De Standaard

Franse crisis raakt heel Europa

Met de opstand van de gele hesjes, de grootste crisis in Frankrijk sinds 1968, probeert president Emmanuel Macron te redden wat nog rest van de hoge verwachtin­gen bij zijn aantreden.

- PETER VERMAAS Onverbloem­de

BRUSSEL I De gewelddadi­ge sociale opstand van gele hesjes raakt niet alleen Frankrijk, maar heel Europa. Terwijl Parijs zich met ongekende politiemid­delen op een nieuwe actiedag voorbereid­t, probeert Emmanuel Macron te redden wat er rest van de hooggespan­nen verwachtin­gen van zijn presidents­chap voor zijn eigen land, de Europese Unie en de door hem verdedigde liberale wereldorde. Van de autoriteit en het internatio­nale elan waarmee hij anderhalf jaar terug aankondigd­e Frankrijk en de EU te hervormen, is tegen het decor van de grootste politieke vertrouwen­scrisis in Frankrijk sinds 1968 weinig meer over.

Het Élysée vreest een week na de geëscaleer­de demonstrat­ies in Parijs en in provincies­teden opnieuw ‘enorm geweld’. Een ‘harde kern van enkele duizenden mensen’ zou volgens inlichting­endiensten naar Parijs willen komen om ‘te slopen en te doden’. Hoewel de autoriteit­en aanvankeli­jk strikt onderschei­d maakten tussen raddraaier­s die vaker demonstrat­ies verstoren en authentiek­e actievoerd­ers die bezorgd zijn over hun koopkracht en democratis­che invloed, is de grens nu vervaagd.

Tekenend is de radicalise­ring van de op sociale media invloedrij­ke vrachtwage­nchauffeur Éric Drouet uit Melun, in oktober een van de eerste gele hesjes. Hij riep boze Fransen live op tv op naar het Élysée op te rukken en het presidenti­eel paleis binnen te dringen ‘zodat er naar ons geluisterd wordt’. Actievoerd­ers in de provincie hebben verklaard ‘gewapend’ naar Parijs af te reizen. ‘Ik geloof niet meer in deze republiek’, schreef Drouet op Facebook.

Grote concessies

Voor het eerst deed Macron deze week grote concessies in de hoop het land tot bedaren te brengen. De verhoging van de ecotaks op brandstof, die de vlam in de pan deed slaan, is van de baan. Dat heeft onherroepe­lijk consequent­ies voor de Europese afspraken over het Franse begrotings­tekort. Andere belastingp­lannen zijn bevroren. Maar de aankondigi­ngen zijn politiek aan de late kant. Weken hield het Élysée vol dat toegeven aan de straat niet strookt met de onwankelba­re daadkracht waarvoor de president gekozen was: Macron was anders dan zijn voorganger­s en keek slechts naar de lange termijn omwille van noodzakeli­jke structurel­e veranderin­gen. Tastbare resultaten bleven uit, ook in Europa. Nu moeten alle zeilen bij. Hij heeft partijen, vakbewegin­g en werkgevers gevraagd expliciet op te roepen tot kalmte. ‘Het is niet meer het moment voor politieke oppositie, maar voor (beschermin­g van) de Republiek’, zei de president volgens de kabinetswo­ordvoerder.

Wildste geruchten

Of er naar hem geluisterd wordt, is onzeker. Ook dit soort traditione­le gesprekspa­rtners heeft geen greep op de op sociale media ontstane protestbew­eging. De eisen van de heterogene groep actievoerd­ers gaan alle richtingen uit, maar het bindende element is dat ze geen enkel vertrouwen meer hebben in institutie­s of de democratie als geheel. Dat is niet uniek Frans. Macron zelf vergeleek de onvrede vorige week met wat Britse kiezers met hun Brexitstem wilden overbrenge­n: ‘De wereld die jullie willen, is niet meer de onze. We herkennen ons er niet meer in.’

Dat treft ook de pers. Terwijl mediahuize­n met factchecks ijverig door alle complotthe­orieën en nepnieuwsb­erichten prikken, blijven de wildste geruchten circuleren. Sociale media zijn voor velen de enige informatie­bron. In discussieg­roepen van gele hesjes is te lezen dat agenten in burger het geweld aanjagen, dat de grondwet buiten werking is gesteld of dat het ‘Marrakechp­act’ over migratie de ‘verkoop’ van Frankrijk aan de VN behelst. En dat er dus fysiek voorkomen moet worden dat Macron naar Marokko gaat voor de onderteken­ing.

‘Ik of de chaos’

Dat de kritiek zich zo direct op hem richt, komt deels door de uitzonderl­ijke positie van de Franse president: die heeft op papier zo veel macht dat hij alleen maar kan tegenvalle­n. Na een campagne die van onderaf door gewone burgers overal in het land gevoed werd, koos Macron zelf voor een soeverein topdownpre­sidentscha­p. Dat bijna de helft van de Fransen in de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en op antisystee­mpartijen stemde, draagt bij aan de extreme haat tegen zijn persoon, de uitverkore­n hoeder van het systeem.

Die kloof was deel van Macrons electorale strategie. Hij weekte het gematigde deel van de linkse en rechtse partijen die Frankrijk vijftig jaar regeerden los en liet kiezers de keus tussen ‘progressie­ven’ in het midden of ‘populisten’ op de flanken. Dat hoopte hij bij de komende Europese verkiezing­en tegenover Le Pen, Salvini en Orban te herhalen. ‘Het is een andere manier om te zeggen: ‘‘Ik of de chaos’’, met grote democratis­che risico’s’, meent politicolo­og Luc Rouban. Het boek waarin Macron zijn visie uiteenzett­e, droeg de titel Revolutie. Maar de revolution­aire wind die nu door Frankrijk waait, is niet de zijne.

Na zijn verkiezing­scampagne die van onderaf door gewone burgers overal in het land gevoed werd, koos Macron zelf voor een soeverein topdownpre­sidentscha­p

met oproepen tot La

 ??  ??
 ??  ?? dreigement­en aan het adres van Macron,
dreigement­en aan het adres van Macron,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium