De Standaard

‘Je kunt de armen laten zakken of de mouwen opstropen. Wij doen het laatste’

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I In de zomer van 2017 komt het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) in een storm terecht na een crisis rond eieren die besmet raakten met fipronil. De communicat­ie van het FAVV wordt ‘laattijdig’, ‘gebrekkig’ en zelfs ‘tegenstrij­dig’ genoemd.

Een half jaar later wordt datzelfde FAVV geviseerd na vleesfraud­e bij slachthuis Veviba. Ook nu laat de communicat­ie het afweten, maar er worden ook serieuze vraagteken­s geplaatst bij het adequaat functioner­en van het agentschap.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) reageerde bijzonder scherp: het Voedselage­ntschap moest op de schop. De minister bestelde meteen twee audits om de boel door te lichten. FAVVtopman Herman Diricks werd aan een waar kruisverho­or onderworpe­n in het parlement, de spanning tussen voogdijmin­ister Ducarme en het FAVV was voelbaar.

Zeven maanden en twee audits verder is er van die spanning niets meer te merken. De audits zijn mild positief met enkele zeer duidelijk verbeterpu­nten, bijvoorbee­ld wat betreft de externe dierenarts­en (DS 1 december). Ducarme noemde het FAVV gisteren in de commissie, waar de nieuwe audits werden voorgestel­d, ‘een van de beste voedselage­ntschappen van Europa’. Er wordt nu een stuurcomit­é opgericht om de hervorming in goede banen te leiden.

De groene fractie in het Federaal Parlement vindt de roze bril waarmee minister Ducarme de audits bekijkt, misplaatst. ‘Ik las blijkbaar een ander rapport,’ reageert Anne Dedry (Groen). ‘Nu de audit er is, is het duidelijk: minister Ducarme moet dringend aan de slag. Hij heeft veel beloofd en veel verbeterpu­nten aangestipt,

HERMAN DIRICKS Ceo FAVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium