De Standaard

DE GRENZEN VAN SOEVEREINI­TEIT

- BART BRINCKMAN

In haar verzet tegen het Global Compact for Migration bouwt de NVA een interessan­te argumentat­ie op. Ze heeft het daarbij over het uitslijpen van de democratie – de tendens waardoor volksverte­genwoordig­ers steeds minder te zeggen hebben – en de teloorgang van de soevereini­teit. De Vlaming kan niet langer zelfstandi­g zijn toekomst bepalen. Zo stelt de partij niet alleen België in vraag, maar ook alle internatio­nale samenwerki­ngsverband­en waarin ‘technocrat­en’ met legitimite­it noch verantwoor­delijkheid het beleid in stilte sturen.

De stelling verdient begrip. Er bestaat inderdaad een democratis­ch deficit. Veel essentiële besluitvor­ming voltrekt zich in internatio­nale gremia waar de democratis­che controle op zijn best via een getrapte manier gebeurt. Het versterkt de indruk dat nationale staten de eigen agenda niet meer in handen hebben, laat staan dat ze die volledig kunnen omgooien.

De problemen rond migratie zetten een turbo op die klassieke gedachte. Het gevoel bestaat dat de voordeur openstaat, dat een land niet meer zelf kan of mag bepalen wie al of niet van de gemeenscha­p deel uitmaakt. Populistis­che partijen exploitere­n die frustratie en beloven gesloten nationale grenzen waarbij de bevolking zelf de duim omhoog of omlaag steekt voor nieuwkomer­s.

Toch gaat het om een selectieve argumentat­ie. Europa rijdt zeker geen onberispel­ijk parcours. Maar de suggestie dat de lidstaten volslagen machteloos zijn, is een karikatuur. Alsof Francken geen enkele bewegingsv­rijheid zou hebben – alleen al zijn triomfante­lijke twitterged­rag spreekt dat tegen. Het klopt dat de staatssecr­etaris af en toe moet plooien, maar dat gebeurt vooral door ‘wereldvree­mde rechters’ in België.

Bovendien blijft de NVA altijd erg stil als het over internatio­nale handelsver­dragen gaat. De Europese Unie voerde niet alleen een eenheidsmu­nt in, sedert de eurocrisis verplicht ze elk land tot een stringent begrotings­beleid. Als overdracht van soevereini­teit slaat dit het migratievr­aagstuk knockout. Of wil de NVA nu ook alle klimaatafs­praken op de schop? Die bepalen eveneens het dagelijkse leven van de Vlaming.

Uitgereken­d over het Global Compact heeft de burger wel iets te zeggen gehad, met dank aan de NVA trouwens. Via zijn volksverte­genwoordig­ers heeft de Vlaming zich kunnen uitspreken, een meerderhei­d steunde de resolutie. Het is al langer duidelijk dat de NVA sinds oktober de controle over dit dossier is kwijtgespe­eld. Het is jammer dat ze haar verlies niet erkent, maar integendee­l de bevolking angst aanjaagt voor wat komen zal: na ons volgt de zondvloed.

Uitgereken­d over het Migratiepa­ct heeft de democratie zich wel kunnen uitspreken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium