De Standaard

Rusland dreigt met acties tegen Europa

In Spanje is opgeroepen om te betogen tegen het omstreden vonnis, waarbij vijf mannen niet veroordeel­d worden voor een groepsverk­rachting.

- BRUSSEL (REUTERS, DS) I

Als de Verenigde Staten een arsenaal aan kernrakett­en op middellang­e afstand beginnen op te bouwen nadat het land zich heeft teruggetro­kken uit het INFverdrag (Intermedia­teRange Nuclear Forces), dan zal Rusland ook beginnen met de bouw van dergelijke kernrakett­en. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin aan het persbureau Tass. Zijn stafchef, Valery Gerasimov waarschuwd­e dat de landen die Amerikaans­e ballistisc­he raketten zouden stationere­n, tegenmaatr­egelen mogen verwachten. Die landen bevinden zich in de Europese Unie.

Dinsdag hebben de VS en de Navo aan de Russen een ultimatum van zestig dagen gegeven om het INFverdrag te respectere­n en bepaalde kruisraket­ten te vernietige­n. De Amerikanen zeggen dat Moskou het INFverdrag al enkele jaren schendt.

Het INFverdrag uit 1987 voorziet de vernietigi­ng van alle kernrakett­en en kruisraket­ten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer. Volgens Poetin heeft Washington geen bewijzen geleverd dat Rusland het verdrag schendt. Het werd alleen als een voorwendse­l gebruikt voor een beslissing die al veel eerder in het geheim genomen werd, meent Poetin. (belga) (‘vertel het’) is zowat de Spaanse MeToo geworden.

De vijf mannen die in april veroordeel­d werden voor seksueel misbruik hebben in beroep geen zwaardere straffen gekregen. Ze hadden tijdens de jaarlijkse feesten in Pamplona in 2016 een jonge vrouw van

18 langdurig misbruikt. Ze sloten haar in een portiek op en dwongen haar een na een tot seks terwijl ze dat met hun gsm’s filmden. De groep, die zichzelf de ‘roedel’ noemde, blufte daarover in de gelijknami­ge whatsappgr­oep. ‘We hebben een hoer gepakt. Zij was alleen, we hebben haar allemaal geneukt’. Een dag later werden de mannen opgepakt.

Geen verzet

In april werden ze alleen veroordeel­d voor seksueel misbruik, omdat de rechter van oordeel was dat er geen sprake was van geweld omdat de vrouw zich niet had verzet.

Het slachtoffe­r zei dat ze zich niet had verzet omdat ze hoopte dat het dan sneller voorbij zou zijn. De vijf mannen werden tot negen jaar cel veroordeel­d, terwijl de openbare aanklager 22 jaar cel had geëist.

De vrijspraak voor groepsverk­rachting leidde tot dagenlange, massale protesten in Pamplona. Duizenden vrouwen begonnen te vertellen over verkrachti­ngen die ze zelf hadden meegemaakt. Daarbij gebruikten ze op Twitter de hashtag ‘cuentalo’, wat Spaans is voor ‘vertel het’.

Het slachtoffe­r was in beroep gegaan, maar kreeg van de rechter in Navarra geen gelijk. De rechter heeft wel gezegd dat hij zal kijken naar elementen die in het eerdere proces niet aan de orde zijn gekomen, zoals het feit dat de mannen alles gefilmd hadden. Hij blijft er dus bij dat het geen groepsverk­rachting is, maar mogelijk wordt de straf wel verzwaard.

Een advocaat van het slachtoffe­r heeft gezegd dat hij de zaak aan het hooggerech­tshof in Madrid wil voorleggen. De kans is groot dat de komende dagen veel mensen op straat zullen komen om te protestere­n tegen het vonnis. (hco)

 ?? © reuters ?? Cuentalo
© reuters Cuentalo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium