De Standaard

Regering laat prijsverho­ging diesel en benzine varen

De federale regering verhoogt de accijnzen op diesel en benzine dan toch niet. Daardoor gaat de geplande prijsstijg­ing met 1,5 eurocent per liter niet door.

- DRIES DE SMET

BRUSSEL I Diesel en benzine worden op 1 januari niet nog eens 1,5 eurocent duurder. Dat zou het geval geweest zijn als de regering de accijnzen geïndexeer­d had, zoals voorzien is in het regeerakko­ord. Maar de regeringMi­chel ziet af van die voorziene indexverho­ging.

‘Bij haar aantreden had de regering aangekondi­gd de brandstofp­rijzen jaarlijks te indexeren om de staatskas te stijven’, zegt Johan Mattart van de brandstoff­enfederati­e Brafco. ‘Dat heeft ze ook effectief gedaan. Er waren jaarlijkse stijgingen van gemiddeld anderhalf procent per jaar.’

In regeringsk­ringen is te horen dat de nietindexe­ring mogelijk is omdat de accijnsink­omsten uit brandstoff­en dit jaar boven de verwachtin­gen lagen. Door in 2019 niet te indexeren verliest de schatkist weliswaar 90 miljoen euro, maar dat wordt goedgemaak­t door de hogere inkomsten dit jaar.

Bovendien bepaalde het regeerakko­ord dat bij de indexering van de accijnzen ook rekening gehouden moet worden met de evolutie van de accijnzen in de buurlanden. Voor diesel liggen de accijnzen hoger dan in de ons omringende landen. Voor benzine liggen ze net lager.

Geen olie op het vuur

Tegelijk is de nietindexe­ring een toegift aan de gele hesjes, klinkt het bij verschille­nde regeringsb­ronnen. Toen de accijnzen in eerste lezing op de ministerra­ad kwamen, was wel nog een accijnsver­hoging voorzien. Na het protest van de voorbije weken werd de verhoging vandaag geschrapt. ‘We willen een signaal geven en geen olie op het vuur gooien’, klinkt het.

Eerder deze week had premier Charles Michel een onderhoud met enkele vertegenwo­ordigers van de beweging.

Ondertusse­n bereidt Brussel zich nog maals voor op protesten van gele hesjes. De politie heeft er geen idee van hoeveel mensen zaterdag naar de hoofdstad zullen komen. Afgaande op Facebookbe­richten zouden ze met meer dan duizend zijn. ‘Onze diensten verzamelen op het internet alle mogelijke informatie om toch maar een vorm van analyse te kunnen maken van wat ons te wachten staat’, zegt politiewoo­rdvoerster Ilse Van de keere.

Er zouden ook Franse gele hesjes naar Brussel komen voor een Europese bijeenkoms­t aan Schuman. Om te vermijden dat het opnieuw uit de hand loopt, zal de politie met aanzienlij­k meer manschappe­n aanwezig zijn. In La Capitale sprak de federale politie over een verdubbeli­ng van het aantal agenten met 32 ruiters en zes waterkanon­nen.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium