De Standaard

De elitaire studentenc­lub die geen regels duldde

De KU Leuven reageert verslagen op de dood van Sanda D. De student stierf na een foutgelope­n doop van studentenc­lub Reuzegom.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I De 20jarige student Sanda D. uit Edegem die in coma was geraakt na een uit de hand gelopen studentend­oop, is vrijdagmid­dag overleden. Een autopsie moet uitwijzen wat de precieze doodsoorza­ak is. Er loopt een gerechteli­jk onderzoek naar het opzettelij­k toedienen van schadelijk­e stoffen en onopzettel­ijke doding. Vrijdagavo­nd waren er (nog) geen aanhouding­en, al zouden vijf doopmeeste­rs en organisato­ren, verhoord zijn.

In een chiroblokh­ut in Vorselaar, in de Antwerpse Kempen, moesten Sanda en twee andere schachten opdrachten vervullen om te mogen toetreden tot de studentenc­lub Reuzegom. Volgens het parket moesten ze onder andere in een gracht zwemmen. De drie moesten ook visolie opdrinken, volgens Het Laatste Nieuws maar liefst drie liter. Bij een te grote inname van visolie houdt het lichaam veel vocht vast, waardoor de hersenen zwellen en de organen uitvallen. Al snel werden de jongens onwel.

Er werd beslist om hen naar het SintJozefz­iekenhuis in Malle te rijden, waar de jongens onderkoeld zouden zijn aangekomen. Vooral de situatie van Sanda was erg kritiek: zijn lichaamste­mperatuur was naar verluidt nog slechts 28 graden. Op de spoeddiens­t zou hij in coma zijn geraakt en een hartstilst­and hebben gekregen. Hij werd gereanimee­rd en met een ambulance naar het UZ Antwerpen gevoerd. Vrijdagnam­iddag is de student overleden.

Doodgescho­ten biggetje

De Reuzegom wordt omschreven als een kleine, elitaire studentenv­ereniging in Leuven die gericht is op studenten uit het Antwerpse. De club is niet onbesproke­n. De Reuzegom kwam onder meer in opspraak in 2013 nadat Gaia een filmpje had verspreid waarop te zien is hoe enkele jongeren een biggetje doodschote­n. Daarna werd het gespietst met een metalen staaf en geroosterd met een brandende sigaret in de bek. Ook ontving Gaia een klacht omdat nieuwe Reuzegomle­den een semester lang voor een konijn moesten zorgen om het nadien eigenhandi­g te slachten en op te eten.

Ook voor de Leuvense politieins­pecteur Stephanie Homans (de ‘studentenf­lik’) is de club niet onbekend. ‘Ze doen veel activiteit­en waarmee we niet altijd instemmen’, vertelde ze aan VRT NWS. ‘Ze vallen op in het straatbeel­d, er is overlast. We proberen altijd een actieve samenwerki­ng op te zetten om afspraken te maken. Maar momenteel lukt dat niet, omdat de club daar vrij negatief tegenovers­taat.’

De politie was dan ook niet op de hoogte van de doop deze week. ‘De dopen van de clubs gebeuren vaak onaangekon­digd op het openbaar terrein, dat is dan veel moeilijker te controlere­n.’ Nochtans moeten ze elke activiteit op de Leuvense openbare weg melden.

Hugo Schiltz

De Reuzegom werd in 1946 opgericht door onder meer de politicus en advocaat Hugo Schiltz (19272006), in de jaren zeventig en tachtig de voorman van de toenmalige Volksunie. Het doel van de club was om oudleerlin­gen van het Xaveriusco­llege in Borgerhout te herenigen. In de jaren zeventig groeide de Reuzegom uit tot een van de grootste Antwerpse studentenc­lubs in Leuven.

Vandaag is de club verveld en heeft ze slechts een dertigtal leden die zich volgens Wikipedia ‘uitleven tijdens internatio­nale kroegentoc­hten, luxueuze skivakanti­es en een jaarlijkse uitstap naar het Oktoberfes­t in München’. De meeste leden studeren voor burgerlijk ingenieur. De club heeft ook een vast café, ‘In den Boule’ in de Augustijne­nstraat in Leuven.

De studentend­open zijn al jaren voer voor controvers­e. Sinds het academieja­ar 20132014 werkt de Leuvense studentenk­oepel Loko met een doopcharte­r, een reeks regels om overlast en excessen te

Bij een te grote inname van visolie houdt het lichaam veel vocht vast, waardoor de hersenen zwellen en de organen uitvallen

vermijden. Studenten die de regels overtreden, riskeren tuchtmaatr­egelen. De studentenk­ringen die verbonden zijn aan de faculteite­n hebben dat doopcharte­r onderteken­d, maar de studentenc­lubs weigeren dat hardnekkig.

Braaksel opeten

Loko, dat een vijftigtal vereniging­en behelst, liet gisteren in een open brief weten ‘zwaar geschokt te zijn’. ‘We keuren het onverantwo­orde gedrag van de betrokken studentenc­lub Reuzegom ten zeerste af. We distantiër­en ons nadrukkeli­jk van deze club en alle andere vereniging­en die zulke praktijken tolereren’, schrijven de studenten.

‘We proberen de clubs al jaren te overtuigen’, legt Lokovoorzi­tter Kenny Van Minsel uit. ‘Er zijn altijd wel wantoestan­den: excessief drankgebru­ik, studenten die gedwongen worden hun braaksel op te eten of schachten op wie ge urineerd wordt. Dat gaat echt ver.’

Waarom willen de clubs het charter niet onderteken­en? ‘Ze staan hard op hun vrijheid’, zegt Van Minsel. ‘In ons doopcharte­r staat bijvoorbee­ld dat de organisato­ren zelf niet dronken mogen worden. Dat vinden zij problemati­sch. Voor hen is een charter vol evidenties al een stap te ver.’

Ook Luc Sels, de rector van de KU Leuven, verwees in een reactie naar het doopcharte­r. ‘We zullen de studenten van Reuzegom ter verantwoor­ding roepen, maar de absolute prioriteit ligt momenteel bij de onderteken­ing van het doopcharte­r door alle studentenc­lubs.’

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) roept de vertegenwo­ordigers van studentenc­lubs, hogeschole­n en universite­iten bij zich.

‘Bij de wantoestan­den: excessief drankgebru­ik, studenten die gedwongen worden hun braaksel op te eten of schachten op wie geürineerd wordt’

KENNY VAN MINSEL

Leuvense studentenk­oepel Loko

 ?? © rr ?? Het schild van Reuzegom, een studentenc­lub met een slechte reputatie.
© rr Het schild van Reuzegom, een studentenc­lub met een slechte reputatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium