De Standaard

William Barr nieuwe minister van Justitie?

-

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft vrijdag aangekondi­gd dat hij William Barr wil voordragen als de volgende minister van Justitie. Barr zou zo ook de leiding krijgen over het Ruslandond­erzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Volgens Trump was Barr ‘mijn keuze vanaf dag één. Het is een geweldige, briljante man’, zei de president.

Indien de voordracht van Barr wordt goedgekeur­d door de Senaat, treedt hij in de voetsporen van Jeff Sessions, die begin november de laan werd uitgestuur­d. Maar dat proces kan nog enkele maanden aanslepen. ‘Ik hoop dat het niet te lang zal duren’, zei Trump vrijdag tijdens een ontmoeting met de pers aan het Witte Huis.

De Republikei­nse voorzitter van de commissie Inlichting­en in de Senaat, Richard Burr, noemt Barr ‘een uitstekend­e keuze’. Maar senatoren van de Democratis­che partij roepen Barr meteen op niet tussenbeid­e te komen in het onderzoek van Mueller naar vermeende banden tussen de verkiezing­scampagne van Trump en Rusland in 2016.

Minister onder Bush sr.

Barr verklaarde in november 2017 dat er meer redenen zijn om een onderzoek te voeren naar Hillary Clinton, Trumps tegenkandi­date bij de jongste verkiezing­en dan het Ruslandond­erzoek, omdat ze als minister van Buitenland­se Zaken emails verstuurde vanop haar privéserve­r.

Barr was van 1991 tot 1993 al eens minister van Justitie, tijdens het presidents­chap van de woensdag begraven George Bush sr. In die hoedanighe­id leidde hij onder meer het onderzoek naar de Lockerbiea­anslag, de terroristi­sche aanslag op een vlucht van de Amerikaans­e luchtvaart­maatschapp­ij Pan Am boven het Schotse plaatsje Lockerbie.

CNN meldde gisteren dat John Kelly een van de komende dagen zal opstappen als stafchef van het Witte Huis. (belga, reuters)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium