De Standaard

Ophef over hoe politie scholieren arresteert

-

De woede van de gele hesjes in Frankrijk wordt nog verder opgezweept door een viraal gedeeld filmpje. Daarop is te zien hoe gehelmde agenten, met knuppel in de hand, tientallen scholieren samendrijv­en en hen op de knieën dwingen. Een omstaander – mogelijk een van de agenten – zegt op cynische toon: ‘Kijk eens wat voor braaf klasje’.

De feiten deden zich donderdag voor in ManteslaJo­lie, vijftig kilometer ten westen van Parijs. In die gemeente waren al sinds dinsdag schermutse­lingen tussen agenten en scholieren aan de gang waarbij vuilnisbak­ken in brand werden gestoken en agenten met stenen werden bekogeld.

Soortgelij­ke scholieren­protesten verspreide­n zich sinds maandag over het hele land.

Maar donderdag hadden de agenten genoeg van het kat enmuisspel en besloten ze om de scholieren van ManteslaJo­lie aan te houden.

De manier waarop dat gebeurde, is volgens veel Fransen mensonwaar­dig, zeker omdat het om jongeren gaat. Het zou opnieuw bewijzen dat de politiek de controle over de protesten verloren is en enkel nog maar kan antwoorden met bruut geweld.

In verschille­nde andere Franse steden en gemeenten besloten scholieren uit protest tegen de aanpak in ManteslaJo­lie op hun knieën en met de handen op het hoofd sitins te beleggen. Ook deze foto’s gaan viraal. (kvi)

 ?? © Hans Lucas ?? ure Boyer geweld.
© Hans Lucas ure Boyer geweld.
 ??  ??
 ?? © rr ??
© rr
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium