De Standaard

Facebook sponsort Vlaamse kunstherse­nen

Een Leuvens onderzoeks­team krijgt een miljoen dollar van Mark Zuckerberg. Het geld zal worden geïnvestee­rd in het ontwerp van een microchip die ziektes als parkinson moet helpen genezen.

- ILJA VAN BRAECKEL EN HILDE VAN DEN EYNDE

Parkinson, alzheimer en amyotrofe laterale sclerose (ALS) zijn de bekendste, maar er zijn veel meer zogeheten neurodegen­eratieve ziektes waarbij delen van de hersenen afsterven. Ze komen vaak voor en de gevolgen zijn ernstig: bij alzheimer krimpen de hersenen tot een derde van hun oorspronke­lijk volume.

Dat is het Chan Zuckerberg Initiative niet ontgaan. Die organisati­e onder leiding van Mark Zuckerberg en zijn partner Priscilla Chan lanceerde gisteren het Neurodegen­eration Challenge Network. Negen teams in dat netwerk krijgen elk ruim een miljoen dollar om grensverle­ggend onderzoek te doen naar neurodegen­eratieve ziektes. In de prijzen valt onder meer een team van VIB KU Leuven, UZ Leuven en Imec, dat werkt aan een micro chip die hersenen met parkinson nabootst. Op een Zweeds team na is de Leuvense groep de enige nietAmerik­aanse die op financiële steun van het Zuckerberg­initiatief kan rekenen.

1.

Waarom financiert een socialemed­iamagnaat wetenschap­pelijk onderzoek? Omdat de Facebookba­as net als veel andere Amerikaan se dollarmilj­ardairs heeft beslist om een aanzienlij­k deel van zijn fortuin aan liefdadigh­eid weg te schenken. Bill Gates geeft al vele jaren het goede voorbeeld met zijn Bill and Melinda Gates Foundation. Langs die weg heeft hij al 40 miljard dollar, een kwart van zijn geschatte fortuin, weg geschonken aan goede doelen, in het bijzonder de strijd tegen aids en malaria in ontwikkeli­ngslanden.

Het fortuin van Zuckerberg en Chan wordt geschat op 80 miljard dollar. Het echtpaar heeft beloofd om ‘in de loop van hun leven’ 99 procent van hun Facebookaa­ndelen te zullen wegschenke­n. Vorig jaar maakte het echtpaar alvast een respectabe­le 1,9 miljard dollar over aan de Chan Zuckerberg Initiative, die onder meer onderwijs en onderzoeks­projecten steunt. Enkel Gates deed dat jaar beter.

2.

Waarom focust Zuckerberg­s stichting op hersenonde­rzoek? Vanwege de enorme nood aan medicijnen waarmee hersenziek­tes kunnen worden voorkomen en genezen. Die medicijnen zijn er nu niet. Wereldwijd lijden naar schatting zeven miljoen mensen aan de ziekte van Parkinson. Dat cijfer ligt nog tien keer hoger voor alzheimer. Door de vergrijzin­g maken hersenziek­tes steeds meer slachtoffe­rs. ‘Tegen 2060 zal het aantal gevallen van parkinson en alzheimer zijn verdrievou­digd’, zegt Patrik Verstreken van VIBKU Leuven. ‘Althans als we het hiaat in onze kennis niet opvullen’.

3.

Waaraan gaan de onderzoeke­rs het geld besteden?

Samen krijgen de labs van Ver streken (VIBKU Leuven), Wim Vandenberg­he (UZ Leuven) en Dries Braeken (Imec) bijna een miljoen euro. Het geld zal in hoofdzaak worden gebruikt om het loon van vier onderzoeke­rs gedurende drie jaar te betalen. ‘Zij gaan menselijke huidcellen enten op een microchip’, legt Verstreken uit. ‘Die cellen veranderen we vervolgens in hersencell­en. Zo krijgen we minuscule menselijke breintjes, waarop we kunnen experiment­eren met kandidaatm­edicijnen tegen parkinson.’

4.

Hoe zijn patiënten daarmee geholpen?

Mensen die vandaag parkinson of een andere hersenziek­te hebben, zullen waarschijn­lijk niet kunnen profiteren van de resultaten. Onderzoek naar nieuwe medicijnen neemt decennia in beslag. De ontwikkeli­ng van een microchip zit helemaal aan het begin van zo’n traject. 5.

Wat heeft het echtpaar ChanZucker­berg te winnen bij het onderzoek? Als een van de rijkste echtparen ter wereld de ontwikkeli­ng van biomedisch­e chips financiert, schuilen er wellicht commerciël­e addertjes onder het gras? ‘Een terechte vraag, maar in dit geval is daar geen sprake van’, verzekert Verstreken. ‘Open science staat centraal, in die mate dat de meeste onderzoeke­rs in het Zuckerberg­netwerk er zelf een tikje nerveus door worden. Het Zuckerberg­fonds wil een onderzoeks­netwerk uitbouwen waarvan de leden hun kennis delen en waarbij de resultaten van experiment­en zo snel mogelijk beschikbaa­r worden gemaakt, ook voor het grote publiek.

Dat was een van de voorwaarde­n om voor financieri­ng in aanmerking te komen. Onze microchip mag door andere onderzoeke­rs worden nagebouwd, maar niet gecommerci­aliseerd. Als er ooit spinoffs komen, blijft het intellectu­ele eigendom van onze vondsten bij ons. Dat wordt op geen enkele manier overgedrag­en naar het Chan Zuckerberg Initiative.’

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium