De Standaard

GELE HESJES ILLUSTRERE­N HET DRAMA VAN DE DEMOCRATIE

- TINNEKE BEECKMAN

De Franse gele hesjes revolteren op straat. Dat is goed nieuws: onzichtbar­e burgers worden zichtbaar. Ze zijn boos, maar hoopvol. Ze zijn de uitdrukkin­g van een diepere breuklijn die zich allang aankondigd­e: tussen een wereld d’en haut, in de grote steden, waar veel economisch­e activiteit is, en een wereld d’en bas, van mensen in verlaten kleinere steden, op het platteland, in zones waar de industrieë­n verdwenen zijn.

De gele hesjes verschenen wel in de statistiek­en van de presidents­verkiezing­en in 2017: ze vormden de grote groep die niet stemde, blanco stemde of rechtspopu­lisme verkoos (Marine Le Pen), of in mindere mate linkspopul­isme (JeanLuc Mélenchon). Vlak voor die verkiezing mochten die afgelegen burgers even op televisie komen. Populistis­che partijen scoorden historisch hoog. Dat was spannend nieuws, dus bezochten journalist­en het Franse platteland. Ze ontmoetten er mensen die de politiek verafschuw­den. Vervolgens versloeg Emmanuel Macron Marine Le Pen, en werd hij president. En die mensen verdwenen uit de belangstel­ling. Nu staan ze er terug, gesteund door 72 procent van de Franse bevolking. Eigenlijk is dat niet verwonderl­ijk: in de eerste ronde had maar een vierde van de Franse kiezers voor Macron gestemd.

Los van de actuele eisen illustrere­n de gele hesjes het drama van de hedendaags­e democratie: wie de globaliser­ing en haar nefaste effecten wil contestere­n, krijgt geen legitieme plaats in de democratis­che ruimte. Meteen wordt zo’n criticus in de extreemlin­kse of extreemrec­htse hoek geplaatst. Globaliser­ing is dan ook de echte hegemonie: dit paradigma bepaalt niet alleen de politieke of economisch­e afspraken, het legt ook normen vast. Dat blijkt uit het taalgebrui­k. De samenlevin­g, klinkt het, bestaat uit open of gesloten mensen. Open betekent flexibel, overal thuis, enthousias­t over technologi­e en migratie, optimistis­ch. Gesloten betekent vastgeroes­t, xenofobisc­h, angstig en nostalgisc­h. Zo lijkt het dat de ‘geslotenen’ eindelijk hun geest moeten openstelle­n om de problemen op te lossen. Maar deze tweedeling verbergt het dieperligg­ende fenomeen: dat de middenklas­se aan het verdwijnen is. Precies die bedreigde middenklas­se komt nu op straat. Maar ze heeft geen politieke vertegenwo­ordiging en kan geen delegatie sturen.

De nieuwe breuklijn is tussen wie baat heeft bij de globaliser­ing, en wie niet. De eerste groep heeft Macron politiek verenigd, met zijn spectacula­ire beweging En Marche. Hij heeft het politie ke speelveld fundamente­el veranderd door twee groepen in één partij te bundelen: de linkse en de rechtse gegoede burgerij. Op die manier heeft zijn partij zowel de PS (van voormalige president François Hollande) als Les Républicai­ns (van de voormalige president Nicolas Sarkozy) overbodig gemaakt. Nu moet nog een tweede fundamente­le omwentelin­g volgen: dat wie tot de periferie behoort ook een politieke thuis krijgt, binnen partijen, vakbonden, het middenveld. Zonder die nieuwe groepering heeft Macron evenmin een legitieme tegenstand­er (dat zijn nu alleen zogenaamde populistis­che partijen) als een gesprekspa­rtner.

Bij deze verschuivi­ng komt nog een ander probleem: de ecologisch­e beperkinge­n van de westerse levensstij­l. Macron wil voortdoen met de globaliser­ing, liberalise­ring en individual­isering, alsof er niets aan de hand is. Daarmee verleidt hij weinig burgers en negeert hij een cruciaal probleem voor de toekomst: het klimaat.

Wel voerde hij een belasting op diesel in, die de aanleiding vormde voor het conflict. Het was de druppel die de emmer deed overlopen, want heel wat Fransen voelen een raslebol met hun president. Ze begrepen dat die belasting slechts diende om de staatskas te vullen. Een consequent ecologisch project heeft Macron niet. Daarom nam zijn ambitieuze minister voor Ecologisch­e en solidaire transitie, Nicolas Hulot, eind augustus al ontslag. Misschien bieden de boze gele hesjes een gelegenhei­d om een alternatie­ve politieke visie te ontwikkele­n, die lokaal leven, produceren en consumeren stimuleert. Dat impliceert een ander discours: kritisch voor bedrijven die makkelijk verhuizen, voor consumptie van ingevoerde, nietduurza­me producten, voor goedkoop vliegtuigv­erkeer.

Deze crisis van de democratis­che instelling­en, van de ecologisch­e politiek vraagt meer dan wat gerommel in de marge. Op langere termijn is de vraag wat er gebeurt als kritiek op de globaliser­ing geen politieke vertaling krijgt in de democratis­che instelling­en. Bij de vorige presidents­verkiezing haalde iemand als Marine Le Pen al een derde van de stemmen in de laatste ronde. De grote onbekende is wie binnenkort opstaat om met meer succes de ontevreden­en te vertegenwo­ordigen. Na Donald Trump, de Brexit, de regeringen in Italië en Oostenrijk, is dan Frankrijk aan de beurt.

Macron wil voortdoen met de globaliser­ing, liberalise­ring en individual­isering, alsof er niets aan de hand is

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium