De Standaard

Gezien worden of gezien zijn, dat is de kwestie

Er zijn veel verschille­n tussen mei ’68 en het gelehesjes­protest

- GEERT BUELENS

De beweging van ’68 werd gedreven door grootse, vaak utopische idealen. Ondanks het alomtegenw­oordige geweld in de samenlevin­g, de verwoesten­de oorlog in Vietnam en de dreiging van de Koude Oorlog hadden jongeren massaal het geloof en vertrouwen dat ze aan een betere toekomst aan het bouwen waren. Vandaag overheerse­n angst, wanhoop en het schamele verlangen de schade te beperken. Gele hesjes die zich in hun confrontat­ie met de ordetroepe­n verschanse­n achter een nep rotan loungeset, symbolisch­er kan de ineenstort­ing van de lagere middenklas­se haast niet worden getypeerd. Het klimaat van ’68, aldus boegbeeld CohnBendit, was revolution­air, het huidige protest toont een hang naar het autoritair­e.

Fransen zijn altijd gek geweest op gepalaver en op grote woorden (‘Vrijheid! Gelijkheid! Broederlij­kheid!’), maar hun revolution­aire geschieden­is is er zeker ook een van onuitwisba­re beelden. Lodewijk XVI in 1793 op het schavot; Marianne met ontblote borsten en de tricolore vlag als zinnebeeld van de vrijheid waarmee schilder Eugène Delacroix de revolutie van 1830 herdacht; de barricade van uitgebrand­e auto’s in rue Guy Lussac die in mei 1968 de frontpagin­a’s haalde; en dezer dagen de niet minder fotogeniek­e combinatie van rookbommen, Franse vlaggen en gele hesjes.

Al snel groeiden die hesjes uit tot een internatio­naal symbool. Maar waarvan eigenlijk? In Libération wees de gerenommee­rde mediëvist Michel Pastoureau erop dat de kleur geel al sinds de middeleeuw­en geassociee­rd wordt met leugens, hypocrisie en verraad. Klagen de dragers daarmee het gedrag van de heersende klasse aan of zijn zij zelf de verraders, van de democratie en het overlegmod­el met name? Intrigeren­d daarbij is dat eind vorige winter al berichten in de Franse pers opdoken over een actie waarbij vrijwillig­ers in gele hesjes daklozen gingen helpen; het uitdrukkel­ijk ‘apolitieke’ initiatief trok ook militanten van de Parti Socialiste en het Front National.

Sterke Man

Als symbool is het perfect gekozen: alle Franse automobili­sten hebben, verplicht, een hesje in de wagen liggen – wat het kledingstu­k uiteraard extra geschikt maakt bij acties tegen de verhoging van de benzineen dieselprij­zen. Bovenal is het gele veiligheid­sattribuut natuurlijk bedoeld om op te vallen in het verkeer, maar voor deze manifestan­ten geldt het verlangen gezien te worden veel fundamente­ler. In een bestel dat, naar hun aanvoelen, enkel aandacht heeft voor de noden, verlangens en cultuur van de stedelijke welgesteld­en, is het gele hesje het ultieme kenteken van de miskenden uit de periferie. En het fluo functionee­rt uitstekend: als je er de schijnwerp­ers op richt, geeft het extra licht.

Dat hebben de media ruimschoot­s gedaan de afgelopen weken, maar ondanks de duizenden woorden die eraan zijn besteed, blijft deze protestbew­eging enigmatisc­h. Niet alleen columniste­n en spindoctor­s breken er zich het hoofd over, ook sociologen en politicolo­gen zijn massaal uitgerukt om het fenomeen te duiden. ‘Een gigantisch­e uitdaging’, aldus een Franse wetenschap­per.

 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium