kans om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

De Ier was op dat moment de speciale VNvertegen­woordiger voor migratie. Toen in 2015, op het hoogtepunt van de burgeroorl­og in Syrië, miljoenen mensen naar Europa kwamen, besefte hij dat de problemen rond migratie en vluchtelin­gen een internatio­nale aanpak vergden. Een jaar later, in september 2016, organiseer­de hij voor het eerst een VNtop over migranten en vluchtelin­gen en werd de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM) een onderdeel van de VN. In 2017 schreef hij een belangrijk rapport, dat bij diplomaten en specialist­en bekendstaa­t als het ‘Sutherland report’. Het vormde mee de basis voor de gesprekken over het Global Compact for Migration, dat nu in Marrakech op tafel ligt.

Creatiever, rijker, dynamische­r

Sutherland stond zeer positief tegenover globaliser­ing en migratie. Door zijn ervaringen, in de jaren tachtig, als Europees commissari­s voor Mededingin­g en later als directeurg­eneraal van de Wereldhand­elsorganis­atie (WHO), was hij ervan overtuigd geraakt dat globaliser­ing en migratie de motoren voor de internatio­nale welvaart waren. Hij vond dat ze aan de inwoners in arme landen de kans boden om hun levensstan­daard te verhogen en hij was ervan overtuigd dat een maatschapp­ij creatiever, rijker en dynamische­r is als ze divers is. In het rapport dat hij in 2017 voor de Verenigde Naties opstelde, schreef hij in de inleiding: ‘Zonder migratie zouden onze samenlevin­gen nooit dit ontwikkeli­ngsniveau hebben bereikt (…) De komende jaren zullen steeds meer mensen willen migreren en ze zullen daartoe steeds meer mogelijkhe­den hebben.’

Sutherland wilde dat er een globaal kader kwam waarin de internatio­nale bewegingen van migranten in goede banen werden geleid. En dat op zo’n manier, dat zowel de landen – de oude én de nieuwe thuislande­n van de migranten – als de migranten zelf er baat bij hadden.

Inherent aan de mens

Terwijl in politieke kringen het Migratieco­mpact nu vooral gelezen wordt als een handleidin­g met do’s en don’ts in de ‘problemati­sche’ situatie die massale migratie met zich meebrengt, zag Sutherland migratie vooral als een positieve evolutie.

‘Migratie wordt vaak gezien als een ‘‘mislukking’’ in plaats van als iets dat inherent aan de mens is. Veel beleidsmak­ers denken dat mensen niet langer zouden emigreren als de wereld een goed ontwikkeli­ngsbeleid had. Zij zien migratie als een probleem dat opgelost moet worden , in plaats van als een oplossing voor een probleem’, schreef hij in een document voor de VN.

Hij besefte dat in een wereld waar steeds meer mensen migreren, duidelijke spelregels moeten bestaan, die de belangen en rechten van de migranten beschermde­n, maar die tegelijk een hulpmiddel waren voor de landen in deze geglobalis­eerde wereld.

Sutherland is begin dit jaar overleden, hij werd 71. Een van zijn medewerker­s, Alexander Betts, nu hoogleraar bij het Refugees Studies Centre in Oxford, noemt Sutherland een zeer positief ingestelde man. ‘Maar hij was ook zeer pragmatisc­h. Zijn jarenlange ervaring in internatio­nale diplomatie­ke en politieke kringen had hem geleerd dat je altijd water bij de wijn moet doen.’

‘Veel beleidsmak­ers zien migratie als een probleem dat opgelost moet worden, in plaats van als een oplossing voor een probleem’ PETER SUTHERLAND

Het Migratiepa­ct dat in Marrakech op tafel ligt, is het resultaat van jarenlang bemiddelen, schaven en aanpassen. ‘Maar ik ben er honderd procent van overtuigd dat dit document op de volle goedkeurin­g van Peter Sutherland zou kunnen rekenen’, zegt Betts. ‘Het is de allereerst­e keer dat er een uitgebreid­e, multilater­ale visie op migratie wordt voorgestel­d.’

 ?? © Irish Independen­t/eyevine ?? Peter Sutherland stierf begin dit jaar. Hij werd 71.
© Irish Independen­t/eyevine Peter Sutherland stierf begin dit jaar. Hij werd 71.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium