De Standaard

VW stopt met brandstofm­otor (tegen 2040)

Volkswagen stopt vanaf 2026 met de ontwikkeli­ng van nieuwe wagens met een brandstofm­otor. Maar de productie loopt door tot 2040.

- Een nieuw VWmodel ontwikkele­n

BRUSSEL I Grote autoproduc­enten als Volkswagen rekenen vele jaren vooruit wanneer ze hun planning opmaken voor de ontwikkeli­ng en productie van nieuwe modellen. Dat werd dinsdagavo­nd nog eens bewezen door Michael Jost, de chief strategy manager van Volkswagen.

Jost verraste de genodigden op een conferenti­e van de Duitse krant Handelsbla­tt met de aankondigi­ng dat Volkswagen gaat stoppen met de klassieke verbrandin­gsmotor. Om er meteen aan toe te voegen dat het einde van de benzine en dieselwage­ns nog niet voor morgen is. En ook niet voor overmorgen.

Volgens Jost ligt bij VW een schema klaar dat tot 2050 loopt, het jaar waarin de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs behaald moeten zijn en het verkeer geen CO2 meer mag uitstoten. Om dat te bereiken, mag er in 2050 in Europa geen enkele auto meer rondrijden met een klassieke verbrandin­gsmotor. Vermits auto’s gemiddeld zo’n tien jaar meegaan, zullen de laatste diesels en benzinewag­ens rond 2040 verkocht kunnen worden. Tegen dan zal de productie dus stilvallen, zegt Jost, die de laatste nieuwe modellen met brandstofm­otor in de jaren 2030 op de markt ziet komen.

De ontwikkeli­ng en het productiek­laar maken van een nieuw model vergt zeven jaar. Het heeft dus geen zin om in pakweg 2030 nog aan een nieuw model te beginnen, luidt de redenering bij VW. Jost legt de deadline voor de ontwikkeli­ng op het jaar 2026.

Bij dit alles hoort een stevige kanttekeni­ng. Jost laat verstaan dat VW ook na 2050 klassieke brandstofm­otoren zal blijven verkopen ‘in regio’s waar er onvoldoend­e oplaadinfr­astructuur is voor elektrisch­e wagens’.

Elektrisch­e start

Tegelijker­tijd met de afbouw van de klassieke verbrandin­gsmotor start VW een grootschee­ps investerin­gsprogramm­a in elektrisch­e wagens op. Het stapt later in die ewagenmark­t dan de meeste van zijn concurrent­en, maar gaat er wel vol voor. In de komende vijf jaar trekt de VWgroep er een budget van 50 miljard dollar voor uit, gespreid over twaalf automerken. De eprimeur is volgend jaar voor het nieuwe Porschemod­el Taycan.

Met Dieselgate (het jarenlange gesjoemel met uitstootge­gevens van diesels) heeft de Duitse autoreus – ongewild – het einde van de klassieke automodell­en versneld. Toch is VW niet de eerste autoproduc­ent om de stekker uit de dieselprod­uctie te trekken.

Zo heeft het Japanse Toyota, de tweede grootste autobouwer ter wereld, begin dit jaar al gezegd te stoppen met de verkoop van dieselwage­ns in Europa. Op het moment van aankondigi­ng waren dieselauto’s nog goed voor amper 10 procent van de Europese verkoop van Toyota.

Vorig jaar al liet het Zweedse Volvo weten dat het vanaf 2019 alleen nog wagens op de markt zal brengen die deels elektrisch zijn aangedreve­n – hybrides dus – en dat de huidige generatie dieselwage­ns de laatste zal zijn. (jir)

Met Dieselgate heeft de Duitse autoreus – ongewild – het einde van de klassieke automodell­en versneld

 ?? © afp ?? vergt zeven jaar.
© afp vergt zeven jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium