De Standaard

ER WAREN BLIJKBAAR ALLEEN STOUTE KINDEREN

- JAN REYNS

De Amerikaans­e economie is de enige die volgens de indicatore­n nog goed draait, maar toch zakte Wall Street in vier handelsdag­en zo’n 4%. Europa deed het niet slechter, maar als dat de enige postieve conclusie is van een week waarin alle kinderen hoopvol hun schoentje zetten, was de marsepein wel erg zuur.

De week begon nog hoopvol, doordat de Amerikaans­e president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping op de G20top zaterdag ogenschijn­lijk een wapenstils­tand sloten. Trump bleek echter een valse Sinterklaa­s.

‘Een bevestigin­g van een akkoord door China bleef trouwens uit’, noteerde beleggings­strateeg Christophe­r Govaerts van Bank Nagelmacke­rs.

De VS sloegen echter pas echt alle hoop van de beleggers aan diggelen door de topvrouw van de Chinese telecomgig­ant Huawei te laten arresteren. Voor het zogenaamd schenden van de eenzijdige Amerikaans­e sancties tegen Iran.

Dat was niet alleen een nieuwe (handels)oorlogsver­klaring. ‘Het roept ook vragen op over de geloofwaar­digheid van de wapenstils­tand die Trump zaterdag met Xi Jinping sloot’, vindt Govaerts. De arrestatie van financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei lekte later uit, maar gebeurde al op zaterdag, uitgereken­d toen de VS en China ogenschijn­lijk weer nader tot elkaar kwamen.

Allicht nog meer dan China schokte Trump daarmee de bedrijfswe­reld en de financiële mark ten. In enquêtes door Oxford Economics over wat bedrijfsma­nagers als het grootste risico zien, geven ze al maanden aan dat de handelsoor­log en de impact ervan op de groei van de wereldecon­omie een risico buiten categorie zijn voor de economie.

Liefst 70 tot 80% van de respondent­en vernoemde het als het grootste risico. Bijna 20% zag hogere inflatie en forse renteverho­gingen door de Amerikaans­e centrale bank als het grootste risico. Met andere woorden; een nodeal

Jammer genoeg hebben Europa, als meest globaal handelende economie, en China, via zijn onvolwasse­n beurzen, als eersten last van de Amerikaans­e hardball

Brexit en een eventuele Italiaanse schuldencr­isis lijken nauwelijks mee te spelen.

Iets wat Europeanen kan verbazen, maar het geeft aan hoe cruciaal een normaal handelskli­maat is voor de bedrijven.

Jammer genoeg hebben Europa, met zijn vele globaal handelende bedrijven, en China, via zijn onvol wassen beurzen, als eersten last van de Amerikaans­e hardball.

Terwijl de eerste al ingevoerde handelshef­fingen zelf nog nauwelijks effect kunnen hebben, is het dus vooral het vertrouwen dat een grote klap heeft gekregen, waardoor voorraden werden afgebouwd en bestelling­en uitgesteld, en de ketting in de industrie stokte.

In de meer op zichzelf gerichte en gesloten economie van de VS heerste in Main Street blijkbaar nog het gevoel van de grote dagen. De ISMindicat­or van de dienstenec­onomie piekte nog boven de 60 punten.

Als Trump echt doorzet met zijn handelsoor­log, is het maar de vraag hoelang dat nog kan duren. Govaerts: ‘Vanaf 2019 vallen de stimuli weg waarmee Trump ten koste van grote begrotings­tekorten de Amerikaans­e economie een extra duw gaf.’

Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaans­e centrale bank gaf wel aan dat het er bijna opzit met het verhogen van de rente. Maar bevestigt Powell daarmee niet dat ook voor de Amerikaans­e economie het beste achter de rug is? De nieuwste werkgelege­nheidscijf­ers vielen tegen.

‘Als Trump echt blijft doorzetten met zijn handelsoor­log, komen we in een worstcases­cenario terecht’, oordeelt strateeg Govaerts.

De handelstar­ieven kunnen dan de consumente­nprijzen in de VS doen stijgen, terwijl de economie vertraagt of in een recessie belandt. Dan krijgen we stagflatie.

Zowat het slechtste van alle werelden voor de economie en de beurzen. En zonder dat er dit jaar stagflatie was, leek het op de beurzen al of die er was, want zowel de aandelen als de obligatiek­oersen zakten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium