De Standaard

Belgische refs krijgen hulp uit Premier League

David Elleray moet een masterplan opstellen dat zowel de omkadering van de semiprofs, het gebruik van de videoref als de zoektocht naar nieuw talent perfection­eert.

-

BRUSSEL I Toenmalig Uefavoorzi­tter Lennart Johansson noemde hem ooit ‘een voorbeeld van de scheidsrec­hters die wij nodig hebben’. Ja, David Elleray (64) beschikt over aardig wat adelbrieve­n. Elf jaar lang floot hij in de Premier League, 78 keer leidde hij een internatio­nale match in goede banen en in 1994 beleefde hij met de FA Cupfinale zijn persoonlij­k hoogtepunt.

Elleray stond bekend als – zo leert zijn biografie The Man in the Middle – een consistent­e ref die niet te beroerd was om zijn fouten toe te geven. Een beschrijvi­ng die ook na zijn carrière bleef gelden. Elleray stortte zich op het Britse schoolvoet­bal, klom op Europees niveau op tot technisch directeur van het Internatio­nal Football Associatio­n Board (de instantie die onder meer nadenkt over nieuwe regels in het voetbal), waar hij zich een grotere voorstande­r toonde van de VAR. I

n eigen land groeide hij uit tot voorzitter van de scheidsrec­htersfeder­atie, een functie die hij vorig jaar vaarwel zegde. Eén keer kwam Elleray in opspraak. In 2014 sprak hij op een lokale bijeenkoms­t een zwarte amateursch­eidsrechte­r aan met de zinnen ‘u ziet er nogal gebruind uit’ en ‘hebt u in een koolmijn gezeten?’. Elleray bood snel zijn verontschu­ldigingen aan. Daarmee was ook voor de federatie de kous af.

VARbusje verdwijnt eind 2020

Bij de KBVB treedt Elleray nu in dienst als extern adviseur. Hij is bij de bond overigens geen onbekende. Al enkele jaren was hij betrokken bij de stages van de semiprofes­sionele refs, waar hij enkele sessies gaf.

Elleray moet in het voorjaar van 2019 een masterplan klaar hebben waarbij zowel de huidige structuur van de profession­ele refs, het gebruik van de VAR als de manier van opleiden onder de loep zal worden genomen. De KBVB, gecharmeer­d door de kennis en het netwerk van de Engelsman, wil zijn aanbevelin­gen graag al in het seizoen 20192020 implemente­ren. ‘Ik heb hem al een paar keer ontmoet, hij is een zeer correcte man’, zegt Belgisch scheidsrec­htersbaas Johan Verbist. ‘We zullen goed kunnen samenwerke­n. Ik blijf sowieso de dagelijkse werking verzorgen.’

De aanstellin­g van een extern adviseur voor de scheidsrec­hters was een belangrijk punt in het elfpuntenp­lan dat Peter Bossaert, ceo van de KBVB, in oktober voorstelde om de werking van de voetbalbon­d te hervormen. Ook voorgelegd toen: de centralisa­tie van de videoref. Daar is nu een datum voor: eind 2020, wanneer de bond definitief verhuist van Brussel naar Tubeke. De VAR zal dan voor elke wedstrijd opereren vanuit een ruimte in Tubeke, de befaamde busjes verdwijnen. (gma)

Gewezen Engelse scheidsrec­htersbaas David Elleray wordt adviseur

 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium