De Standaard

Youtube valt uit zijn rol

Een neutraal doorgeeflu­ik? Dat is Youtube allerminst. De campagne waarmee de streamingd­ienst waarschuwt voor een nieuwe copyrightw­etgeving, stuit tegen de borst.

- TOM KESTENS Wie? Muzikant en voorzitter GALM (Genootscha­p Artiesten Lichte Muziek). Wat? Youtube investeert geen cent in de inhoud op zijn platform en wordt er toch rijk mee. Wat artiesten vragen, is een eerlijke vergoeding.

Toen mijn dochter dit weekend vroeg: ‘Papa, wat is Artikel 13 eigenlijk?’, wist ik hoe laat het was. Ze had net zo’n gepusht filmpje gezien van Youtube waarin het waarschuwt voor het effect van de nieuwe Europese copyrightw­etgeving die eraan komt (DS 24 november). In drieminute­nfilmpjes proberen medewerker­s van het Amerikaans­e Alphabet inc. (het bedrijf achter Google, dat eigenaar is van Youtube) de Europese gebruikers van hun platform ervan te overtuigen dat ze binnenkort misschien geen video’s meer zullen kunnen delen op hun geliefde Youtube. Daarbij spreken die medewerker­s over Youtube in de derde persoon enkelvoud. Alsof het over een soort buitenaard­se kracht gaat. Die buitenaard­se kracht zal ‘gedwongen worden om jullie content te blokkeren of offline te halen’. Goed geprobeerd, guys. Ik wil toch even een en ander rechtzette­n.

Als er door de nieuwe regelgevin­g inhoud geblokkeer­d zal worden op Youtube, dan is dat vooral de keuze van de streamingd­ienst zélf. Niet die van artiesten, journalist­en of andere originele makers. En al zeker niet van de Europese volksverte­genwoordig­ers die verantwoor­delijk zijn voor de nieuwe wetgeving. Artiesten en andere rechthebbe­nden vragen via Artikel 11 en 13 gewoon een eerlijke vergoeding door Youtube (dus niet door de gebruikers) voor alle inkomsten die het genereert op basis van de video’s die passeren op het platform. Met andere woorden: een klein deel van de reuzenwins­ten (meer dan 12 miljard dollar) die advertenti­es en big data van gebruikers opleveren. Omdat Youtube geen cent investeert in die video’s en er toch schaamtelo­os rijk mee wordt.

Desinforma­tie

Youtube kan nu al decennia profiteren van een wettelijke loophole, omdat het zichzelf altijd een neutraal platform bleef noemen. Een soort doorgeeflu­ik voor inhoud van anderen, zeg maar. Op die manier is het wettelijk niet verantwoor­delijk voor alle video’s die gedeeld worden op zijn platform. Zo ontsnapt het al sinds zijn ontstaan aan de verplichti­ng om een deel van de winst terug te geven aan rechthebbe­nden van de inhoud.

Zijn argumentat­ie was al langer compleet onhoudbaar, maar nu valt Youtube helemaal uit zijn zelfverkla­arde rol van ‘neutraal platform’. Het gebruikt zijn kanaal om te lobbyen tegen Europese regelgevin­g die impact kan hebben op zijn businessmo­del. Weg neutralite­it. Weg doorgeeflu­ik. Youtube is een medium. Een merk. Een kanaal dat schaamtelo­os aan desinforma­tie doet.

Stel je eens voor dat een ander medium dat zou doen. Een kwaliteits­krant bijvoorbee­ld. Dat die een massacampa­gne op de eigen kanalen zou inzetten. Tegen een regering, tegen een parlement, tegen de vertegenwo­ordigers van de samenlevin­g dus eigenlijk. Een campagne waarin die krant informatie zo zou ‘framen’ dat het vooral zichzelf goed uitkomt. Het kot zou te klein zijn. De woorden desinforma­tie en fake news zouden snel vallen. En terecht. Maar volgens de logica van Youtube, voor wie deontologi­e en ethiek duidelijk geen drijfveren zijn, moet dat allemaal kunnen. Zijn schriktact­iek is niet minder dan pure demagogie en geeft precies aan waarom de copyrightw­etgeving zo nodig is: om een eind te maken aan de rechteloos­heid waarvan Youtube en andere soortgelij­ke platforms vandaag onbeschaam­d profiteren.

Nog nooit was zo glashelder waarom ieder van ons bang moet zijn van een internet dat ontsnapt aan regelgevin­g. Voor je het weet, zijn grote bedrijven ons en onze kinderen massaal aan het manipulere­n. Allemaal onder het mom van ‘freedom of informatio­n’ of ‘freedom of speech’. Het zijn bangelijke tijden. De onafhankel­ijke en creatieve stemmen in onze democratie staan op het spel. En daarmee ook de democratie zelf. Laten we die toch verdorie beschermen. Het is het meest kostbare wat we hebben.

De schriktact­iek is niet minder dan pure demagogie, ze geeft precies aan waarom de copyrightw­etgeving zo nodig is

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium