De Standaard

België scoort Arco-punt, maar wat koop je ermee?

De Europese Commissie ging haar boekje te buiten bij Arco, oordeelt het Europees Gerecht. Het zet de deur open voor een plan B.

- PASCAL DENDOOVEN

1.

Waar boog het Europees Gerecht zich over?

Het Europees Gerecht, dat deel uit maakt van het Hof van Justitie en bepaalde zaken in eerste aanleg be handelt, sprak zich vrijdag alleen uit over het verbod dat de Europese Commissie had opgelegd om de coöperante­n van Arco rechtstree­ks te vergoeden via de depositoga­ran tieregelin­g (wat een mogelijke uitbetalin­g van 1,4 miljard inhield, red.).

Het Europees Gerecht ging na of de Commissie terecht de Belgische regering verbood de coöperante­n rechtstree­ks uit te betalen. Volgens de Commissie was dat verbod nodig omdat het om verboden staats steun ging. 2.

Wat zegt het Europees Gerecht?

Dat de Europese Commissie onterecht de regering heeft verboden de coöperante­n te laten uitbetalen via het depositoga­rantiestel­sel. De Europese Commissie heeft haar bevoegdhed­en overschred­en. Ze heeft een verplichti­ng opgelegd die niet evenredig is. Het verbod is nietig.

Het Europees Gerecht komt tot die conclusie na drie punten in de balans gelegd te hebben. Alleen de Arcovennoo­tschappen kregen staatssteu­n. Die steun zorgde wel voor concurrent­ievervalsi­ng. De Europese Commissie legde daartoe de Arcovennoo­tschappen een boete op. Het volstond dat Arco die boete opnam als schuld aan de staat op zijn balans. Daarmee was het voordeel van de concurrent­ievervalsi­ng geneutrali­seerd.

Het Europees Gerecht merkt ook nog op dat de Europese Commissie nooit heeft geoordeeld dat de coöperante­n staatssteu­n hebben ontvangen. En doordat Arco in vereffenin­g was, had de garantie ook geen stimuleren­d effect meer. Het was dus niet nodig België te vragen de garantiere­geling af te schaffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium