De Standaard

Hoe Carrasco veranderde in een beleggings­product

- VAN ONZE REDACTEURS NICO TANGHE NIKOLAS VANHECKE IN SAMENWERKI­NG MET EIC

Weinig transfers verbaasden zo sterk als die van Yannick Carrasco van Atlético Madrid naar het Chinese Dalian Yifang. Uit Football Leaksdocum­enten blijkt dat meer dan één partij er baat bij had dat de Rode Duivel snel een lucratieve transfer versierde.

BRUSSEL I Terwijl de rest van de Rode Duivels tijdens het WK als een geoliede machine over de Rus sische velden raasde, liep één Ro de Duivel er triest en afwezig bij. Yannick Carrasco had al vanaf het eerste moment moeite het hoge niveau van Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku bij te benen. Wat ook daarna, in de Nations Leagueweds­trijden, niet echt zou veranderen.

Zelfs al behoudt bondscoach Roberto Martínez het vertrouwen in zijn flankaanva­ller, ook hij er kent dat Carrasco niet meer de ou de is. ‘Het is juist dat Yannick een stuk van zijn scherpte is kwijtge speeld’, verklaarde Martínez in ok tober aan Het Laatste Nieuws. ‘Dat heeft hij nochtans nodig om het verschil te maken in het ééntegenéé­nduel, zijn grootste kwa liteit. (…) Het is belangrijk dat Yannick in China alle wedstrijde­n speelt met zijn club, goed traint, en zich goed in zijn vel voelt.’

Waarom Martinez dat zegt? Carrasco’s bizarre transfer naar China stootte begin dit jaar niet alleen op verbazing, maar ook op kritiek. Hij is tot vandaag de enige Belg die ooit scoorde in een Cham pions Leaguefina­le en is nog altijd slechts 25 jaar. Met zijn pal mares en op die leeftijd had hij volgens de meeste voetbalken­ners niets te zoeken in de Chinese Super League.

Football Leaksdocum­enten die Der Spiegel in handen kreeg en deelde met de partners van European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) en De Standaard, geven aan dat verschille­nde partijen baat hadden bij een snelle en dure transfer toen Carrasco nog bij Atlético Madrid speelde.

‘Economisch­e rechten’

Zo is er een mail van 2 november 2016 waarin Carrasco’s makelaar Christophe Henrotay zich uitputte in verontschu­ldigingen aan het adres van AS Monaco – de club waar Carrasco speelde tot hij in 2015 naar Madrid verhuisde. De reden voor die excuses: enkele weken voordien had Carrasco zijn contract bij Atlético Madrid verlengd.

Waarom nam zijn makelaar Henrotay plots contact op met zijn vorige club? Monaco bezat nog steeds ‘economisch­e rechten’ op Carrasco. Wanneer Carrasco verhuisde van Atlético naar een andere club, passeerde Monaco langs de kassa. In dit geval had Monaco nog recht op niet minder dan 25,38 procent van de transferso­m. De club rekende op minstens vijf miljoen euro.

En die transfer, die zou er wel komen, suste de makelaar van Carrasco. ‘Hij wil nog altijd Atléti

co verlaten voor een van de vijf grootste clubs in Europa. (..) Zon der contractve­rlenging zou de transferpr­ijs nooit zo hoog zijn als verhoopt’, legde Henrotay uit.

Ook over de timing van een vol gende transfer moest Monaco zich volgens Henrotay niet ongerust maken: ‘Ook Yannick zelf wil een transfer binnen de twee jaar.’

Henrotay vermeldde boven dien het bedrag dat Atlético voor Carrasco wilde krijgen: 85 miljoen euro, of zelfs honderd miljoen als hij in één seizoen meer dan tien goals zou scoren.

Carrasco’s makelaar schrijft in diezelfde mail dat hij persoonlij­k van Atlético een commissie van vijf procent krijgt op de transferso­m wanneer de Belg de Spaanse club verlaat. En dat ‘zonder aan uw rechten (die van AS Monaco,

red.) te raken. (…) Mijn belang is dus, net als dat van u, om Yannick tegen de hoogst mogelijke prijs te transferer­en’, schrijft Henrotay.

Onderpand

Zowel Monaco als makelaar Henrotay zag de speler Carrasco dus niet alleen als mens en voetballer, maar ook als een belegging waar ze nog enkele miljoenen aan konden verdienen. Ze waren niet de enige partijen die een stukje claimden van ‘het financieel pro duct Carrasco’.

Ook Atlético Madrid betrok hem in een opvallende construc tie. In een eeuwige zoektocht naar geld, schuimde de Spaanse club de afgelopen jaren verschille­nde fi nanciële instelling­en af. De Spaanse topclub ging leningen aan bij onder andere een Brits en Chinees investerin­gsfonds en een Australisc­he bank.

Zelfs met de investerin­gsmaat schappij die is gelinkt aan de Ca nadese pensioendi­enst, de Cana dian Pension Plan Investment Board (CPPIB), sloot Atlético Ma drid leningen af. Tussen de Football Leaksdocum­enten van het Football Leaksplatf­orm zit een overeenkom­st voor alles samen meer dan 97 miljoen euro. Atlético sloot die overeenkom­st in de herfst van 2015 af.

In een van de voorwaarde­n van dat contract staat dat de ‘econo mische rechten’ (zeg maar het be zit) van Carrasco dienen als onderpand voor de miljoenenl­ening. In het geval dat Atlético de afbeta lingen niet nakomt, heeft het Ca nadese pensioenfo­nds dus recht op inkomsten die voortvloei­en uit de voetballer.

Het is een clausule die dicht in de buurt komt van het verboden ‘Third Party Ownership’ (of TPO). Dat houdt in dat een andere partij dan een voetbalclu­b, zoals een pri vépersoon of een investerin­gsfonds, een (deel van een) voetbal ler bezit. Wereldvoet­balbond Fifa maakte in mei 2015 komaf met zulke constructi­es omdat het tot uitwassen leidde.

Het Canadese pensioenfo­nds CPPIB bevestigt dat het een kre dietoveree­nkomst had gesloten met Atlético Madrid die liep van 2013 tot 2017. Maar deze overeen komst is inmiddels beëindigd. Ze voldeed volgens CPPIB ook aan ‘alle regels die op dat moment in de voetbalwer­eld van toepassing waren’.

Op naar China

Carrasco zelf kreeg zijn transfer naar een van de vijf Europese topclubs nooit te pakken. Maar verhuizen deed hij wel. Op 26 februari 2018 verkaste de Spaanse Belg naar het Chinese Dalian Yifang, in de sportief bescheiden Chinese Super League. Europese spelers trekken er vooral naar het einde van hun carrière naartoe.

Behalve de bestemming van Carrasco is ook de timing van die verhuizing bijzonder. Een kleine twee weken voordien verkocht de Chinese Wanda Group (die u misschien kent als sponsor van het jongste WK voetbal) haar belang van 17 procent in Atlético. Vlak daarna nam het bedrijf in eigen land de club Dalian Yifang over, én kocht datzelfde Wanda in één adem Carrasco weg uit de Spaanse hoofdstad.

Toeval? Een vriendendi­enst? Wie zal het zeggen. Dalian Yifang en Atlético reageerden niet op onze vragen. De band tussen beide partijen bleef ook nadien innig. Wanda sponsort Atlético nog altijd en gaf zelfs zijn naam aan het gloednieuw­e stadion in Madrid, het ‘Wanda Metropolit­ano’.

AS Monaco (dat niet antwoordde op vragen van EIC) en makelaar Henrotay zullen er alvast niet rouwig om geweest zijn. Binnen de geplande periode van twee jaar verdienden ze mooi geld aan Carrasco. Volgens Spaanse media incasseerd­e Atlético minstens 30 miljoen euro, waarvan dus commissies naar hen zijn gevloeid.

In een schrifteli­jke reactie benadrukt spelersmak­elaar Henrotay dat hij altijd ‘met klaarheid en alle transparan­tie de rechten van Yannick Carrasco heeft verdedigd en dat deze laatste zelf in alle vrijheid heeft beslist om naar China te worden getransfer­eerd’.

Ook hijzelf stond nooit onder externe druk en heeft altijd de regels gerespecte­erd, benadrukt de spelersmak­elaar. ‘Beweren dat ik om het even welke druk op de speler zou hebben uitgeoefen­d, dat ik onder druk stond van een of andere club, of dat ik de commissiel­onen zou ontvangen die u suggereert, is pure fantasie.’

Paspoortpr­oblemen

Carrasco zelf antwoordde niet op vragen die we hem via zijn club stuurden. De precieze redenen voor zijn transfer blijven onduidelij­k. Wou Carrasco zijn entourage niet teleurstel­len? Koos hij voor China omdat hij daar naar verluidt netto 10 miljoen euro per jaar kon verdienen? Was het omdat het Chinese kampioensc­hap in volle groei is, zoals Carrasco toen zelf verklaarde? Doet het er nog toe?

Feit is dat Carrasco, die met Dalian Yifang pas nipt de degradatie kon vermijden, sinds zijn transfer naar China sportief nooit meer hetzelfde hoge niveau haalde als bij Atlético Madrid. De Belgische flankaanva­ller liep er soms gefrustree­rd bij – deze week lekte uit dat hij in augustus op training een Chinese ploegmaat een gebroken neus sloeg – en hij kon ook zelden nog een vaste plaats bij de Rode Duivels claimen. De voorbije twee Nations Leagueweds­trijden van de Rode Duivels miste Carrasco zelfs compleet. Naar verluidt zat hij vast door paspoortpr­oblemen. In China.

‘Mijn belang is dus, net als dat van u, om Yannick tegen de hoogst mogelijke prijs te transferer­en’

CHRISTOPHE HENROTAY

Makelaar Yannick Carrasco

Sinds zijn transfer naar China haalde Carrasco sportief nooit meer hetzelfde hoge niveau als bij Atlético Madrid

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium