De Standaard

Afrikanen, en hoe ze zwart

Vijftienho­nderd jaar lang waren Afrikanen mensen die wat donkerder waren dan blanken. Daarna werden ze afgebeeld als dom, lui, wild of gevaarlijk. Dat beeld slijt verdomd traag.

- VAN ONZE REDACTRICE INGE SCHELSTRAE­TE

Vier studies van het hoofd van een moor uit 1615.

BRUSSEL I Je voelt het plezier van de schilder, wanneer je Vier studies van het hoofd van een moor van Rubens, of misschien van zijn leerling Van Dyck, bekijkt. Of de knappe Afrikaan een vrije man was weten we niet, maar in later werk van Rubens duikt hij onder meer op als een van de drie koningen. Voor de schilder was hij geen slaaf of wilde, maar een personage dat hij even goed wilde weergeven als een blanke. Er waren in 1615 al zwarte slaven in Europa, maar het racisme stond nog in zijn kinderscho­enen. Zwarten hadden in het Romeinse Rijk belangrijk­e functies gehad, zwarte handelaars bezochten in de middeleeuw­en wel eens een Europese stad.

NoordAfrik­a, Egypte en Nubië kenden de Europeanen, daarachter lag ‘wild’ Afrika, waar volgens Plinius de Oudere monsters en grote rijkdom te vinden waren. Ergens in dat onbekende continent regeerde de priesterko­ning Pape Jan over een christelij­k land. Maar toen de Portugezen de Atlantisch­e kust van Afrika verkenden, kwamen ze geen christenen tegen. Ze schreven gechoqueer­d over amuletten en voorouderb­eelden – afgoderij! – en stamhoofde­n die meer dan één vrouw hadden – ontucht! Huidskleur was nog geen struikelst­een. Dat zou snel veranderen.

De Europeanen waren namelijk ook geïnteress­eerd in de slaven die de Afrikanen en Arabieren verhandeld­en. Maar kon je dat wel maken, als christen? Gelukkig is de Bijbel dik. Het verhaal van Cham, die zijn vader Noah uitlachte toen die naakt en dronken lag te slapen, bood een excuus. Noah gaf Cham voor straf als slaaf aan zijn broers Sem en Jafet. ‘Cham’, zo wilde een sterk staaltje neplinguïs­tiek, was het Hebreeuwse woord voor ‘verbrand’ of ‘zwart’. Afrikanen waren de afstammeli­ngen van Cham, moreel zwakke types, inferieur aan ons, de afstammeli­ngen van Jafet.

Er kwam een hele kleurensym­boliek bij. Zwart was de afwezighei­d van licht, eerst van het goddelijke licht, nog later dat van de verlichtin­g. Afrikanen hadden dus godsdienst noch beschaving. Zelfs de filosofen Hume en Kant schreven zonder verpinken dat zwarten inferieur waren.

Tijdens de koloniale oorlogen van de negentiend­e eeuw werd de Afrikaan nog zwarter gemaakt. De middenklas­se thuis zag de zin van het kolonialis­me niet in. Waarom zou je blanke soldaten laten afslachten en een dure administra­tie opzetten, als je de rijkdommen toch voor een prikje kon weghalen?

Het leger nam schilders als Alphonse de Neuville als ‘embedded’ artiest mee. In hun propagandi­stische ‘bloed en glorie’schilderij­en waren de zwarten ‘krijgers’ met weinig kleren, gewapend met speren. Blanken waren ‘soldaten’ in uniform. In satirische bladen doken racistisch­e cartoons op, Darwins nog maar net gepublicee­rde On the origin of species werd misbruikt om te bewijzen dat zwarten dierlijker waren dan blanken. De rijzige Zoeloeleid­er Cetshwayo, die de Britten in de slag bij Isandlwana een vernederen­de nederlaag had toegebrach­t, werd consequent afgebeeld als een soort aap.

Het beeld van Zwarte Piet, gekleed als een zestiendee­euwse huisslaaf, werd in 1850 bewust gelanceerd door onderwijze­r Jan Schenkman

 ?? © belga ?? Toen stond het racisme nog in zijn kinderscho­enen.
© belga Toen stond het racisme nog in zijn kinderscho­enen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium