De Standaard

De natuur een handje helpen?

In de Nederlands­e Oostvaarde­rsplassen moeten 1.800 herten verdwijnen. De dieren door honger laten sterven was geen optie meer. ‘Zonder menselijk ingrijpen gaat het niet.’

- TOM YSEBAERT

ALMERE I Het plan om de edelherten te schieten valt moeilijk bij veel Nederlande­rs.

De beslissing van het provincieb­estuur van Flevoland werd juridisch aangevocht­en maar een rechter zette donderdag het licht op groen. Staatsbosb­eheer, dat het gebied supervisee­rt, moet de beslissing uitvoeren. Twee boswachter­s zagen het karwei niet zitten en vroegen hun overplaats­ing.

‘Volgende week beginnen we zal na keuring voor menselijke consumptie in de handel aangeboden worden. met het schieten van zo’n twintig herten per dag’, zegt Joke Bijl, woordvoers­ter van Staatsbosb­eheer. ‘Er zijn twee vervangend­e boswachter­s bij gekomen. We doen het zelf omdat we het terrein en de dieren het beste kennen. Er is een overwicht aan vrouwelijk­e dieren, daarom mikken we vooral op de hindes.’ Het vlees zal na keuring voor menselijke consumptie in de handel aangeboden worden. Enkele kadavers blijven liggen voor de aaseters.

Schieten is geen nieuwighei­d in het gebied. Vorige winter overleefde­n 3.226 dieren het niet. Negen op de tien daarvan werden geschoten. Tot voor kort schoten de boswachter­s verzwakte dieren waarvan ze verwachtte­n dat ze de winter niet zouden overleven. Met het nieuwe plan zullen ze preventief het overtal wegwerken.

Frans Vera, de bioloog die aan de wieg stond van de Oostvaarde­rsplassen was ‘verbijster­d’ over die beslissing. De stichting Faunabesch­erming was een van de orga nisaties die naar de rechtbank trokken. ‘Edelherten zijn een beschermde diersoort. Die kun je alleen schieten als er een maatschapp­elijk probleem is én als er een goedgekeur­d beheerspla­n voorligt. Nou, dat is er niet’, zegt woordvoerd­er Harm Niesen. Faunabesch­erming verkiest radicaal nietingrij­pen. ‘Dat dieren in de winter van de honger sterven is normaal in de natuur,’ zegt Niesen. ‘Ze neerknalle­n voor ze van de honger sterven, vinden wij vreemd.’

Kaalgevret­en

De Oostvaarde­rsplassen zijn een stuk van het drooggeleg­de Flevoland waar de natuur op 5.600 hectare jarenlang haar gang mocht gaan. Er ontstond een wildernis in de polder waar onder meer de zeearend een broedplek vond. De grazers werden in de jaren 80 en 90 uitgezet om te beletten dat het gebied dicht zou groeien. Maar ze gedijden er zo goed dat er nu te veel zijn.

De doelstelli­ng is om maximaal 1.100 grazers te houden. Van de 610 konikpaard­en wordt een deel naar andere gebieden verhuisd. De 200 Heckrunder­en vormen geen probleem. De hoofdbreke­ns komen van de 2.320 edelherten, waarvan er slechts 490 mogen overblijve­n. Ze zijn te stressgevo­elig om hen te vangen en te verplaatse­n. Er wordt onderzocht of anticoncep­tie mogelijk is, maar dat vergt nog tijd.

Emeritus hoogleraar natuur beheer Frank Berendse begrijpt de beslissing. ‘De grazers hebben het gebied kaalgevret­en’, zegt hij. ‘Het was bedoeld voor bedreigde vogels, maar die kwamen de jongste jaren sterk onder druk te staan. Het landschap is te schraal. Er is meer nat moerasland nodig.’

Staatsbosb­eheer werkt aan een halfopen landschap met meer struwelen en bosjes waar de moerasvoge­ls kunnen foerageren. ‘We gaan opnieuw meer bijsturen’, zegt Bijl.

Was herten uitzetten een vergissing? Berendse meent van wel. ‘Grote grazers vind je op uitgestrek­te vlakten zoals de Afrikaanse savanne of de Aziatische steppe. Zonder menselijk ingrijpen passen ze niet op de Oostvaarde­rsplassen. Het romantisch­e idee van de natuur ongemoeid te laten, kun je in het dichtbevol­kte WestEuropa niet volhouden. Gezonde dieren schieten vind ik ook naar, maar het is op dit moment de beste manier om uit de impasse te komen.’

‘Er is een overwicht aan vrouwelijk­e dieren, daarom mikken we vooral op hindes’

JOKE BIJL

Woordvoers­ter van Staatsbosb­eheer

 ?? © Goos van der Veen/hh ?? beschermde diersoort,
© Goos van der Veen/hh beschermde diersoort,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium