De Standaard

Spookbeeld van recessie is (bijna) terug

- NICO TANGHE

Staan we aan de vooravond van een nieuwe recessie? Dat is dé vraag die veel economen en financiële analisten in de ban houdt. Niet omdat de groei of winstcijfe­rs van de bedrijven op dit moment slecht zijn, maar omdat een van de meest betrouwbar­e waarschuwi­ngssignale­n op de financiële markten dreigt af te gaan. Een alarmsigna­al dat sinds de jaren zestig al acht keer correct een wereldwijd­e recessie heeft voorspeld: de omgekeerde rentecurve.

Bij een omgekeerde rentecurve worden de kortlopend­e leningen tijdelijk duurder dan de langlopend­e. Terwijl dat normaal gezien omgekeerd is. Geld lenen op lange termijn houdt nu eenmaal meer risico’s in dan geld lenen op korte termijn. Zo kan een uitgever van een obligatie vandaag in uitstekend­e financiële gezondheid verkeren, terwijl dat over tien jaar niet meer het geval zal zijn.

Als bovenstaan­de logica plots niet meer geldt, is dat volgens veel waarnemers een teken dat er iets grondig mis is op de markt. En dat is wat er op dit moment lijkt te gebeuren in de VS. Het renteversc­hil tussen langlopend (10 jaar) en kortlopend staatspapi­er (2 jaar) was er dinsdag gekrompen tot 12 basispunte­n (0,12 procentpun­t). Dat is het laagste niveau sinds juli 2007. Ter vergelijki­ng: in 2010 bedroeg dat verschil 280 basispunte­n (2,80 procent).

Sterker nog, de rente op vijf jaar dook in de VS wél al onder de rente van twee jaar (zie tabel). Waardoor er aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan nu officieel

In 1968 en in 1998 was er ook een omgekeerde rentecurve, maar volgde er nadien geen recessie

sprake is van een ‘gedeelteli­jk omgekeerde rentecurve’.

De hamvraag is in welke mate dit een voorbode van een nieuwe recessie is. Daarover lopen de meningen uiteen. De ene belegger houdt zijn adem in en drukt al zenuwachti­g op de knop ‘verkopen’. De andere haalt zijn schouders op. Want er zijn ook uitzonderi­ngen op de regel. In 1968 en in 1998 was er ook een omgekeerde rentecurve, maar toen volgde er nadien géén economisch­e recessie.

Heel wat economen laten zich nog niet verleiden tot doemdenken. Ze vinden dat de rentebeweg­ingen van de laatste jaren sterk vertekend zijn door de ingrepen van de centrale banken, inclusief de Fed. De Amerikaans­e centrale bank heeft de voorbije jaren zoveel staatspapi­er ingekocht dat de rente op tien jaar er niets meer te maken lijkt te hebben met de ware toestand van de economie. De curve van de langetermi­jnrente in de VS is er veel platter door geworden dan normaal.

‘Het is begrijpeli­jk dat de markt in deze fase van de economisch­e cyclus naarstig op zoek is naar het omslagpunt. Maar we vinden de rentebeweg­ing van gisteren toch te heftig’, schrijven de analisten van KBC Securities in hun beleggersn­ota. ‘Ze suggereert een imminente recessie. Nochtans zijn daar in de Amerikaans­e data voorlopig weinig signalen voor te vinden.’

Binnen zes maanden tot twee jaar – de periode die het spook van de recessie nodig heeft om tevoorschi­jn te komen – weten we of de sceptici gelijk hebben. Tot die tijd blijft het bibberen, bidden en beven. En hopen dat dit hoogstens de voorbode is van een stevige groeivertr­aging.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium