De Standaard

Van bank veranderen loont

Heel wat Belgen betalen voor hun bankdienst­en. Het is nochtans niet zo moeilijk om die kosten te vermijden. Soms kan je zelfs geld verdienen aan je bank.

- PASCAL DENDOOVEN

Wie gratis wil bankieren bij Belgische banken – of zelfs geld verdienen aan diensten inzake dagelijks bankieren – kan dat bij minstens vijf banken. Bankieren is sinds 2013 wel duurder geworden, maar dat komt meestal door enkele kleinere tot middelgrot­e banken die sommige tarieven (zoals een kredietkaa­rt) duurder gemaakt hebben. De grootbanke­n die al duur waren, zijn verhouding­sgewijs op de rem gaan staan.

Single versus koppel

Die conclusie blijkt uit een vergelijki­ng die Spaargids.be opstelde op vraag van De Standaard. Spaargids.be vergeleek van elf financiële instelling­en de tarieven die vanaf 1 januari 2019 gelden met die van 2013. De vergelijki­ngswebsite hanteert bij zijn vergelijki­ng (zie tabel) twee verschille­nde klantenpro­fielen. Een profiel van een single en van een koppel.

De single is in het becijferde voorbeeld een moderne gebruiker die actief gebruikmaa­kt van online bankieren. Hij heeft zowel een bankkaart als een kredietkaa­rt, haalt per maand zes keer geld af aan automaten van de eigen bank en een keer aan een andere bank. Hij doet maandelijk­s twintig overschrij­vingen online en evenveel betalingen met de bankkaart, alsook een gedomicili­eerde overschrij­ving.

Het gedrag van het koppel is niet zo verschille­nd. Ook zij bankieren online maar hebben elk een bankkaart en een kredietkaa­rt. Samen halen ze per maand acht geld af aan automaten van de eigen bank en twee keer aan een andere bank. Maandelijk­s doen ze dertig online overschrij­vingen, evenveel betalingen met de bankkaart en drie gedomicili­eerde overschrij­vingen.

Gratis bestaat

Bij drie loketbanke­n betaal je niets: Argenta, Deutsche Bank en Europabank. Los van die twee klantenpro­fielen én geselectee­rde productfor­mules door Spaargids.be zijn er nog gratis varianten. Maar dat gaat soms maar om gedeelteli­jke gratisform­ules of formules met belangrijk­e beperkinge­n. Het gaat onder meer om basisformu­les van KBC, ING, of om de iRekening van Crelan. In dergelijke varianten is er bijvoorbee­ld geen gratis kredietkaa­rt. Bij de ING Lion Account mag je geen geld afhalen aan een nietINGaut­omaat, kan je je rekeningui­ttreksels niet printen aan de automaten en betaal je bij verlies van je bankkaart kosten. Bij de iRekening van Crelan betaal je per lokettrans­actie 5 euro. Binnen KBC Groep is er ook het Waalse CBC. Dat biedt wel gratis bankieren inclusief kredietkaa­rt aan.

Argenta, Deutsche en Europabank zijn in Vlaanderen de drie loketbanke­n met volwaardig­e gratis bankdienst­en. Argenta heeft het grootste kantorenne­t, waardoor de kans groter is dat u een kantoor in uw buurt aantreft.

‘In functie van je bankgewoon­ten kunnen er grote prijsversc­hillen zijn’ KRISTOF DE PAEPE Spaargids.be

Argenta telt 467 kantoren, terwijl dat voor Europabank 47 is en voor Deutsche 34 kantoren.

Argenta houdt vast aan zijn gratis beleid maar er zijn nuances. Het toekennen van een gratis kredietkaa­rt blijft een beslissing van de bank, zeggen de kleine lettertjes. Wie er alleen aanklopt om een gratis kredietkaa­rt te bemachtige­n en verder niet of nauwelijks bankiert, is niet automatisc­h verzekerd van zo’n gratis kredietkaa­rt. De bank lijkt dus een minimum aan selectivit­eit in te bouwen.

Waar Europabank in 2013 nog kosten aanrekende, heeft de bank ondertusse­n het clubje van gratis aanbieders van bankdienst­en vervoegd. In dat clubje zit ook de beleggings­bank Bank de Kremer (het vroegere ABK). De bank heeft maar een zestal kantoren en heeft als ambitie gestandaar­diseerde private bankingdie­nsten van Bank Delen te verkopen en daar haar rendement uit te halen.

Verdien geld aan uw bank

Aan Keytradeba­nk, dat geen bankkantor­en heeft en een pure online bank is, kan je als klant zelfs geld verdienen. De bank betaalt immers 5 eurocent per verrichtin­g die je doet met je zichtreken­ing. Het voordeel voor de klant is substantie­el toegenomen in vergelijki­ng met 2013. Er zijn wel enkele beperkinge­n. Interne verrichtin­gen op uw rekening tellen niet mee. Een verrichtin­g van of naar eenzelfde rekening wordt maar één keer per dag in rekening gebracht. Er wordt ook maar één geldafhali­ng met de debetkaart per dag meegereken­d. Op verrichtin­gen met je kredietkaa­rt krijg je geen bonus.

Maar zoals uit de tabel blijkt, kan het toch 25,8 euro (single) of zelfs 43,8 euro (koppel) opleveren. Keytradeba­nk heeft natuurlijk niet als ambitie aan liefdadigh­eid te doen. De bank is opgebouwd rond een beursplatf­orm dat zijn rendement haalt uit beursorder­s.

Duurder geworden

Crelan is in vergelijki­ng met 2013 dan weer substantie­el duurder geworden. Je betaalt jaarlijkse beheerskos­ten van 24 euro als single, maar in dat pakket zit wel je kredietkaa­rt. In 2013 was dat nog 7,4 euro.

Ook Axa werd flink duurder. De belangrijk­ste oorzaak is het afschaffen van het systeem van bonusbanki­eren. Bpost, dat veel mensen aantrekt die alleen de basisdiens­t willen en nog vaak langs het loket passeren, wil dat zijn klanten meer digitaal bankieren. Vanaf 2019 wordt in de basisdiens­t het aantal manuele debetverri­chtingen per jaar van 72 op 36 gebracht.

Bij de grootbanke­n zijn Belfius en in mindere mate KBC minder duur geworden. Bij Belfius is een single 12 euro per jaar kwijt, maar kan je bijvoorbee­ld in de selfbank je uittreksel­s niet printen. Bij KBC kan dat wel met de Plusrekeni­ng maar kost het pakket 36 euro, net zoals bij BNP Paribas Fortis.

Zoals gezegd bieden KBC en ING ook alternatie­ven. Het gratis basispakke­t van KBC omvat geen kredietkaa­rt, naast enkele andere beperkinge­n. ING maakt vanaf 1 januari zijn Lion Account minder interessan­t als de rekening door meer dan één persoon wordt gebruikt. Koppels of gezinnen die een gemeenscha­ppelijke Lion Account hebben, zullen daar vanaf 1 januari 10 euro per jaar voor moeten betalen. Als ze ook geld afhalen bij automaten van andere banken, kost dat een halve euro per afhaling. Een kredietkaa­rt kost voortaan 22 euro.

 ?? © Jasper Rietman ?? Enkele kleinere banken zijn duurder geworden, terwijl de grootbanke­n op de rem zijn gaan staan.
© Jasper Rietman Enkele kleinere banken zijn duurder geworden, terwijl de grootbanke­n op de rem zijn gaan staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium