De Standaard

Parijs bereidt zich voor op gewelddadi­ge ontsporing­en

- AFP

Over heel Frankrijk worden 89.000 ordetroepe­n ingezet, waarvan 8.000 in Parijs. Volgens persagents­chap

waarschuwe­n ook de Franse inlichting­endiensten voor infiltrati­es van radicale elementen. Zij verwachten een mobilisati­e van ‘ultrarecht­se elementen die dromen van een revolutie, en ultralinks­e elementen die een opstand willen.’

Op en rondom de ChampsElys­ées moeten winkeliers hun deuren gesloten houden en hun vitrines beschermen.

Op de belangrijk­e verkeers assen en pleinen in het stadscentr­um wordt het verkeer beperkt: place CharlesdeG­aulle, Trocadéro, Concorde, Madeleine.

Bijna alle Parijse musea en bibliothek­en houden vandaag hun deuren gesloten. Onder andere het Louvre, Musée d’Orsay en het Centre Pompidou blijven dicht.

Vandaag vindt in Parijs ook een mars voor het klimaat plaats. Maar uit veiligheid­soverwegin­gen wordt het parcours verlegd, zodat klimaatbet­ogers niet in de buurt komen van gele hesjes.

De voetbalwed­strijd tussen eersteklas­sers ParisSaint­Germain en Montpellie­r in het Parc des Princes is uitgesteld. Ook in de rest van het land gaan verschille­nde voetbalwed­strijden niet door opdat zoveel mogelijk agenten kunnen ingezet worden voor de protesten.

Ook het Belgische ministerie van Buitenland­se Zaken raadt in een reisadvies Belgen aan om dit weekend niet naar Parijs te reizen. Wie toch gaat, mijdt het best de toeristisc­he trekpleist­ers en parkeert in een garage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium