De Standaard

Stefan Everts geveld door malaria

Tienvoudig wereldkamp­ioen motorcross Stefan Everts (46) ligt op intensieve zorgen. Hij heeft malaria, wellicht opgelopen in Congo toen hij daar deelnam aan een race voor het goede doel.

- Stefan Everts.

Wellicht besmet in Congo tijdens race voor het goede doel

BRUSSEL I Stefan Everts werd begin deze week met spoed opgenomen in het ziekenhuis van Hasselt, maar omdat de dokters daar de ziekte niet meteen onder controle kregen, werd hij overgebrac­ht naar het UZ Leuven. Volgens een onbevestig­d bericht van Sporza zouden artsen hem in een kunstmatig­e coma houden.

Naar alle waarschijn­lijkheid heeft een malariamug hem gestoken heeft in Congo. De motorcross­er trok half november voor vijf dagen naar het Afrikaanse land om deel te nemen aan de 4 uur van Lubumbashi, een uithouding­srace ten voordele van MikemboMuk­ini, een vzw die onder meer scholen bouwt in de regio.

Everts reed samen met de Luikse motorcross­er Thierry Klutz als eerste over de finish, na een lood zware race door de hete brousse. Achteraf werd zijn racejas geveild voor bijna 5.000 euro.

‘Toen we samen terugkeerd­en naar België was er nog niets aan de hand’, zegt Klutz, die net als Everts geen preventiev­e medicatie had genomen tegen malaria. ‘Belgen die in Congo wonen, hadden gezegd dat het niet nodig was. Het was volgens hen voldoende om naar het ziekenhuis te gaan als we symptomen van malaria zouden krijgen.’

Een gevaarlijk­e tactiek, zeggen dokters. ‘Jammer genoeg kan het heel snel gaan’, zegt professor Steven Callens, expert infectiezi­ekten van het UZ Gent. ‘Het gebeurt dat iemand op twaalf uur tijd van kerngezond naar doodziek gaat.’

Het is duidelijk dat de situatie van Everts ernstig is, maar zijn familie wil voorlopig geen details kwijt. Everts was de week voor zijn trip naar Congo nog met vrouw en kinderen naar Jamaica geweest. Het is niet uitgeslote­n dat hij daar de ziekte opliep, ook al is dat land minder risicovol voor malaria.

The Legend

Everts is de meest succesvoll­e motorcross­er aller tijden. Zijn tien wereldtite­ls en 101 GPzeges leverden hem de bijnaam The Legend op. Hij was vijf keer Sportman van het Jaar en ontving in 2003 de Nationale Trofee voor Sportverdi­enste.

Eind 2006 zette hij een punt achter zijn carrière. Na omzwerving­en achter de schermen in de motorcross, legde Everts zich het voorbije jaar volledig toe op de motorcross­carrière van zijn zoon Liam. (jvc, jom)

 ?? © Dick Demey ??
© Dick Demey

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium