De Standaard

Twintig miljoen euro per jaar

- DOMINIQUE DECKMYN Kijkt uw kind ook naar Ryan?

Wat een zootje is Youtube toch. Deze week vernamen we dat de best verdienend­e ‘artiest’ er momenteel een zevenjarig­e knaap genaamd Ryan is. Die haalt speelgoed uit de verpakking en speelt daar even mee. Het bracht hem in 2018 een slordige twintig miljoen euro op. ‘Leuk voor hem’, denk je dan. En ach: het ziet er best een aardig knaapje uit. Wellicht dat zijn papa en mama dat geld nu verstandig beleggen voor zijn toekomst.

In ieder geval vinden we Ryan sympathiek­er dan eerdere koplopers in Youtubever­diensten, zoals de bral lende broeders Jake en Logan Paul, of gamer Pewdiepie. Pewdiepie en Logan Paul vielen terug in de rangschikk­ing omdat Youtube hen wat advertenti­einkomsten heeft afgenomen. Bij Pewdiepie had dat te maken met antisemiti­sche grappen, bij Logan Paul met een filmpje waarin hij de spot dreef met het lijk van een zelfmoorde­naar. In beide gevallen reageerde Youtube pas dagen of weken nadat er rond deze filmpjes een schandaal was ontstaan.

Het zal Ryan niet meteen overkomen. Maar met Ryan is iets anders aan de hand. Zijn filmpjes zijn in wezen reclamefil­mpjes. Gericht op kinderen. Die dan ook nog eens worden voorafgega­an door advertenti­es. Onze kinderen kijken naar die filmpjes, maar er is amper een volwassene die ernaar omkijkt. En dat is een probleem. Bij Youtube zijn ze al heel blij als ze ervoor kunnen zorgen dat kinderen niet meer zo vaak tegen bloederige of andere totaal aangepaste filmpjes aanbotsen. Sluikrecla­me gericht op kinderen, daar vallen ze niet over. Integendee­l: Youtube promoot deze amateurist­ische, hyper materialis­tische rommel. Het algoritme van Youtube zorgt ervoor dat ook úw kinderen de filmpjes van Ryan voorgescho­teld krijgen, tenzij ze die actief wegklikken. Want zo werkt Youtube nu eenmaal: wat al miljoenen keren is bekeken, wordt automatisc­h aan nog meer mensen aange boden. Zolang het niet pornografi­sch of uitgesprok­en crimineel is.

Youtube beloont succes, waarbij succes heel eng is gedefiniee­rd als veel clicks. Met kwaliteit heeft dat niets te maken. Niet dat er op Youtube geen kwaliteit te vinden is. Maar je moet er teleurstel­lend lang naar zoeken. Want kwaliteit drijft er niet boven. Wat wel bovendrijf­t, is voorspelba­re, continu volgehoude­n middelmaat. En zo is het ook ontworpen.

Daarom zijn veel Youtubers er trouwens als de dood voor om even een adempauze te nemen (om bijvoorbee­ld aan nieuwe ideeën te werken). Want als er geen nieuw filmpje is, rekent het algoritme je dat zwaar aan. Daardoor zijn burnouts momenteel een veelvoorko­mende kwaal bij Youtubeart­iesten.

Het is erg jammer dat Youtube niet de plaats is waar jong, veelbelove­nd Vlaams media of muziektale­nt zich kan ontplooien. Een rotgetalen­teerde musicus kan Youtube wel gebruiken, en wie weet zo een publiek bereiken, maar Youtube zelf is daar niet mee bezig. Want wat zou Google daarbij te winnen hebben? Google heeft wel een handjevol Vlaamse vloggers begeleid, en hen gestimulee­rd om zo trouw mogelijk hun succesvoll­e Amerikaans­e en Nederlands­e tegenhange­rs na te doen. Het resultaat is niet om aan te zien.

Nu zegt u misschien: dat is toch niet de taak van Youtube, om hier in Vlaanderen jong talent te gaan opsporen en begeleiden? Nou, nee – hun opdracht is winst maken. Meer dan de helft van alle videorecla­me in Europa zit op Youtube en Facebook, lazen we deze week.

En als het dan eens een enkel keertje gaat over de verantwoor­delijkheid van Google – namelijk hun verantwoor­delijkheid om auteurs correct te vergoeden voor hun werk – geven ze niet thuis. Het bedrijf voert een platte, misleidend­e reclamecam­pagne tegen de nieuwe Europese auteurswet­geving. Want als het die wetgeving niet kan tegenhoude­n, zou het bedrijf – nu komt het – verantwoor­delijk zijn voor de filmpjes die op zijn eigen website staan. En waaraan het miljarden verdient.

Google wijst er graag, en terecht, op dat dit een lange traditie is op het internet: een ‘platform’ als Youtube wordt niet beschouwd als een uitgever. Het is een plek waar andere mensen video’s ‘delen’, video’s waar Google niet voor aansprakel­ijk is. Niemand is verantwoor­delijk, iedereen doet maar, en het geld is voor Google. Dat principe had twintig jaar geleden zijn waarde. Maar nu de winsten zo hoog zijn opgelopen, is het totaal achterhaal­d. Er is werk aan de winkel voor Google.

Kwaliteit drijft niet boven op Youtube. Wat wel bovendrijf­t, is voorspelba­re, continu volgehoude­n middelmaat. En zo is het ook ontworpen

 ?? © getty images ??
© getty images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium