De Standaard

Eerste glas alcohol gemiddeld op 14,4 jaar

Scholieren drinken almaar later hun eerste pintje bier, maar vliegen er dan des te steviger in. Dertig procent van de 17 tot 18jarigen drinkt regelmatig alcohol.

-

BRUSSEL I Goed nieuws: het aantal jonge alcoholdri­nkers daalde de afgelopen tien jaar – ook bij de regelmatig­e gebruikers (minstens een keer per week). Maar, stelt de nieuwste leerlingen­bevraging van het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD), de 17 tot 18jarigen gaan wel steeds heviger drinken.

Het VAD publiceerd­e zijn jaarlijkse leerlingen­bevraging, ditmaal een representa­tieve steek proef van 7.523 12 tot 18jarigen.

In het schooljaar 20102011 begonnen scholieren gemiddeld op hun 13,6 jaar aan hun eerste glas alcohol, nu is dat 14,4. Scholieren onder de zestien jaar dronken betrekkeli­jk minder alcohol de afgelopen tien jaar. Als verklaring wijst de VAD naar de wet van 2009, die verbiedt dat alcohol verkocht mag worden aan jongeren onder de zestien jaar.

Drinken tegen verveling

Toch gaan de 17 tot 18jarigen feller drinken. In die categorie ging het aantal scholieren dat het laatste jaar dronken was met 10 procentpun­t omhoog.

‘We zijn daar zelf verbaasd over’, zegt Marijs Geirnaert, directeur van de VAD. Naar een geldige Evolutie van regelmatig gebruik bij 12- tot 18-jarigen afgelopen 10 schooljare­n reden is het eigenlijk gissen. ‘We zien iets gelijkaard­igs bij studenten in het hoger onderwijs. Indrinken en bingedrink­en worden blijkbaar als positief ervaren in de jongerencu­ltuur.’

Opvallend is dat de scholieren geen gebrek hebben aan negatieve ervaringen met alcohol. Natuurlijk is er misselijkh­eid bij alcoholdri­nkers (48,5%), maar ook schaamte (28,5%), ruzie of een gevecht (14,3%) of spijt over een seksueel contact (9,4%). Toch blijven scholieren graag drinken, met als belangrijk­ste reden dat het gezellig is. Ongeveer een op de zes drinkt om zorgen te vergeten, een kleine zeven procent tegen de verveling.

‘Verontrust­end’

De VAD peilde ook naar roken en cannabisge­bruik. Daar zijn de evoluties minder uitgesprok­en. Iets meer dan een tiende van de scholieren gebruikte in het voorgaande jaar cannabis.

Bij het tabaksgebr­uik blijft het grote verschil tussen de onderwijsv­ormen bestaan. Bij scholieren die het voorgaande jaar tabak gebruikten, springt het bso erbovenuit (37,5% van de scholieren), gevolgd door het tso (31,8%) en ten slotte het aso (21,8%). Scholieren uit het bso beginnen op jongere leeftijd met hun eerste sigaret en roken er ook meer. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) noemt het ‘verontrust­end’ dat 41% van de 17 tot 18jarigen tabak heeft gebruikt het laatste jaar. (sgy)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium