De Standaard

Een kerstboom €109,50

- STEFANIE VAN DEN BROECK

Als Sinterklaa­s terugkeert naar Spanje, mogen we onze kerstboom zetten. Veel Vlamingen zullen dit weekend dus weer met sparren, ballen en slingers in de weer zijn. Maar wat kost dat, zo’n getooide boom?

Echte boom

Ook al zingen koortjes nog steeds van ‘oh dennenboom’, toch worden onze huiskamers massaal gevuld met sparren. De populairst­e soorten zijn de Nordmann en de Fraser (Abies Fraseri). Bij tuinaannem­er en kerstboomk­weker Luc Rijckaert horen we dat deze soorten het minste naaldverli­es hebben: toch een voordeel voor wie graag een echte boom in de huiskamer zet. ‘Om te testen of je een degelijke boom in huis haalt, schud je er best even mee. Als er meteen naalden afvallen, koop je hem beter niet. Het is ook belangrijk om de boom niet onmiddelli­jk in een warme woonkamer te zetten. Plaats hem eerst een dag of twee in de garage, om te acclimatis­eren.’

Volgens Rijckaert kiest u best een kerstboom met kluit, of nog beter: eentje die in een pot gekweekt is. ‘Maar een afgezaagde Nordmann zal ook mooi blijven staan. Al mag je niet vergeten hem water te geven.’ Koop er één die open staat, want bomen die nog in een net zitten, ‘zijn meestal niet de mooiste exemplaren’.

Over naar de prijzen. Voor een potgekweek­te Fraser betaalt u bij Eurotuin tussen 20 en 25 euro, bij tuincentru­m Goessens rond de 50 euro. Een gezaagde Nordmann kost bij Goessens 19,95 euro (1,5 1,8 meter), bij Eurotuin tussen 29 en 175 euro (2 5 meter). Maar veel winkels hebben speciale acties: bij Brico betaalt u 30 euro voor een afgezaagde Nordmann (1,5 1,75 meter). En wie deze op 8 december koopt, krijgt z’n geld terug in aankoopbon­nen. Ook de kerstbooma­ctie bij Ikea is bekend: een afgezaagde Nordmann (1,4 meter) kost er 19,99 euro, maar leden van Ikea Family krijgen een waardebon van 15 euro.

Kunstboom

Kunstkerst­bomen worden steeds populairde­r. Maar er zijn natuurlijk grote verschille­n in kwaliteit en prijs. We vermelden hier telkens de prijzen voor een boom van 1,8 meter, maar uiteraard kunt u ook veel kleiner of groter gaan. Bij webwinkel Bol.com variëren de prijzen tussen 26,99 euro en 409 euro. Bij tuincentru­m Goessens kost zo’n boom 60 euro, bij Dreamland tussen 61,99 en 159,99 euro, bij Paradisio 45,50 euro, bij Gamma tussen 59,99 en 189 euro.

Wie graag de geur van een ‘echte’ spar in huis haalt, kan bij Bol.com een fles dennenparf­um kopen voor 11,95 euro.

Decoratie

Boomdecora­tie bestaat in alle kleuren, vormen en maten. Maar studenten van de universite­it van Sheffield hebben enkele jaren geleden een wetenschap­pelijke formule ontwikkeld voor de perfecte kerstboom. Een boom van 1,8 meter heeft volgens hen nood aan 37 kerstballe­n, een piek van 18 cm, 919 cm slingers en 565 cm verlichtin­g.

Als u kerstballe­n in grote hoeveelhed­en koopt (20 stuks bijvoorbee­ld), dan betaalt u op de meeste plaatsen ongeveer 0,50 euro per bal, of die nu van glas of kunststof is. Voor slingers betaalt u gemiddeld 1,70 euro per meter. Een piek kost gemiddeld 9 euro. Verlichtin­g varieert veel meer in prijs. Voor een slinger energievri­endelijke ledlichtje­s betaalt u tussen de 0,50 en 15 euro per meter. Extra’s Om uw huis helemaal klaar te maken voor Kerstmis, zijn er oneindig veel opties. Wilt u de traditione­le toer opgaan, dan mag een kerststal niet ontbreken. Voor 17 euro kunt u al een eenvoudige houten kerststal met figuurtjes kopen, voor 75 euro koopt u een designexem­plaar van Alessi. Als u de heilige familie graag prominent in de huiskamer zet, kunt u voor 595 euro een set beelden van 80 cm kopen. Ook raamdecora­tie is bij veel gezinnen vaste prik. Raamsticke­rs (sneeuwvlok­ken of de kerstman bijvoorbee­ld) kosten tussen 10 en 20 euro, een pakket met sjablonen en sneeuwspra­y hebt u voor 35 euro.

Besluit

Als u graag een kwalitatie­ve spar in huis haalt, betaalt u gemiddeld 28,50 euro voor een boom tussen 1,4 en 1,8 meter. Voor een kunstboom van 1,8 meter betaalt u gemiddeld 113 euro. Een mathematis­ch berekende decoraties­et kost u gemiddeld 81 euro. En als u uw huis helemaal wilt afwerken met kerststal en raamdecora­tie, moet u nog zo’n 65 euro ophoesten. Voor een echte boom met decoratie geeft dat gemiddeld 109,50

euro.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium