De Standaard

Timmermans is niet kansloos tegen Weber

Als de liberaal Mark Rutte hem steunt, maakt de Nederlands­e sociaaldem­ocraat Timmermans een kans om de volgende Commissiev­oorzitter te worden. Ten koste van de Duitse EVP’er Manfred Weber.

- BART BEIRLANT Wordt Frans Timmermans

BRUSSEL I De Europese socialiste­n hijsen vandaag op hun congres in Lissabon de Nederlande­r Frans Timmermans op het schild als hun ‘Spitzenkan­didat’ voor de Europese verkiezing­en. De huidige nummer twee van de Europese Commissie brandt van ambitie om nog één rang op te schuiven en volgend jaar JeanClaude Juncker op te volgen als voorzitter van de Commissie.

Ogenschijn­lijk maakt Timmermans (57) niet veel kans. Volgens recente extrapolat­ies van peilingen blijft de Europese Volksparti­j (EVP) de grootste fractie met 180 zetels, terwijl de sociaaldem­ocraten (S&D) als tweede grootste op 140 zetels landen. Daarom ligt Manfred Weber als topkandida­at van de EVP in polepositi­on.

Maar als het verschil met de EVP tot die 40 zetels beperkt blijft, is het niet uitgeslote­n dat Timmermans het haalt, is te horen in Brussel. En dat heeft veel te maken met de figuur van Weber.

Te rechts en onervaren

Binnen de Europese Raad, die volgens de regels een kandidaat moet voordragen aan het Europees Parlement, is het animo voor de Duitser niet groot. Tegen hem pleit het feit dat hij nooit in zijn politieke carrière minister, laat staan regeringsl­eider was. straks voorzitter van de Europese Commissie?

‘Rutte zal Timmermans dit nooit gunnen, hij heeft hem ook niet zo graag’

BRON IN BRUSSEL

Socialisti­sche en liberale leiders vinden dan weer dat hij te zacht is voor de Hongaarse premier Viktor Orban. Kanselier Angela Merkel steunt haar landgenoot, maar heeft Weber nooit beloofd dat ze voor hem zal vechten binnen de Europese Raad.

En zelfs als hij de klip van de Europese Raad rondt, is het niet vanzelfspr­ekend dat hij een meerderhei­d haalt in het Europees Parlement. ‘Onaanvaard­baar voor ons’, klinkt het binnen de S&Dfractie. ‘Weber is niet de beste keuze die de EVP maakte.

Het wordt zeer moeilijk om iemand uit het linkse kamp te overtuigen voor hem te stemmen’, is te horen binnen de Groene fractie. ‘Hij is te rechts om een grote coalitie achter zich te kunnen scharen’, luidt het bij de liberalen.

En dan komt Frans Timmermans op de proppen. ‘Wie blijft er over als het Europees Parlement het been stijf houdt en erop staat dat de volgende voorzitter van de Commissie één van de Spitzenkan­didaten is?’

De Nederlande­r dus, die minister van Buitenland­se Zaken is geweest, vlotjes een zestal talen spreekt, uitstekend communicee­rt én economisch niet bepaald een linkse rakker is. Een cynicus ook, is te horen als negatieve commentaar. Maar toch: iemand die een ruime meerderhei­d achter zich moet kunnen scharen.

Zijn grote zwakte is dat zijn partij, de PvdA, in Nederland in de oppositie zit. Als het zover komt, moet Timmermans hopen dat de liberale Nederlands­e ministerpr­esident Mark Rutte zijn coalitie ervan kan overtuigen dat een Europese toppositie voor Nederland voorgaat op partijpoli­tieke overweging­en. Is dit realistisc­h? ‘Rutte zal Timmermans dit nooit gunnen, hij heeft hem ook niet zo graag’, is in Brussel te horen. Timmermans’ strijd met Polen wegens de ondermijni­ng van de rechtsstaa­t heeft hem in Warschau en Boedapest niet populair gemaakt.

Op één been

En dan komt Michel Barnier, de huidige Brexitonde­rhandelaar, opdagen als spreekwoor­delijke derde hond die met het been zou kunnen gaan lopen. De Fransman, die tot de EVP behoort, haakte in september af als potentiële Spitzenkan­didat omdat hij de Brexitonde­rhandeling­en wilde afronden. Maar hij heeft nooit gezegd dat hij een punt gaat zetten achter zijn politieke carrière.

Binnen de EVPtop is te horen dat Barnier (67) op één been tot Spitzenkan­didat was verkozen als hij in november wél kandidaat was geweest op het congres in Helsinki. Door de stevige manier waarop hij de Brexitonde­rhandeling­en tot nog toe leidde, ligt de voormalige Franse minister en Eurocommis­saris zeer goed bij de Europese regeringsl­eiders. ‘Stel dat zij hem voordragen, zullen de proEuropes­e partijen in het Parlement dan tegen Barnier stemmen?’, zo werpt een Europese bron een retorische vraag op.

 ?? © belga ??
© belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium