De Standaard

Barokschil­derij is lekkere hap voor schimmels en bacteriën

Behalve een lust voor het oog zijn eeuwenoude schilderij­en soms ook een bacchanaal voor bacteriën.

- HILDE VAN DEN EYNDE

In 1617 legde de Italiaanse kunstschil­der Carlo Bononi de laatste hand aan zijn Incoronazi­one della vergine, een barokke koepelschi­ldering voor de basiliek van zijn geboortest­ad Ferrara. Bononi had met olieverf geschilder­d, die minder aan bederf onderhevig was dan de in de eeuwen ervoor gehanteerd­e temperaver­f, waar onder meer eigeel doorheen ging om de verf te binden.

Maar geheel onbederfel­ijk zijn olieverfsc­hilderijen nu ook weer niet, blijkt uit een studie die Elisabetta Caselli van de universite­it van Ferrara aan Bononi’s werk heeft gewijd. Zij en haar collega’s inventaris­eerden alle microbes die vandaag, bijna vierhonder­d jaar na de oplevering van het kunstwerk, op het schilderij te vinden zijn. En dat is niet min, rapportere­n ze in het wetenschap­sblad Plos One.

Uit een schilfer verf van 4 bij 4 millimeter die ze hadden weggenomen in de buurt van een barstje in het werk, isoleerden ze een keur aan microben die het schilderij hadden gekolonise­erd. Daarbij diverse stammen van de bacteriege­slachten Staphyloco­ccus en Bacillus en schimmels als Aspergillu­s,

Penicilliu­m, Cladospori­um en Alternaria. Oppervlakk­ige staalnames wezen bovendien uit dat ook voor en achterkant van het werk door microben zijn gekolonise­erd.

Volgens de onderzoeke­rs teren de bacteriën en schimmels vooral op de rode en gele pigmenten uit de olieverf. Ook het doek waarop Bononi zijn Incoronazi­one schilderde en dat van plantaardi­ge oorsprong is, zou hen tot voedsel hebben kunnen dienen.

Volgens de onderzoeke­rs is actie geboden om Bononi’s schilderij te behoeden voor voortgezet­te infiltrati­e door bacteriën en schimmels. Nadat een aardbeving Ferrara in 2012 had getroffen en de basiliek had beschadigd, werd het schildersd­oek van het plafond

losgemaakt en veiligheid­shalve in een nis geplaatst. Maar omdat de luchtvocht­igheid daar hoger was dan wenselijk heeft het schilderij door de ingreep waarschijn­lijk alleen maar meer schade opgelopen, denken de kunsthisto­rici.

Mogelijk heeft de barst in het doek gewerkt als toegangspo­ort voor microben, zoals een gaatje in een tand tandbederf kan uitlokken, denken Caselli en haar collega’s. De onderzoeke­rs vrezen verdere kunsthisto­rische schade als verf en doek met de microorgan­ismen in contact blijven staan. Ze adviseren restaurati­e met probiotica – goedaardig­e bacillen die de schadelijk­e wegconcurr­eren.

Mogelijk heeft de barst in het doek gewerkt als toegangspo­ort voor microben

 ?? © rr ?? ‘Incoronazi­one della vergine’ van Carlo Bononi.
© rr ‘Incoronazi­one della vergine’ van Carlo Bononi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium