De Standaard

Kortrijk en Willebroek krijgen klimaatbos

- SIMON ANDRIES

BRUSSEL I ‘Het thema migratie zullen we nog wel even moe ten ondergaan’, zo toonde SP.Aboegbeeld Johan Vande La notte zich vrijdag behoorlijk pessimisti­sch over de opmars van Vlaams Belang in Oostende. Dat Open VLDburgeme­ester Bart Somers er in Mechelen nochtans wél in slaagde om met een positief verhaal over diversi teit en migratie te scoren, wuifde Vande Lanotte weg. ‘Mechelen heeft geen vluchtelin­gen op genomen de laatste vijf jaar, ze hebben dat gewoon afgeschove­n. De twee steden die procentuee­l de meeste vluchtelin­gen hebben opgevangen, zijn Antwerpen en Oostende.’

‘Fake news, prietpraat, nonsens’, reageert Somers als door een wesp gestoken. Vooral het eerste deel van de uitspraak doet Somers steigeren. ‘Tijdens de vluchtelin­gencrisis hebben we er als stad zelf expliciet op aangedrong­en om vluchtelin­gen op te vangen. In 2015 hebben we onze aanvraag ingediend en containers geplaatst op de gron den van de stad. We hebben altijd onze verantwoor­delijkheid genomen. Die uitspraak slaat dus echt op niets. Het is heel er gerlijk om iemand met zo’n staat van dienst op zo’n badinerend­e manier te horen praten over zo’n belangrijk maatschapp­elijk probleem.’

Somers kan dat ook staven met cijfers. Tot eind 2016 stelde Mechelen een loods aan de Nekkerhal ter beschikkin­g van het Rode Kruis, met opvangcapa­citeit voor 150 asielzoeke­rs. De stad heeft ook plaats voor een tiental nietbegele­ide minderjari­gen en opende in 2016 twee lokale op vanginitia­tieven.

Volgens de cijfers van het Steunpunt Asiel en Migratie passeerden tussen 2014 en 2017 1.368 vluchtelin­gen bij de stad Mechelen. Het gaat dan weliswaar om een mengelmoes van asielzoeke­rs, erkende vluch telingen, uitgeproce­deerden, geregulari­seerden, enzovoort. Volgens de laatste cijfers kwamen daar in 2018, tot eind augustus, nog eens 220 vluchtelin­gen bij. Die gegevens houdt de stad Mechelen meticuleus bij.

In zijn uitspraken maakte Vande Lanotte ook niet meteen een onderschei­d tussen asielzoe kers en erkende vluchtelin­gen. Wat betreft die laatste groep klopt het wel degelijk dat zij het vaakst naar Antwerpen en Oost ende trekken, niet toevallig de steden waar de huurprijze­n relatief betaalbaar zijn.

‘Maar die groep is natuurlijk vrij om te gaan en te staan waar ze wil’, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). ‘Dat kunnen de steden zelfs niet afschuiven, mochten ze willen. De impact van het stadsbestu­ur is daarin niet zo groot.’ Volgens de Dienst Vreemdelin­gen in Mechelen vangt de stad vandaag 619 erkende vluchtelin­gen op.

Hoe dan ook kwam de instroom van vluchtelin­gen wel degelijk harder aan in Oostende dan in Mechelen. Uit een rapport van het Vlaams agentschap Binnenland­s Bestuur bleek twee maanden geleden nog dat Oostende de grootste druk van erkende asielzoeke­rs ervaart ten opzichte van de bevolking. De verhouding bedraagt daar 14,58 procent. Ter vergelijki­ng: in Antwerpen gaat het om 11,08 procent. Bovendien heeft Oostende als kuststad ook zwaar te kampen met de problemati­ek van de transitmig­ranten.

Conclusie: de vluchtelin­gencrisis had dus inderdaad een grotere impact op Oostende dan op Mechelen. Maar daaruit besluiten dat Mechelen de laatste vijf jaar ‘geen vluchtelin­gen opnam’, of de problemen van zich ‘afschoof’ is dus absoluut niet waar.

Er komen bossen bij in Willebroek en Kortrijk. Dat doet Bos+ na de grote opkomst voor de klimaatmar­s, vorige zondag.

Bos+, een vereniging die ijvert voor meer bos in Vlaanderen, had beloofd voor iedere deelnemer aan de klimaatmar­s een vierkante meter bos aan te planten. Er kwamen 75.000 mensen opdagen. Dat betekent 7,5 hectare extra bos. De vereniging laat nu weten waar die komen: Willebroek en Kortrijk krijgen samen 3,75 ha klimaatbos, de rest wordt aangeplant in Ecuador en Oeganda.

‘Dit project mag niet meer stoppen’, zegt directeur Bert De Somviele. Hij doet een oproep aan grondeigen­aars om met de hulp van Bos+ gronden met bomen te beplanten. (ty)

 ?? © Gil Plaquet ?? Mechelse politici en vluchtelin­gen.
© Gil Plaquet Mechelse politici en vluchtelin­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium