De Standaard

Halle scoort met acties rond dekolonise­ring

-

In de Amerikaans­e krant ‘New York Times’ wordt Halle als voorbeeld aangehaald over hoe mensen vandaag tegen hun koloniale verleden aankijken.

Averechts en Mondiaal Halle zijn al even in de weer om duiding te geven bij het koloniale verleden van België met allerlei acties. Naar aanleiding van de heropening van het AfricaMuse­um in Tervuren viel dat de ‘New York Times’ op. Activist en Congokenne­r JeanPierre Laus mocht tekst en uitleg geven.

‘In België vind je in elke stad wel een straatnaam die naar een exkoloniaa­l verwijst of een monument dat het koloniale verleden in Congo verheerlij­kt. Wij komen in Halle al enkele jaren op tegen de aanwezighe­id van een monument voor Leopold II en een monument dat het koloniaal verleden in Congo in de herinnerin­g moet houden in het stadspark.’

‘Ook vroegen we de aanpassing van de naam Baron Jacquesstr­aat omdat die man geen al te fraai verleden heeft als koloniaal in Congo. Intussen zijn we op die vraag teruggekom­en. De naam mag blijven, omdat ze op die manier blijvend aan de zwarte bladzijde herinnert. Daarom hangt er een verklarend bordje bij de straatnaam die aangeeft wat voor iemand Jacques was. Dezelfde redenering geldt voor de koloniale standbeeld­en in het stadspark die kunnen getuigen hoe hier de kiem werd gelegd voor het racisme van vandaag.’ (idh)

 ?? © jhp ??
© jhp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium