De Standaard

Hoe sleept premier Michel zich voort tot 26 mei 2019?

Wat na de – waarschijn­lijke – val van Michel I? Een minderheid­sregering ligt het meest voor de hand, maar is in ons land politiek onbekend terrein. 4. Dan toch verkiezing­en?

- MATTHIAS VERBERGT blijft tot 26 mei.

BRUSSEL I Ondanks de impasse zal premier Michel er nog alles aan proberen te doen om zijn regering recht te houden. De vooruitzic­hten na een val zijn immers weinig rooskleuri­g.

1. Stapt NVA er zelf uit?

Als beide kampen binnen de regering tijdens de ministerra­ad dit weekend hun stellingen aanhouden, kan de NVA haast niet anders dan opstappen. Anders wordt ze veronderst­eld zich te hebben geschaard achter de regeringsc­onsensus om het pact te steunen. Zo’n beslissing zou de NVA zwaar vallen. Kabinetsme­dewerkers verliezen hun baan en de kans verkleint dat andere partijen met haar in de toekomst nog een coalitie zullen willen vormen. In theorie kan Michel de NVAministe­rs zelf de laan uitsturen, zoals bijvoorbee­ld CD&V’er Wilfried Martens in 1980 deed met het FDF. Maar dat zou tactisch onverstand­ig zijn, omdat hij de NVA zo in een slachtoffe­rrol duwt.

2. Neemt Michel ontslag?

Als de NVA vertrekt, moet Michel nieuwe – Vlaamse – ministers in de plaats benoemen om de taalparite­it in zijn regering te garanderen. Maar zonder de NVA heeft Michel geen meerderhei­d meer. Normaal gezien moet hij daarom naar de koning om zijn ontslag aan de bieden. ‘Je zit met een essentieel andere coalitie, dus Michel heeft geen andere optie’, zegt grondwetss­pecialiste Patricia Popelier (Universite­it Antwerpen). De koning kan weigeren, en aanmanen om verder naar een compromis te zoeken. Wellicht houdt hij het ontslag in beraad, wat Michel de mogelijkhe­id biedt om als volwaardig premier, en niet in lopende zaken, naar Marrakech te gaan – en een nieuwe parlementa­ire meerderhei­d te vinden. De koning kan het ontslag ook meteen aanvaarden, en dan zit Michel meteen in lopende zaken (zie inzet).

Sommige specialist­en menen dat Michel zijn ontslag niet hoeft in te dienen als hij meteen het vertrouwen vraagt en krijgt van het parlement om verder te doen. Dat zal hij alleen doen, als hij zeker is van een positieve uitkomst. Zo’n manoeuvre is historisch zelden vertoond.

3. Een nieuwe meerderhei­d Ook met een aanvaard ontslag volgen er nog niet automatisc­h nieuwe verkiezing­en. Het gebeurt in België zelden dat een nieuwe regering zonder verkiezing­en aantreedt, maar de omstandigh­eden zijn bijzonder (zie stap 4). Michel heeft twee opties. Ofwel neemt hij er in de plaats van NVA een andere partij bij. Maar het is haast ondenkbaar dat een oppositiep­artij zich voor enkele maanden

Een regering in lopende zaken kan alleen dagelijkse standaardb­eslissinge­n nemen, of uitvoeren wat al beslist is. Bij het pact is dat tweede van toepassing, vinden MR, Open VLD en CD&V. bij zijn regering zal voegen – er is nauwelijks tijd voor profilerin­g. In zo’n geval zal er ook een nieuw regeerakko­ord moeten komen.

Meer voor de hand ligt de constructi­e van een minderheid­sregering, wat ook een breuk zou zijn met de politieke geplogenhe­den. De NVA zou bijvoorbee­ld kunnen meestemmen voor alle (sociaaleco­nomische) dossiers die ze zelf nog mee heeft goedgekeur­d. Linkse partijen zouden andere dossiers kunnen steunen. Maar zo’n constellat­ie is erg fragiel. De Vlaamsnati­onalisten kunnen zich zo toch als verantwoor­delijke bestuurder­s profileren, maar krijgen ook de macht om zaken te blokkeren. Het is twijfelach­tig dat de overige regeringsp­artijen dat zien zitten. En als de regering geen partner meer vindt, is een meerderhei­d voor een motie van wantrouwen zo gevonden en valt de regering. Na de breuk van het kartel tussen CD&V en NVA in 2008 gaf NVA al eens gedoogsteu­n, maar toen was de partij mathematis­ch overbodig.

Als dat alles niet haalbaar blijkt, zijn er nog nieuwe verkiezing­en mogelijk. Die komen er als de koning (lees: de regering) en een meerderhei­d van het parlement ermee akkoord gaan de Kamer te ontbinden. De Kamer kan ook impliciet haar fiat geven, wanneer Michel een vertrouwen­sstemming verliest zonder dat er tegelijk ook een nieuwe premier wordt voorgedrag­en. Veertig dagen later volgen federale verkiezing­en. Maar voor de meeste partijen lijkt dat geen goed vooruitzic­ht. In mei zijn het sowieso al regionale en Europese verkiezing­en. En het thema van de federale campagne wordt dan wellicht migratie.

5. Lopende zaken

Zelfs met vervroegde verkiezing­en is de kans groot dat Michel in lopende zaken blijft tot 26 mei, want de regeringsv­orming zal ongetwijfe­ld aanslepen tot dan. Ook wanneer de verkiezing­en er niet komen, zijn lopende zaken het lot van Michel. Zo’n lange regeerperi­ode van een ontslagnem­ende regering is niet uitzonderl­ijk, gezien de lange formaties die ons land al kende. Maar het maakt van een tandeloze en vleugellam­me Michel vijf maanden lang – en in volle campagne – een electorale vogel voor de kat.

Ook met een aanvaard ontslag volgen niet automatisc­h nieuwe verkiezing­en

 ?? © photo news ?? Zelfs met vervroegde verkiezing­en is de kans groot dat Michel in lopende zaken
© photo news Zelfs met vervroegde verkiezing­en is de kans groot dat Michel in lopende zaken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium