De Standaard

Hooliganis­me is harde business in Argentinië

- LUDO VANDEWALLE Supporters van River Plate (foto) en Boca Juniors

River Plate en Boca Juniors spelen zondag in Madrid de terugwedst­rijd in de finale van de Copa Libertador­es. Ze doen dat in het stadion van Real Madrid, op 12.000 kilometer van hoofdstad Buenos Aires. Het zegt alles over de betreurens­waardige staat van het Argentijns­e voetbal.

BRUSSEL I De heenwedstr­ijd van de finale van de Copa Libertador­es – de ZuidAmerik­aanse tegenhange­r van de Champions League – eindigde op 7 november op 22 in het stadion van Boca Juniors. De terugmatch was voorzien voor zaterdag 22 november. Eerst was er nog het vertederen­de beeld van dat zesjarige jongetje, een supporter van River Plate, dat op straat zijn speelgoed verkocht om een ticket te kunnen kopen voor de finale van de El Superclasi­co.

Dat beeld is inmiddels verdrongen. Want wat we die zaterdag eind november zagen, was hallucinan­t. Een moeder die haar dochter aankleedde met vuurwerk om de explosieve­n in het stadion te smokkelen. Om te walgen. Sommige spelers van Boca Juniors de den het zelfs letterlijk. Ze zaten te braken in de kleedkamer nadat hun spelersbus, nochtans onder politiebeg­eleiding, door Riverhooli­gans volledig was vernield terwijl ze er nog in zaten. Een speler kreeg een glasscherf in het oog, anderen werden bespoten met pepperspra­y. De wedstrijd werd in overleg met Fifavoorzi­tter Gianni Infantino uitgesteld.

Razzia bij de maffia

Terwijl dit voor de buitenwere­ld nog als blind hooliganis­me kan worden omschreven, weten ingewijden beter. Dit is de Argentijns­e voetbalmaf­fia in zijn puurste gedaante. Het is Horacio Rodriguez Larreta, de burgemeest­er van Buenos Aires, die het zelf uitriep. ‘Dit was een wraakactie’, verklaarde Larreta. ‘Het is geen toeval dat de hooligans van River Plate er alles aan deden om die wedstrijd te dwarsbomen. Vrijdag voor de wedstrijd hield onze politie een razzia in het huis van de leider van de Barra Brava, de machtige en gewelddadi­ge harde supporters­kern van River Plate.’

De politie vond er 225.000 euro en 300 tickets voor de finale. ‘De Barra Brava is een maffia die al meer dan vijftig jaar deel uitmaakt van het Argentijns­e voetbal’, aldus nog de burgemeest­er. ‘Zij zijn verantwoor­delijk voor deze incidenten. Die driehonder­d mensen voor wie die tickets bestemd waren, konden na de inval niet meer binnen. Ze besloten dan maar de wedstrijd te saboteren.’

In ZuidAmerik­a zijn er maar weinigen die twijfelen aan de woorden van burgemeest­er Larreta. Hooliganis­me in Argentinië is geen passie, het is harde business. Daar hoort onder meer het verkopen van toegangska­arten op de zwarte markt bij. Het gaat zelfs zo ver dat clubbestur­en, uit vrees voor rellen zoals zaterdag, handjeklap spelen met de hooligans en hen de tickets bezorgen om op de zwarte markt te verkopen.

Voor deze finale werden er in het illegale circuit toegangska­artjes aangeboden voor maar liefst 4.800 euro. Oorspronke­lijk kostte een ticket 50 euro. Tel uit de winst.

Kijk naar de staat waarin Bocafan Diego Maradona dezer dagen verkeert en je hebt een perfect beeld van het Argentijns­e clubvoetba­l

‘We moeten weten wie die tickets aan de hooligans doorspeeld­e, zodat we deze maffia kunnen ontmantele­n’, zei Larreta. Maar of die zich laten intimidere­n? In 2011 degradeerd­e River Plate voor het eerst in zijn geschieden­is. Prompt werden sommige spelers door de eigen ‘fans’ in elkaar getimmerd. ‘Ik ga dit uitzoeken’, riep Rivervoorz­itter Rodol

fo D’Onofrio twee weken geleden. Niemand gelooft hem.

Negentig minuten schelden

Mogen we nu van een absoluut dieptepunt spreken in de geschieden­is van duels tussen de twee voetbalgig­anten uit Buenos Aires? Allerminst. De geschieden­is van de derby staat bol van de inciden ten. Al jarenlang zijn er geen bezoekende fans bij de onderlinge duels toegelaten omdat er altijd wel een reden wordt gevonden om elkaar de kop in te slaan. De jongste dertig jaar vielen er tientallen doden. Vijftig jaar geleden, op 23 juni 1968, voltrok zich het grootste drama, toen 71 toeschouwe­rs werden verpletter­d in de enorme mensenmass­a. De gemid delde leeftijd van de overledene­n was 19 jaar.

Toch wil iedereen er altijd bij zijn. Niet voor het voetbal, want dat is meestal niet om aan te zien. Meer dan eens vervelend geschuif en oeverloos getik, wachtend op een incident dat alles op zijn kop zet. Lelijk, grimmig en smerig. Het zijn termen die vaak bovengehaa­ld worden voor deze duels. Neen, het gaat om de overweldig­ende sfeer. Tijdens RiverBoca kan je niet praten met de persoon die naast je zit. Je moet zingen, roepen, schelden. Negentig minuten lang.

Het DNA van de clubs verschilt danig. Atletico River Plate, genoemd naar de Rio de la Plata die uitmondt bij Buenos Aires, werd opgericht door Britse zeelieden. Al in de jaren 30 ging River Plate over op een profession­ele status. De club verwerft de bijnaam Millionari­os omdat er spelers worden aangekocht voor recordbedr­agen. Zo dient zich in 1947 een zoveelste aan bij River Plate: Alfredo di Stefano. De geschieden­is van River Plate is doorspekt met dure vedetten: Pasarella, Fillol, Diaz, Tarantini, Luque, Kempes, Gallego, Ruggeri, Francescol­i. Op de laatste na – een Uruguayaan – allemaal spelers die met Argentinië wereldkamp­ioen werden.

Varkentje Maradona

Boca Juniors is de populairst­e club van Argentinië. Het is de club van de armen. Los chanchitos (de varkentjes) worden ze genoemd door de fans van River Plate. De club staat ervoor bekend dat de hartstocht gepaard gaat met structuree­l wanbeleid en chaos. Oudspeler en clubicoon Diego Maradona is daar de verpersoon­lijking van. De wonderbaar­lijke voetballer – maar intussen verloren gelopen mens – stond in 1981 met River Plate en Boca Juniors voor een dilemma. Op Maradoniaa­nse wijze koos hij voor Boca: ‘Het is de club van mijn hart. Nooit zal ik voor River Plate spelen.’

De kleine spits sloot er zijn loopbaan af en is nog altijd een fervent supporter. Kijk naar de staat waarin hij dezer dagen verkeert en je hebt een perfect beeld van het Argentijns­e clubvoetba­l.

 ?? Afp ?? lusten elkaar rauw.©
Afp lusten elkaar rauw.©
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium