De Standaard

Solovrouw is superwoman

- ANNELIES DE WAELE

Alleen leven: voor veel mensen klinkt het akeliger dan het is. Een beroemde loner als Greta Garbo wist dat al. En het aantal gezinnen waarin iemand alleen leeft stijgt nog elke dag. Jane Mathews schreef een hulde aan de alleenwone­r.

‘Ook de sterkste, vaardigste, sociaalste en aardigste mensen ter wereld leven soms alleen’, schrijft de Australisc­he Jane Mathews in haar boek The art of living alone. Ze droeg het op aan al haar verwante eenlingen – vrouwen vooral. Het boek is net uit in het Nederlands.

Ik treed haar bij. De alleenwone­rs die ik ken – ik reken mezelf even ongegeneer­d mee – zijn stuk voor stuk dappere krijgers, boeiende lotgenoten. Waarom kleven aan mensen zoals wij dan toch steevast een paar labels – egoïstisch, speciaal, moeilijk, eenzaam, zielig? Mathews somt een hele pagina van die vooroordel­en op. Om op de volgende pagina op de proppen te komen met evenveel kwaliteite­n en pluspunten. ‘We moeten ervoor zorgen dat de maatschapp­ij een ander beeld krijgt van mensen die alleen leven. We moeten de wandelende reclamebor­den voor onze stam zijn’, klinkt het in haar conclusie.

Ze voegt zelf de daad bij het woord. Want ze schreef een positieve en vaak grappige handleidin­g. Zonder voorbij te gaan aan de angels en angsten van in je eentje wonen schetst de auteur hoe je je leven op die manier best aangenaam kan uitbouwen. Mathews boek is natuurlijk niet het eerste in zijn soort. De nieuwe single, 1.000 tips voor wie alleen woont, Singlegelu­k: boeken genoeg vol emotionele en praktische tips. Op het net vind je hier en daar ook ‘single coaches’. Een enkele wil singles ‘versterken in hun onafhankel­ijkheid’, meestal richten die zich evenwel vooral op het vinden van een nieuwe partner. Solo van journalist­e Nathalie Leblanc, dat in 2014 verscheen, is diepgraven­der lectuur, met veel cijfers erbij en experten aan het woord. Het zette de

‘alleenwone­r’ – haar term wat op de kaart. In de Antwerpse filosofies­chool The School Of Life leert Leblanc je hoe je goed gezelschap voor jezelf kan zijn. Want ‘alleen’ is niet per definitie ‘eenzaam’.

Vrijheid

Toegegeven, alleen wonen wordt makkelijke­r met een aantal basics in je lade: beroepsact­ief zijn, genoeg geld verdienen, in relatief goede gezondheid verkeren, nog wat familie bij de hand hebben, je dichtbij of veraf omringd weten door mensen die je lief zijn, een latrelatie hebben, het woord ‘verveling’ niet kennen, huiselijk zijn, noem maar op.

Wie lang alleen woont, maakt vaak een evolutie door. Als je jong bent en bijna iedereen rondom jou ziet samenhokke­n, voelt het alsof je een boot mist. Je gaat vrij krampachti­g op zoek naar jouw ticket. Gaandeweg ontdek je dat je alleenwoon­status evenwaardi­g is en misschien toch veel meer een keuze is dan je zelf eerst had gedacht. Omdat je over de liefde niet kan of wil onderhande­len. Omdat je veeleer een loner bent dan een teamplayer. Of omdat je simpelweg geniet van het alleen zijn en wonen – al dan niet in een relatie. En daar is niks mis mee.

De universite­it van het leven heeft mij alvast geleerd dat veel mensen die samenwonen soms warm zijn met elkaar, maar even vaak wat ‘gevangen’. Kinderen, een huis, status, geld, redenen genoeg waarom koppels liever samenblijv­en. Vrijheid wordt, samen met creativite­it, in zowat alle lectuur over alleen zijn met stip als voordeel nummer 1 aangehaald.

Medaille

Veel mensen zijn dus bang van ‘alleen’. Als hun schip te pletter vaart, klikken ze zich liefst zo snel mogelijk opnieuw vast aan een nieuwe liefdespar­tner. Doodjammer. Niet de nieuwe liefde, wel het feit dat ze zichzelf niet de kans geven om het alleen te proberen. Verklaring? Maatschapp­elijke denkbeelde­n, een tanker die zich maar moeilijk laat keren.

Het is iets wat alvast schrijfste­r Sara Maitland niet begrijpt. ‘Hoe zijn we op een punt beland dat autonome, vrije, zich ontplooien­de individuen tegelijker­tijd bang zijn om alleen te zijn?’, vraagt ze zich af in haar filosofisc­he How to be alone. Haar antwoord: het wordt ons als kind niet voldoende aangeleerd. ‘Alleen zijn’ wordt bijvoorbee­ld ingezet als straf en niet als iets waar je een rijker, voller mens van wordt.

Loners worden in onze wereld gezien als bizar, aldus nog Maitland. Ga je solo zeven bergen beklimmen of de oceanen bezeilen, dan klinkt er nog wel applaus. Maar voor mensen die jaar in jaar uit gewoon alleen thuis hun leven leiden hangt er geen medaille klaar.

Of wacht even, onlangs, op zondag 11 november, was het toch Singles’ Day? Een zoveelste commerciël­e ‘feestdag’ jawel, een en al gericht op consumptie. Alsof dat deel van de alleenwone­rs geld te veel hebben. Vaak niet, want alleen wonen is peperduur. De zogenaamde ‘singletoet­s’ is en blijft een mager beestje, ons politiek bestel hinkt hier hopeloos achterop. En dat is een doorn.

Dan maar de kracht uit jezelf halen dus. Het brengt ons terug bij Jane Mathews. ‘Soms begint de dag geweldig, maar zit ik even later toch in de put omdat iemand zonder nadenken net het verkeerde zei’, schrijft ze. Herkenbaar. En met ‘dat verkeerde’ moet je dan een tijdlang in je eigen hoofd malen. Maar laat dit nu net een van de sleutels zijn: je gedachten. ‘Jij bepaalt zelf welke gedachten in jouw hoofd wonen.’ ‘Allenen’: niet voor mietjes.

Ook stipt Mathews ergens het gebrek aan empathie aan van mensen die niet alleen wonen: ‘Een getrouwde vriendin bleef maar ratelen over haar overvolle weekend en reageerde erg verbaasd toen ik zei dat ik in die 48 uur niemand had gesproken.’ Veel mensen staan hier inderdaad niet bij stil, tot ze het zelf ervaren. ‘Oprechte vrienden zijn empathisch­e vrienden’, aldus Mathews. Maar ze sombert eigenlijk zelden. Na de publicatie van haar boek ging dochterlie­f toevallig opnieuw bij haar wonen. ‘Ik ben dol op haar (…) maar besef nu wel hoe gelukkig ik in mijn eentje was. Ik heb mezelf geleerd hoe je uitstekend kunt leven in je eentje. Ik mis het.’

Volgens schrijfste­r

Sara Maitland wordt ‘alleen zijn’ ons als kind niet voldoende aangeleerd. Het wordt ingezet als straf en niet als iets waar je een rijker, voller mens van wordt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium