De Standaard

Gekke kroonprins met ‘rokende zaag’ krijgt schuld van Senaat

De Amerikaans­e senatoren zijn stellig: de Saudische kroonprins zit achter de moord op Jamal Khashoggi. Maar verandert dat iets aan de Amerikaans­e politiek?

- De Saudische kroonprins VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK is bevriend met Trumps joodse schoonzoon Jared Kushner. De vermoorde journalist

BEIROET I Vorige week daagde CIAdirectr­ice Gina Haspel niet op voor een briefing van de senaatscom­missie voor Buitenland­se Betrekking­en, dinsdag deed ze dat wel. Wat ze achter gesloten deuren zei, overtuigde de senatoren blijkbaar om uit te halen naar de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman. Die gaf de opdracht om op 2 oktober de dissident Jamal Khashoggi te vermoorden in het consulaat in Istanbul, klonk het in niet mis te verstane termen.

‘Ik heb zero twijfel dat de kroonprins de opdracht gaf tot de moord’, zei Bob Corker, voorzitter van de senaatscom­missie en een Republikei­n, zoals president Donald Trump. ‘Als hij voor een jury zou verschijne­n, zou hij binnen de dertig minuten worden veroordeel­d. Schuldig.’ Zijn partijgeno­ot Lindsey Graham ging nog een retorische stap verder en noemde kroonprins MBS – zoals zijn naam doorgaans wordt afgekort – ‘gek’, ‘een sloophamer’ en ‘gevaarlijk’.

Geen smoking gun

Wat er precies in het CIAdossier over de moord staat, is niet geheel duidelijk. Er zitten volgens officieuze bronnen geluidsopn­ames in die door Turkije werden overgedrag­en, met een telefonisc­he boodschap van een lid van het Saudische moordteam als meest directe verwijzing naar MBS. ‘Vertel het aan de baas’ dat de zaak is afgehandel­d, klonk dat naar verluidt.

Maar wat heeft de Amerikaans­e geheime dienst nog meer, behalve de wetenschap dat de kroonprins zeer machtig is in het koninkrijk, de bewijzen dat leden van zijn entourage tot het moordteam behoorden en het idee dat het haast ondenkbaar is dat die niet in zijn opdracht zouden hebben gehandeld, zoals SaudiArabi­ë blijft beweren?

‘Er is geen smoking gun’, zei senator Graham daarover. ‘Wel een rokende zaag’, een verwijzing naar de elektrisch­e beenderzaa­g waarmee een Saudische forensisch­e expert – ook een lid van het moordteam dat naar het consulaat was uitgestuur­d – Khashoggi’s lichaam zou hebben versneden. Dat lichaam, of de lichaamsde­len, zijn overigens nog altijd niet gevonden.

Trump in dubio

Verandert de overtuigin­g van de senaatscom­missie, nu ook op basis van het CIAdossier, wat aan de Amerikaans­e politiek tegenover SaudiArabi­ë? De Senaat kan onder meer wapenlever­ingen aan de aloude Amerikaans­e bondgenoot moeilijk maken, in theorie zelfs stoppen. De vraag is of het zover komt zolang president Trump blijft volhouden dat de kroonprins ‘misschien de opdracht gaf, misschien niet’.

Trump houdt van de ‘jobs, jobs, jobs’ die de miljarden aan Amerikaans­e wapenlever­ingen aan SaudiArabi­ë verzekeren. De Saudi’s zijn ook belangrijk om de olieprijs laag te houden. En dan is er de cruciale rol die SaudiArabi­ë speelt als grootste regionale bondgenoot in het conflict met Iran. Net nu de Amerikaans­e sancties tegen het Iraanse regime economisch beginnen te bijten, wil Trump zijn falanx overeind houden.

Ook Israël is MBS welgezind. Beiden zien ze Iran als het grootste gevaar in het MiddenOost­en. Als 33jarige is MBS ook minder doordesemd van de oude Arabische steun voor de Palestijns­e zaak en hij is goede maatjes met Trumps joodse schoonzoon en ge zant, Jared Kushner.

Conflict in Jemen

Dat de Russische president, Vladimir Poetin, vorige week op de G20top ostentatie­f een high five deelde met MBS, is Washington uiteraard ook niet ontgaan. Een RussischSa­udische bromance past al helemaal niet in de Amerikaans­e plannen. De kans dat de Amerikaans­e Senaat in die context veel verder gaat dan morele verontwaar­diging – tegen de president in, economisch­e en geopolitie­ke belangen én de invloedrij­ke proIsraëll­obby – lijkt klein.

De Senaat kan wel harder gaan hameren op het stoppen van Amerikaans­e steun voor de Saudische militaire operatie in Jemen, iets wat ook de regeringTr­ump niet ongenegen komt. De oorlog in het armste land van de Arabische wereld levert een slechte pers op en lijkt na drie jaar nergens naartoe te gaan.

Het is geen toeval dat net nu, ook door Amerikaans­e druk, in Zweden onderhande­lingen gaan beginnen tussen de Jemenitisc­he partijen. En dan lijkt het toch alsof de VS iets doen na de brute moord op Khashoggi.

De kans dat de Amerikaans­e Senaat verder gaat dan morele verontwaar­diging lijkt klein

 ?? © afp ?? Mohammed bin Salman
© afp Mohammed bin Salman
 ?? © afp ?? Jamal Khashoggi.
© afp Jamal Khashoggi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium